Sphen en Magic

Zes jaar vormden mannetjespinguïns Sphen en Magic een stel. Nu is Sphen overleden

Leestijd: 1 min

De Australische mannetjespinguïns Sphen en Magic werden wereldnieuws toen ze in 2018 samen een ei uitbroeden en het kuiken grootbrachten. Ook waren ze de mascottes van de parade tijdens het lhbtiq+-feest Mardi Gras. Nu is Sphen overleden en is dat wederom wereldnieuws.

Sphen en Magic woonden samen in het Sea Life Aquarium in Sydney, de grootste stad van Australië. Ze vormden een liefdeskoppel, zo was op te maken uit hun gedrag. De twee ezelspinguïns bogen naar elkaar, gaven elkaar steentjes om een nest mee te maken en zongen samen, wat allemaal typisch gedrag is voor deze pinguïnsoort. Ook buiten het paarseizoen waren de twee onafscheidelijk.

twee kuikentjes 

De verzorgers gaven Sphen en Magic een oefenei, om te zien of de twee samen een kuiken zouden kunnen grootbrengen. Toen bleek dat ze dit ei met veel zorg behandelden, kregen ze in 2018 een echt exemplaar dat door een ander stel was verstoten. In 2018 werd kuikentje Lara geboren, in 2020 volgde een tweede kuikentje, Clancy genaamd.

Het liefdesverhaal van Sphen en Magic was groot nieuws in 2018. Zo liep het koppel mee in de parade van de Mardi Gras in 2018. Ook werd het koppel opgenomen in de onderwijscanon van de staat New South Wales en verschenen ze in de Amerikaanse Netflix-serie Atypical.

zingen 

De gezondheid van de 11-jarige Sphen liep dusdanig achteruit dat dierenartsen hem hebben laten inslapen. Om de dood van zijn partner te verwerken, werd de drie jaar jongere Magic naar het lichaam van Sphen gebracht. Daar begon hij te zingen, en met hem de voltallige pinguïnkolonie.

En opnieuw zijn Sphen en Magic wereldnieuws. In Nederland pakt onder meer De Volkskrant groot uit met een verhaal op de prominente tweede pagina. Ze citeren directeur Richard Dilly van het Sea Life Aquarium: “We willen van deze gelegenheid gebruikmaken om stil te staan bij Sphens leven en dat te vieren. Hij zal ons bijblijven als icoon, door zijn unieke band met Magic en zijn positieve invloed op de wereld.”

Powered by Labrador CMS