Reizen

Zeven redenen om dit jaar Spanje te bezoeken

Van een saffraan-festival tot Pride in Madrid

Leestijd: < 1 min

We kunnen je wel zevenhonderd redenen geven om in 2019 een bezoekje aan Spanje te brengen. Toch beperken we ons tot zeven redenen, dan heb je zelf ook nog wat te ontdekken.

1. Gastronomische hoofdstad

Voedselcritici zijn er duidelijk over: aan de kust eet je vis en in het binnenland vlees. Zij vergeten daarbij dat er – aan de andere kant van het kustplaatsje – ook gewoon binnenland ligt! En dus kan de fijnproever in Almería, nabij de zee, ook heel prima een charcuterie bestellen. Omdat deze heden ten dage excelleert in culinariteiten, benoemde Spanje het tot Gastronomische Hoofdstad van 2019. Niet alleen (inkt)vis is er zeer de moeite waard, ook het vlees en de kaas zijn om je vingers bij af te likken. Almería heeft maar meteen driehonderd activiteiten rondom lekker eten en drinken op de kalender geplaatst – bijna elke dag feest.

Almería in het donker
De Gastronomische Hoofdstad van 2019 Almería

2. Thannhausers in Bilbao

Misschien is het Guggenheim in Bilbao wel een van Frank Gehry’s meesterwerken. Binnen in de deconstructieve architectuur is momenteel Van Gogh tot Picasso te bewonderen – in deze tentoonstelling zijn werken te zien die in 1965 door Justin en Hilde Thannhauser aan het Guggenheim in New York werden geschonken en het is de eerste keer dat ze buiten die stad te zien zijn. Justin en Hilde zijn kinderen van kunsthandelaar Heinrich Thannhauser die aan het begin van de vorige eeuw in München leefde. Werken van Cézanne, Degas, Manet, Picasso en Van Gogh maken deel uit van deze collectie. Pas op 24 maart sluiten de deuren van de Thannhauser-nalatenschap. En in Bilbao is het prima pintxos eten, wat een bezoek nog eens extra rechtvaardigt.

Guggenheim in Bilbao aan het water
Guggenheim in Bilbao

3. Fiesta de la Rosa del Azafrán

Waarom is paella geel? Dat komt door de saffraan die eraan wordt toegevoegd. Bij echte paella dan, niet als ie uit een pakje komt. Want saffraan is duur: de stampers van de saffraankrokus moeten handmatig worden geoogst. 90 procent van de Spaanse saffraan komt uit Consuegra, in de buurt van Toledo. Om het begin van het plukseizoen te vieren, lopen de straten van Toledo van 25 tot 27 oktober 2019 vol voor het Fiesta de la Rosa del Azafrán, een driedaags saffraan-festival vol traditionele klederdracht en meerdere kookwedstrijden.

Saffraan op een houten lepel
Saffraan op een houten lepel

4. Elprado kleurt oranje

Tweehonderd jaar geleden zag het Real Museo de Pintura y Escultura in Madrid het levenslicht. Er waren 311 schilderijen te bewonderen. Tegenwoordig heet het museum El Prado en is het een van de meest prestigieuze kunsthallen ter wereld. De Spaanse koning en zijn vrouw openden vorige maand de overzichtstentoonstelling Museo del Prado 1819-2019 met werk van onder anderen Picasso, Pollock en Renoir. Alsof dat nog niet genoeg is, tuigen de Spanjaarden van 25 juni tot 29 september de expositie Velázquez, Rembrandt, Vermeer. Miradas a nes en España y Holanda op, volledig gewijd aan de Nederlandse en Spaanse schilderkunst in de zestiende en zeventiende eeuw. De expo wordt ondersteund door het Rijksmuseum in Amsterdam.

Zaal museum El Prado
Museum El Prado

5. Een vurig welkom aan het voorjaar

Je komt veel toeristen tegen op het jaarlijkse folklorefestival in Valencia, ter ere van Sint-Jozef, de patroonheilige van timmerlieden en arbeiders. Vanaf 15 maart brengen meer dan honderdduizend mensen een bloemenoffer. Een parade van mannen, vrouwen en kinderen in klederdracht gaat richting Plaza de la Virgen. Daar staat een gigantisch houten raamwerk met daarop het hoofd van de heilige maagd Maria. Binnen twee dagen verandert de constructie in een prachtige mantel van bloemen. Ook zijn er in de hele stad poppen van hout en piepschuim te vinden, die speciaal voor het feest worden gemaakt. En op 19 maart steken ze alles in de kom het voorjaar te verwelkomen.

Parade van folklorefestival in Valencia
Folklorefestival in Valencia

6. Culinair meesterwerk

Albert Adrià, bekend van het wereldberoemde El Bulli, is weer lekker bezig met Enigma in Barcelona. Het futuristisch ingerichte restaurant schreeuwt zilver en bij die anomalie blijft het niet. De chef van wereldniveau serveert veertig tot vijftig mini-gerechten aan zijn gasten en iedere gang is een klein meesterwerk. Dit hele circus duurt bijna vier uur, korter is niet mogelijk. En alle gasten wordt gevraagd om op hetzelfde moment te arriveren zodat iedereen tegelijkertijd dezelfde ervaring kan meemaken. Een avondje Enigma reserveren is vanzelfsprekend niet eenvoudig, maar het is wél een heuse once in a lifetime experience die je met echte vrienden beleeft.

Enigma in Barcelona
Enigma in Barcelona

7. Orgullo 

Wie in 2017 bij Worldpride in Madrid aanwezig was, weet hoe je een pride hoort te organiseren. De Spaanse hoofdstad stond geheel in het teken van LHBTQ, als zweetdruppels parelde de regenboogfamilie over de straten van gaydistrict Chueca. Ook de reguliere pride zal vanaf 27 juni weer broeiend zijn met bijvoorbeeld de hoge-hakkenrace, het culturele Muestra.T Festival en de emblematische Flamenco Pride-avond. Maar even tussen ons: niemand hoeft tot pride te wachten om Madrid te bezoeken; het hele jaar door hebben de Madrilenen hart en deuren openstaan.

Straten bij Madrid Pride
Madrid Pride
Powered by Labrador CMS