Dodenherdenking

Zo ziet de Dodenherdenking op het Homomonument in Amsterdam er dit jaar uit

Het thema: 80 jaar vrijheid

De dodenherdenking op het Amsterdamse Homomonument in 2024
Leestijd: 2 min

Het is weer 4 mei. Mensen komen samen rond de drie roze granieten driehoeken achter de Westerkerk in de hoofdstad. Om acht uur is het gedurende twee minuten stil op en rond het Homomonument. Organisatoren Menne Vellinga en Pim Nugteren praten je bij over het thema en het programma van dit jaar. 

Op het Homomonument staan we ieder jaar op 4 mei stil bij de lhbtiq+ slachtoffers uit verleden, heden en toekomst. Om 19:30 uur start de stille tocht vanaf de toreningang van de Westerkerk aan de Prinsengracht. Om 19:55 uur het welkom op het Homomonument gevolgd door de twee minuten stilte om 20:00 uur. Aansluitend het Wilhelmus, sprekers en muzikale omlijsting, gevolgd door kransleggingen en een afsluitend defilé. Van 21.00 tot 22.00 uur is er nog gelegenheid na te praten en een drankje te doen in de Westerkerk. 

80 jaar vrijheid

Elk jaar geeft het Nationaal Comité 4 & 5 mei een thema mee. Dit jaar is dat thema ‘80 jaar Vrijheid’. Midden in een ongelooflijk roerige periode staan we komende 4 mei op het Homomonument stil bij 80 jaar vrijheid. Een herdenking die dit jaar misschien nog wel urgenter is dan ooit. Want wat betekent onze vrijheid in de wereld waarin we vandaag de dag leven en hoe kunnen we, zeker nu, blijven leren van het verleden. We herdenken de miljoenen slachtoffers die vermoord werden tijdens de Tweede Wereldoorlog en hier in het bijzonder de leden uit onze lhbtiq+-gemeenschap. 

De sprekers zijn dit jaar Haroon Ali, journalist en schrijver van onder andere het boek Half (2020) en Spectrum - De regenbooggemeenschap in de 21ste eeuw (2023), en Alejandra Ortiz, transrechtenactivist, schrijver en winnaar van de Winq Community Award 2023 en de Harper's Bazaar Woman of the Year Award 2024. Beiden zullen zij hun kijk op het thema van dit jaar uitlichten tijdens hun speech. Zanger Paul Morris, bekend van onder andere het anthem van Pride Amsterdam 2022, verzorgt dit jaar de muzikale omlijsting.

stille tocht en kranslegging

De naar verwachting ruim 30 bloemstukken zullen vanuit de Westerkerk tijdens een stille tocht worden gedragen naar het Homomonument. De tocht vertrekt 19.30 uur vanaf de Prinsengracht en gaat langs het Anne Frankhuis, over de Leliegracht naar de Herengracht, om via de Raadhuisstraat op het Homomonument te eindigen. 

Na de toespraken zal traditiegetrouw de eerste krans worden gelegd namens Burgemeester en Wethouders van Amsterdam. Nieuwe groepen hebben laten weten dit jaar ook een bloemengroet te willen achterlaten op de tredendriehoek boven de Keizersgracht. Napraten kan na afloop in de Westerkerk onder het genot van een drankje. Dit jaar zal Kunstwacht voorafgaand aan de herdenking weer langskomen met de hogedrukspuit om het monument grondig te reinigen.

beknopt programma-overzicht   

19:30 Stille tocht – Opstellen voor de toreningang van de Westerkerk aan de Prinsengracht.
19:55 Welkom op het Homomonument
20:00 Twee minuten stilte
Aansluitend het Wilhelmus – 2 sprekers en optreden. Kransleggingen en afsluitend defilé.

Het comité 4 mei Homomonument wordt vertegenwoordigd door: Roze in Blauw, de SH&K- Het lhbt+ netwerk van Defensie, Stichting Homomonument en MVS Gaystation. Pinkpoint en de Westerkerk bieden facilitaire ondersteuning.

Powered by Labrador CMS