Zon, zee en zelfzucht

Gepubliceerd
Leestijd: 2 min

Hebben we tijdens de pandemie geleerd om voortaan gewetensvol op vakantie te gaan? helaas: nee.

Uit de recent gepubliceerde Wereld Toerisme Barometer van de UNWTO, een organisatie van de Verenigde Naties die verantwoordelijk is voor de promotie van verantwoord en duurzaam toerisme, blijkt dat er vorig jaar, wereldwijd, 12 procent minder vakantie werd gevierd dan vóór de coronapandemie. Maar dit jaar halen we dat met z’n allen ruimschoots in en zal het internationale toerisme waarschijnlijk met 2 procent groeien ten opzichte van 2019.

Grote internationale conflicten, groeiende armoede en klimaatverandering hebben de wereldbevolking niet thuis weten te houden. Die verdere groei is een gevolg van de nog immer opgekropte vraag, steeds meer vliegtuigverbindingen en het volledige herstel van het toerisme is Azië – dit deel van de wereld heeft zich pas later hersteld van de pandemie dan de rest van de wereld.

In de reissector gaat veel geld om. In totaal werd er wereldwijd in 2023 zo’n 1,6 biljoen (1.600.000.000.000) dollar besteed aan reizen. Bovendien rapporteerden verschillende bestemmingen een robuuste groei in opbrengsten: de mensen gaven ook nog eens meer geld uit dan voor corona.

Opmerkelijk in deze Barometer is bijvoorbeeld de groei in populariteit van het Midden-Oosten als vakantiebestemming: in 2023 gingen daar 22 procent meer mensen op vakantie dan in 2019. Mensenrechten? Nu even niet hoor. Europa ontving 6 procent minder gasten dan in 2019 maar zal dit jaar naar verwachting de leiding nemen in toeristische resultaten. Roemenië en Bulgarije die in maart tot het Schengengebied toetreden en Parijs dat de Olympische Zomerspelen in juli en augustus organiseert, dragen hieraan bij. Nog zo’n eyeopener is China. Het toerisme van en naar dat land zal dit jaar sterk toenemen. Ondanks de verslechterende economie van dat land, zullen veel Chinezen de wereld gaan bekijken – mede dankzij de vele nieuwe bestemmingen die nu vanuit China per vliegtuig bereikbaar zijn. En China rekent zelf ook op meer buitenlandse toeristen. Het land heeft bijvoorbeeld tot 30 november visumvrij reizen geïntroduceerd voor mensen uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Spanje en Maleisië.

is er nog ergens een koopje?

Uit het onderzoek van UNWTO blijkt ook dat 67 procent van de professionals in de toerismewereld de verwachte, verdere groei onderstrepen. Slechts 6 procent verwacht een neergang in toerisme ten opzichte van vorig jaar. Is er dan niets dat ons tegenhoudt om steeds maar weer op vakantie te gaan? Jawel! Prijsstijgingen als gevolg van inflatie gooien misschien roet in het eten. En ook de verwachte personeelstekorten, met name in het luxe segment, kunnen zorgen voor schaarste bij toerismebedrijven. De conflicten in Palestina en Oekraïne alsmede klimaatschaamte lijken geen indicatoren voor mensen om minder te gaan reizen. Als toeristen dichter bij huis blijven, is dat voornamelijk omdat ze daar meer vakantie voor hun geld krijgen. Niet om het milieu te redden. Ontluisterend, maar wel waar.

Powered by Labrador CMS