De Queer Boekentips van Maurits de Bruijn

"De roman van James Baldwin is nog sexy ook"

11 mei 2020, Roel Janssen, 3 minuten

Maurits de Bruijn debuteerde in 2012 met zijn boek Broer. Een boek dat hem vier sterren in de Volkskrant opleverde. Begin 2016 kwam daar zijn tweede boek De achterkant van de zon bij. Onlangs verscheen zijn derde boek Ook mijn Holocaust. Wij vragen de schrijver en kunstenaar naar zijn Queer Boekentips.

James Baldwin - Tell me how long the train’s been gone

Ver voordat de media bol stonden van de identiteitspolitiek schreef James Baldwin proza over hoe het was om halverwege de vorige eeuw op te groeien als een Afro-Amerikaanse, armlastige, homoseksuele man. Dat maakt zijn werk tot een waardevolle spiegel voor deze tijd en confronteert de lezer onherroepelijk met zijn of haar privileges. Oh, en deze roman is (zoals veel van Baldwin’s werk) nog sexy ook.

484 pagina's - Random House USA Inc. Bestel nu op Bol.com!

james baldwin

Maggie Nelson - De Argonauten

Maggie wordt verliefd op een vrouw, maar die vrouw blijkt een man te zijn, een man die als Harry door het leven wil gaan. Maggie en Harry willen een kind en vinden een donor die Maggie bezwangert en zo zijn beide geliefden onderworpen aan een boeiende, veelkleurige transformatie die Nelson in alle helderheid weergeeft. De schrijfster koppelt haar verhaal te pas en te onpas aan het werk van geroemde denkers en filosofen. Daarmee is De Argonauten niet het meest toegankelijk boek uit dit rijtje, maar zeker het meest verwonderlijke en ambitieuze.

176 pagina's - Atlas Contact. Bestel nu op Bol.com!

Jandy Nelson - I’ll give you the sun

Ik zeg het er maar bij: dit is een Young Adult roman en dus eigenlijk bedoeld voor een jonger publiek. Toch kreeg ik geen genoeg van dit verhaal over tweeling Noah en Jude. Naarmate het verhaal vordert, wordt duidelijk dat de twee dertienjarigen uit elkaar groeien: Jude gaat make-up en populariteit steeds belangrijker vinden, Noah ontdekt zijn artistieke kwaliteiten en zijn toenemende gevoelens voor Brian. Zo verslavend als een zak schepsnoep.

428 pagina's - Faber & Faber. Bestel nu op Bol.com!

Lieke Marsman - Het tegenovergestelde van een mens 

Lieke Marsman beschrijft in Het tegenovergestelde van een mens het verloop van een relatie tussen klimaatwetenschapper Ida en haar vriendin Robin. Ida weet maar moeizaam de rol van geliefde op zich te nemen, met de rol van klimaatactiviteit heeft ze al net zoveel moeite. En zo brengt deze roman een persoonlijke crisis en een ramp van wereldformaat samen in een stijl die nog heel lang in het hoofd van de lezer blijft nazingen.

176 pagina's - Atlas Contact. Bestel nu op Bol.com!

Michael Cunningham - The hours

Eén van die zeldzame verhalen die zowel in boekvorm als op het witte doek weet te overtuigen. Het werk van Cunningham vind ik vaak nogal sentimenteel (A home at the end of the world, By nightfall) maar hier werkt alles. De lezer volgt een aantal dagen uit de levens van drie vrouwen: Viriginia Woolf (1923), Mrs. Brown (1949) en Clarissa (1999), levens die aan elkaar geregen worden door Woolf’s klassieker Mrs. Dalloway. Cunningham leverde met The hours een bijna even iconische roman af.

240 pagina's - Harpercollins Publishers. Bestel nu op Bol.com!

Iedere maand vragen we een auteur die een waardevol boek heeft geschreven waarin seksuele oriëntatie en/of genderidentiteit een (hoofd)rol speelt om vijf bijzondere queer boeken te tippen. Van prentenboek tot poëzie, van thriller tot klassieker. Auteur tippen? Dat kan via redactie@winq.nl.

Artikelen in dezelfde serie - Queer Boekentips

De Queer Boekentips van Kevin Hassing

De Queer Boekentips van Pim Lammers

De Queer Boekentips van Edward van de Vendel

De ultieme queer boekenlijst

De Queer Boekentips van Marten Mantel

De Queer Boekentips van Hinke van Abbema

De Queer Boekentips van Saskia De Coster

De Queer Boekentips van Hanna Bervoets

De Queer Boekentips van Thomas Olde Heuvelt

De Queer Boekentips van Anne Glerum

De Queer Boekentips van Flo de Goede

De Queer Boekentips van Alex Bakker

De Queer Boekentips van Ype Driessen

De Queer Boekentips van Linda Duits

De Queer Boekentips van Ted van Lieshout

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 119

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau