De film 120 BPM, of voluit 120 Battemants par Minute, won de César voor beste film. In totaal werden zes van de dertien nominaties verzilverd, waaronder die voor beste scenario en beste muziek. Al eerder viel de film in de prijzen op het festival van Cannes.

Act Up
De film is gemaakt door Robin Campillo. Hij wachtte meer dan twintig jaar om een film te maken over het begin van de strijd tegen aids, met name van de organisatie Act Up. Veel films die gaan over de aidsepidemie gaan over individuen. Campillo richt zich met 120 BPM op de collectieve uitdaging om de strijd aan te gaan tegen hiv en aids.

Jaren negentig
120 BPM, ofwel 120 Beats Per Minute, speelt zich af in het Parijs van de jaren negentig. Het aids-virus grijpt over de hele wereld om zich heen en eist – met name onder homo's – het ene na het andere slachtoffer. Omdat de overheid zich afwachtend opstelt, worden in Amerika en Europa afdelingen van ACT UP (Aids Coalition to Unleash Power) opgericht. 

Protest
Deze bewegingen bestaan uit activisten die op een vreedzame manier aandacht vragen voor medicijnen en voorlichting, twee zaken waar de overheid weigert in te voorzien. In 120 BPM volgen we de Franse Nathan (Arnaud Valois). Hij sluit zich aan bij ACT UP en neemt direct deel aan het eerste protest.

Vorig jaar schreven we al uitgebreid over 120 BPM. Heb je de film nog niet gezien? Bekijk dan hier de trailer.