Winq reiskompas

Gay travel tips voor Tel Aviv (incl. reisvideo's met Hugo Kennis!)

De hotspots van Winq

08 september 2019, Winq redactie, 4 minuten

Geweldige feesten, heerlijk eten – en dito cocktails – en hoog op de lijst van meest homovriendelijke steden ter wereld: Tel Aviv heeft alles in huis voor een onvergetelijke gaycation. Hugo Kennis liet ons de beste hotspots zien.

In een notendop, hoe is het gesteld met de leefsituatie van LHBTQ's in Tel Aviv?
Meer dan goed, zeker wanneer je de tolerantie in deze stad en de rest van Israël vergelijkt met dat van haar buurlanden. Nergens in het Midden-Oosten wordt er zo openlijk gefeest, geflirt en geleefd door LHBTI's als in Tel Aviv. Nee, er kan nog niet officieel door homo´s worden getrouwd en ook het adopteren van kinderen behoort nochtans niet tot de mogelijkheden, maar als gay toerist zal deze stad je echt geen haarbreedte in de weg zitten. Integendeel, het gemeentebestuur investeert stevig in het roze imago van de stad en ze prijken dan ook hoog op de lijstjes van meest homovriendelijke steden ter wereld.

Gay travel tips Tel Aviv
Foto: Rutger Geleijnse

Waar en wat kun je het best eten? 
We gingen met onze favoriete 24Kitchen-kok Hugo Kennis eerder naar Israël en volgens hem is het echt een land dat gedijt op het goede leven en het betere eten. Van Hugo leren we onder andere waar we écht moeten ontbijten. Namelijk bij Buckle, een hip koffiehuis met een goed ontbijt en veel veganistische opties. Voor de lunch zijn de shakshukas-eenpansgerecht van Doctor Shakshuka een aanrader, met eieren, pittige tomatensaus en veel kruiden.
Dineren is fijn bij restaurants als Claro, Oasis, North Abraxass, Port Sa´id en Romano. Bij Claro eet je verschillende kleine gangen in een moderne omgeving met een indrukwekkende wijnkelder onder je voeten. Geniet van de cocktails, maar sla het chocoladedessert zeker niet over. Restaurant Oasis heeft een traditionelere aanpak (voor-, hoofd-, en nagerecht) dan Claro, maar dit maakt het eten er niet minder lekker om. De vrouwelijke chef-kok Rima Olvera verzekert je van een culinaire avond. North Abraxass, Port Sa´id en Romano zijn Hugo’s favorieten en staan allen onder de bezielende leiding van de wereldberoemde chef Eyal Shani. Bestel bij North Abraxass vooral de geroosterde bloemkool, kies bij Port Sa´id een van de vele typisch Israëlische gerechten en stort je bij Romano op het shared dining.

Twee steden, één onvergetelijke reis
Begin 2018 ging Winq samen met kok Hugo Kennis richting Israël voor een culinaire ontdekkingsreis door Tel Aviv en Jeruzalem. 

Waar vind je de mannen?
Online vinden we die heel vertrouwd op Grindr, maar ook – en misschien nog wel beter – op een lokale Engelstalige app genaamd Atraf. Deze app heeft ook een veel gebruikte website en toont naast een scala aan mannen eveneens de gay agenda van Tel Aviv. Erg handig in een stad met maar weinig permanente gaybars, maar wel veel wisselende feesten. Mocht je na al dat gefeest in alle rust willen bijkomen, ga dan naar het officiële gaystrand voor het Hilton Hotel.

Hoe verplaats je je het makkelijkst door de stad?
Dat is in Tel Aviv helemaal aan jou. De stad is te voet goed begaanbaar, maar ook op de fiets kom je snel en veilig van A naar B. Het eerste gedeelte van de geplande lightrail die de verschillende delen van de stad moet gaan verbinden is momenteel nog in aanbouw en zal de komende jaren nog niet worden voltooid. Zonder al te veel lichaamsbeweging op je plaats van bestemming komen gaat het makkelijkst via Gett, een smartphone-app vergelijkbaar met Uber.

Gay travel tips tel aviv
Foto: Rutger Geleijnse

”Het gemeentebestuur investeert stevig in het roze imago van de stad en ze prijken dan ook hoog op de lijstjes van meest homovriendelijke steden ter wereld”

Waar kun je het best slapen?
Onder andere bij het Brown Hotel is het goed vertoeven. Dit boetiekhotel in het hart van de stad heeft een lichte glimp van de glamour van de jaren zeventig. Ook in Jaffa, het oude gedeelte van de stad, zijn verschillende goede hotels te vinden. Deze rustige buurt wordt gekenmerkt door veel kleine cafeetjes en pittoreske vlooienmarkten.

Waar kun je uit?
De Shpagat is de enige echte gaybar in town, maar daardoor wel altijd goed bezocht en dus geschikt om te socializen tussen de lokale bevolking. Verder bestaat het gay uitgaansleven vooral uit grote feesten verspreid over de stad. Check dus vooral even website van Atraf voor de actuele agenda. Niet gay, maar wel leuk is de hipsterbar Kuli Alma; mooie drankjes, goede line-up en geopend tot laat.

Netta's tour de Tel Aviv
Vlak voordat Netta haar Eurovisie-troon moest opgeven, gingen wij met haar op pad door haar thuisstad Tel Aviv. In dit artikel vind je haar tips. “Als tiener ging ik op de markt in Jaffa vaak op zoek naar vintage spullen. Ik ging door stapels en stapels kleding op zoek naar iets bijzonders. Veel hobo’s verkopen spullen op deze markt, vaak zonder door te hebben hoe waardevol sommige dingen zijn.”

Verstopte parel
Het maakt niet uit vanaf welk strand je het bekijkt, maar zitten in het zand en de zon langzaam in de Middellandse Zee zien verdwijnen zou elke bezoeker van Tel Aviv gezien moeten hebben.

En die andere parel?
Er is geen stad ter wereld waar zoveel religies bij elkaar komen als Jeruzalem. Zo wordt de stad bevolkt door orthodoxe joden, christenen en moslims. Ook stikt het van de eeuwenoude gebouwen en bezienswaardigheden. De combinatie van deze geloven maakt de stad niet direct een ideale locatie voor jouw ultieme over de top gaycation. Zeker niet zo ideaal als in die andere bekende Israëlische stad aan de kust. We raden je dan ook niet aan hand in hand te lopen met je partner in stadsdelen die bekend staan als streng religieus. Wel kun je al het culturele dat Jeruzalem heeft te bieden prima combineren met een paar dagen bijkomen en feesten in Tel Aviv of vice versa. Beide steden liggen ongeveer vijftig minuten van elkaar vandaan en zijn goed bereikbaar per bus. 

Beeld: Rutger Geleijnse

Volg je ons al op Instagram?

Artikelen in dezelfde serie - Winq Reiskompas

Gay travel tips voor Zürich

Gay travel tips voor Berlijn

Gay travel tips voor Kopenhagen

Gay travel tips voor Benidorm

Gay travel tips voor Brussel

Gay travel tips voor Hongkong

Gay travel tips voor Boedapest

Gay travel tips voor Stockholm

Gay travel tips voor Oslo

Gay travel tips voor Rome

Gay travel tips voor Londen

Gay travel tips voor Boekarest

Gay travel tips voor Praag

Gay travel tips voor Napels

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau