Sinds het afgelopen weekend zijn er meer dan 180.000 exemplaren verkocht van ‘A Day in the Life of Marlon Bundo’, en dan bedoelen we de parodie-versie van John Oliver. Die maakte afgelopen weekend gehakt van Mike Pence en zijn achterhaalde opvattingen over de rechten voor homo’s. Zo is Pence bijvoorbeeld tegen het huwelijk tussen twee mannen of twee vrouwen.

Kinderboek
Om zijn pleidooi kracht bij te zetten, maakte hij een parodie op het kinderboek van de familie Pence. Dochter Charlotte had samen met haar moeder Karen een boek gemaakt over hoe het is om vice-president te zijn. In het boek figureert het konijn van de familie Pence, Marlon Bundo genaamd.

In het boek van John Oliver gaat hij met dat konijn aan de haal. Hierin is het konijn gay en trouwt hij met een ander konijn van hetzelfde geslacht. Het bleef niet alleen bij een fictieve parodie, Oliver bracht het boek ook echt uit. Nu staat het bovenaan de bestsellerlijsten van Amazon.com en is het uitverkocht.

Opvattingen
John Oliver schoof deze week aan bij Ellen om over de stunt te praten, die weliswaar als grap begon maar zeer duidelijk ook bedoeld was om Pences achterhaalde opvattingen aan de kaak te stellen. Dat is gelukt: het boek verkoopt meer exemplaren dan het origineel van de familie Pence.

De laatste die zich nu roert is Charlotte Pence zelf. Eerder had haar uitgeverij nog geroepen dat ze het jammer vonden dat hun boek werd misbruikt vanwege politieke redenen. Nu meldt Charlotte dat ze het parodieboek ook heeft gekocht. De reden waarom legde ze uit op Twitter.

Goede doelen
‘Nu steun ik niet een, maar twee goede doelen’, was de verklaring van Charlotte.  De opbrengsten van haar eigen boek gaan naar Tracy’s Kids, een organisatie die kinderen met kanker steunt, en naar A21, een stichting die mensenhandel wil tegengaan. Die van John Oliver zijn The Trevor Project, die lhbt+-jongeren steunt, en Aids United.

Bij Ellen vertelde John Oliver dat het boek weliswaar is uitverkocht, maar nog gewoon besteld kan worden: als e-book of met een paar weken geduld.