Interview

“Ik kan me totaal niet voorstellen dat je gays niet accepteert”

Tv-icoon James Corden

31 maart 2018, Winq redactie, 10 minuten

Acteur, komiek en tv-presentator James Corden draagt de homogemeenschap een warm hart toe. Hij slaat de plank weleens mis, maar als hetero doet hij opvallend z’n best om het gays naar de zin te maken. We reisden af naar Los Angeles, alwaar hij zijn gasten voor The Late Late Show ontvangt, en vroegen hem het hemd van het lijf.

Als een jonge hond dartelt James Corden door de studio. Hij weet z’n enthousiasme nauwelijks in bedwang te houden als we hem voorstellen aan de leerjongens, beermannen, gogo-dansers en drag queens die naast hem zullen schitteren op de foto. Ik leg James uit dat het idee is om hem neer te zetten als supporter van de gay community. Breed grijnzend roept hij uit hoe blij hij hiermee is: “Ik ga helemaal uit m’n dak!”
Van de figuranten zijn de meesten bijna net zo blij, al lijken sommigen een beetje geïntimideerd door de Britse ster. Sinds hij The Late Late Show presenteert voor het Amerikaans CBS is James een van de bekendste gezichten in de Verenigde Staten, niet gek voor een Brit. Al snel weet hij de figuranten op hun gemak te stellen. Hij kliert wat met de rondslingerende party poppers en maakt foute grappen over die ándere poppers.

Het gaat er allemaal als vanzelfsprekend aan toe waardoor ik wil weten of James zich vaker omringt met dit soort types. Is hij weleens in een gay club geweest? “Maar natuurlijk”, zegt hij meteen. “Maar nog nooit naar de echte hardcore tenten.”
Dan beginnen zijn ogen te glinsteren, omdat hem iets te binnenschiet. “Donald McInnes, de man die mijn make-up doet, vertelde me dat de foto voor Heat Magazine, waarop ik was verkleed als David Beckham met een enorme bobbel in m’n onderbroek, was geprojecteerd op een muur in XXL, een Londense club waar veel beermannen komen. Hij stuurde een foto en schreef erbij: ‘’t Is maar goed dat je hier niet bent, want ze hadden je helemaal opgevreten.’”

"In mijn omgeving wordt homoseksualiteit niet als iets vreemds gezien"

De toon is gezet en al snel dist James anekdotes op over klef doen met Russell Tovey tijdens het uitgaan in z’n jonge jaren, of met Nick Grimshaw tijdens de Brit Awards. Waar andere sterren dan altijd roepen dat ze misschien wel een beetje gay zijn, zegt James meteen dat hij hetero is en deze verhalen niet gebruikt om een wit – of roze – voetje te halen. Liever laat hij zijn steun aan de LHBT+-gemeenschap zien in The Late Late Show, die hij sinds drie jaar presenteert. Voor veel kijkers kwam ’t als verrassing dat de Britse Corden de show ging presenteren, aangezien het hier gaat om een Amerikaans instituut. In Groot-Brittannië was James bekend van rollen in theaterstukken als Fat Friends en The History Boys. Hij bedacht, schreef en speelde in de tv-series Gavin & Stacey en The Wrong Mans. Ook presenteerde hij het sportprogramma A League of Their Own en tot vijf keer toe de Brit Awards. Maar in de VS was James vrijwel onbekend.
Daar kwam verandering in toen het theaterstuk One Man, Two Guvnors een hit werd. James speelde de hoofdrol in deze razendsnelle komedie met snoeiharde grappen. Van het National Theatre in Londen ging het stuk naar West End, waarna een tour door het Verenigd Koninkrijk volgde. Vervolgens stak hij de oceaan over en op Broadway werd het stuk een enorm succes. Het leverde James de Tony Award op voor beste acteur én een hoofdrol in de Hollywood-verfilming van Stephen Sondheims Into the Woods. Na dit succes werd hij gevraagd als host van The Late Late Show.

Voor we met de fotoshoot beginnen mag ik in de avond een opname van The Late Late Show bijwonen. Die duurt van vijf tot half zeven en wordt nog dezelfde avond uitgezonden.
Ik kom aan bij de enorme CBS Studio’s in L.A. en word meegetroond naar het kantoor van James, alwaar hij net een vergadering met zijn tekstschrijvers afrondt. Met rasse schreden treedt hij me tegemoet, hij is al gezenderd omdat de opnames snel gaan beginnen. Zijn kaken malen manisch op een stuk Orbit-kauwgum, maar James is ondanks de hectiek alert en charmant. Hij weet nog dat we elkaar hebben ontmoet in New York, nadat ik hem had zien optreden in The History Boys. Na onze hernieuwde kennismaking leidt James me rond in zijn hoofdkwartier.
Er is een speciale kamer voor de visagie, een omvangrijke walk-in closet en een badkamer. Maar het hart van James’ domein is het kantoor zelf, met een enorm bureau, een bank om op te relaxen en kunst van Banksy aan de muur. Een fan heeft een tekening gestuurd met daarop een konijn uit de film Watership Down. Dat hangt er ook, net als een paar rugbyballen, een lijst met daarin een outfit van footballclub West Ham United, foto’s van zijn vrouw en kinderen en een kopie van zijn werkschema. James begint elke ochtend om negen uur en werkt door tot na de show.
Vlak voordat de opnames beginnen leidt James me naar de green room, waar hij kennismaakt met de gasten. Deze green room is anders dan gebruikelijk: er zijn deuren naar de kamers van de gasten en er hangt een vrolijke, feestelijke sfeer. Ik kom er net helemaal in als zijn assistent me naar mijn stoel begeleidt in het publiek.
James, die in augustus dit jaar veertig wordt, maakt zijn opkomst voor de camera en krijgt een daverend applaus van het nu al uitzinnige publiek. Het is een en al opwinding en ik voel dezelfde energie die ik kreeg tijdens zijn optreden in One Man, Two Guvnors.
Vanavond zijn de acteurs Jim Parsons en Mira Sorvino te gast. Er is ook een nieuwe aflevering te zien van het wereldwijd succesvolle item Carpool Karaoke, deze keer met Sam Smith en een cameo-optreden van meidengroep Fifth Harmony.

“Ik hoop dat de mensen die naar mijn talkshow kijken homoseksualiteit uiteindelijk ook vanzelfsprekend gaan vinden”

Na de opnames beginnen we met de fotoshoot, in een villa in Beverly Hills. Als we kort pauzeren zeg ik tegen James dat de zojuist uitgezonden aflevering van Carpool Karaoke meer was dan alleen hilarisch. Ik wijs hem op de maatschappelijke functie die het heeft wanneer James vrijuit met Sam Smith praat over jongens en zo zijn homoseksualiteit omarmt. In de maanden na de uitzending zal de Carpool-video meer dan 25 miljoen keer zijn bekeken op YouTube, ongetwijfeld ook door mensen uit landen waar homoseksualiteit niet wordt geaccepteerd. Als ik hem vraag of hij weet heeft van deze politieke lading, luidt zijn antwoord: “Niet echt. Maar waarschijnlijk komt dat omdat homoseksualiteit in mijn omgeving niet als iets vreemds wordt gezien. Je bent lang, kort, dik, dun, hetero of gay, het maakt niet uit. Dus nee, daar heb ik nooit echt over nagedacht.”
Nu hij er dankzij mijn vraag wél over nadenkt, zegt hij: “Ik hoop dat de mensen die naar mijn talkshow kijken homoseksualiteit uiteindelijk ook vanzelfsprekend gaan vinden.”
We praten over acteur Jim Parsons. Hij schoof vanavond aan in James’ show en is openlijk homo. Het gesprek ging over Jims rol in The Big Bang Theory en zijn huwelijk met grafisch ontwerper Todd Spiewak. Ik wijs erop dat ook dit bijdraagt aan de acceptatie van gays onder miljoenen kijkers, bijvoorbeeld in het conservatieve midden van de Verenigde Staten. “Het is de enige manier waarop je stigma’s kunt breken”, geeft James toe. “Ik vind het vreemd dat iemand daar überhaupt anders over denkt, ik kan me totaal niet voorstellen dat je gays niet accepteert.”

Verder lezen? Het hele interview met James Corden staat in de laatste Winq die nu in de winkel ligt. Abonneer je hier.

Tekst: Matt Cain, fotografie: Leigh Kelly, styling: Joseph Kocharian

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau