Paradijsvogels

“Ik zou het saai vinden om alleen een man of een vrouw te zijn”

13 mei 2018, Winq redactie, 4 minuten

Flamboyante mannen dragen zichzelf uit en bevragen daarmee automatisch de bestaande norm. Hoog tijd dat Winq met een jonge generatie flamboyante mannen spreekt over zelfexpressie, veiligheid en seksualiteit.

Mario Jufuway (34)

ik-zou-het-saai-vinden-alleen-man-of-vrouw-te-zijn

“Het gaat met gevoel. Ik heb bepaalde typetjes in mijn hoofd. Nu ben ik bijvoorbeeld de glamourversie met een driedaagse baard. Dan denk ik: hey, I like you too! Ik zie het allemaal als mijzelf. Vroeger zag ik het als negatief, maar ik heb me nooit anders voorgedaan dan ik ben.

Ik vond jongens al interessanter dan meiden en op de middelbare school ben ik losgegaan. Mijn familie is er helemaal oké mee. Mijn vader had er in het begin moeite mee, maar dat is nu totaal weg. Dit is gewoon wie ik ben. Ik voel die druk ook helemaal niet om een typische man te zijn.

Ik zou het saai vinden om alleen een man of een vrouw te zijn. Dit is zelfexpressie.

Op mijn werk kan ik mezelf zijn, thuis kan ik mezelf zijn. Ik zou het saai vinden om alleen een man of een vrouw te zijn. Dit is zelfexpressie. Ik ben wie ik ben en daar ben ik blij mee. De enige problemen die ik tegenkom zijn in de scene zelf. Ik heb weleens gehoord: ‘Ik val op jongens zonder geëpileerde wenkbrauwen.’ Het is al zo moeilijk geworden om gewoon met mensen te spreken dat ik alle social media heb weggedaan, behalve Grindr.

De meeste mannen die op getinte mannen vallen, willen vaak stoere jongens. Dat donkere jongens allemaal top zijn is zo’n bullshit. Dan is het van: ‘Oh, draag jij dat soort kleding?’ Ik ben mezelf, dat vind ik ook stoer!

Wel val ik in de smaak bij bi-mannen. Nieuwsgierige types die seks met mannen nog moeten ontdekken, vallen juist voor het feminiene. Jonge homo’s komen uit de kast, maar zitten nog steeds gevangen in hokjesdenken. Maar er moet juist verschil zijn. Dat maakt het leven toch leuk?”

Brian van der Heijden (24)

ik-zou-het-saai-vinden-alleen-man-of-vrouw-te-zijn1

“Voor mij is flamboyant kleurrijk. Het is een brede term. Ik vind mezelf flamboyant, maar dat zie je meer in mijn kledingstijl. Mijn persoonlijkheid is gereserveerd. Soms ben ik jaloers op mensen die heel extravert en direct zijn. Ik vind het fijn om mijn kleding voor mij te laten spreken. Ik word gewoon wakker en voel de flow van de dag: piraat, punker, gothic, eighties, nineties. Net hoe ik me voel. Ik hou van fijn zittende stoffen en hakken met hoge plateaus. Ik heb ook een hoedenfetish!

Voor mijzelf was het vanaf de middelbare school al duidelijk: dit is wie ik ben. Ook qua seksualiteit. Dan krijg je alle schoolvoorbeelden van pesten. Op kluisjes kliederen, dingen in m’n tas stoppen, niet met mij willen douchen. Anders zijn is altijd moeilijk voor mensen. Bij elke opmerking deed ik er een schepje bovenop in hoe ik mij kleedde. Dikke middelvinger. Dat heeft me er wel doorheen gesleept.

Homofobie is een verlengd stukje seksisme.

Van een afstand vindt iedereen het nu fantastisch. Maar van dichtbij is het moeilijker. Het is wel een ding voor anderen om met iemand te zijn die zich expressief kleedt. Ik kleed me zo, dus dan moet ik wel vrouwelijk zijn. Vandaag de dag zijn de homo’s mannelijker dan de hetero’s en een vrouwelijke homo wordt als minder gezien. Waarom? Omdat vrouwen als minder worden gezien. Homofobie is een verlengd stukje seksisme. Daar kan ik verdrietig van worden.
Ik zie het niet veranderen dat vrouwelijkheid over het algemeen aantrekkelijk gevonden gaat worden. Maar ik weet zeker dat er mensen zijn die het wel mooi vinden. Ik heb mezelf omringd met een fantastische groep gelijkgestemde vrienden. We inspireren elkaar en moedigen elkaar aan om de beste versie van onszelf te zijn. Zowel op spiritueel als creatief vlak. Daar krijg ik enorm veel energie van.”

Verder lezen? De andere zeven portretten lees je in de laatste Winq. Abonneer je hier.

Tekst: Manju Reijmer / Fotografie: Armando Branco

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau