Het Roze Rijks

“Ik wil voorkomen dat anderen zichzelf ook niet accepteren”

Leestijd: < 1 min

Vijf helden die zich stuk voor stuk al jaren inzetten voor de gaycommunity komen samen in het Rijksmuseum. Als eerbetoon aan hun werk zetten wij ze tussen de Hollandse meesters en vragen wij naar hun drijfveren.

Dino Suhonic (33) voor Jan Asselijn

Directeur Stichting Maruf

“De bedreigde zwaan past perfect bij mij. Stichting Maruf zet zich in voor een betere positie voor queer moslims. Mijn motivatie om de stichting op te zetten, was dat ik niet wilde dat er nog meer Dino’s zouden komen. Ik heb een geschiedenis waarin ik mezelf niet kon accepteren om wie ik ben. Ik wilde voorkomen dat toekomstige generaties dat ook meemaken. Dat probeer ik te doen met Maruf: queer moslims ondersteunen zichzelf te accepteren door het geven van lezingen en workshops. Het klinkt misschien egoïstisch, maar die bedreigde zwaan moet wel sterk genoeg zijn om anderen te beschermen.

Bij mij gaat nu alles goed, waardoor ik misschien geen reden heb me in te zetten voor anderen, maar zo voelt dat voor mij niet. Doordat het goed gaat, voel ik juist een verantwoordelijk om zaken aan te kaarten die niet goed gaan.”

Schilderij: De bedreigde zwaan - Jan Asselijn (1650)

Amber Vineyard (33) voor Cornelis Cornelisz

Mother of the House of Vineyard

“Het thema van het eerste ball dat ik ooit heb georganiseerd in Nederland was Garden of Eden. Het was het begin van een nieuwe tijd waarin we wilden laten zien hoe anders de wereld zou zijn als wij het voor het zeggen hadden.

Op mijn vijftiende kwam ik vanuit Californië naar Nederland, omdat mijn moeder hertrouwde met een Nederlandse man. Sinds 2008 zit ik in de wereld van dans en vogue. De ballroomscene groeit. Mensen zeggen dat ze het geweldig en prachtig vinden, maar er is een reden dat het steeds groter wordt: het laat zien dat er nog steeds te weinig plekken zijn waar mensen zich veilig kunnen voelen.

Het maakt me trots mijn studenten te zien groeien. Ze komen binnen met een kleine sprankeling en groeien uit tot trotse mensen. Uiteindelijk doen zij het harde werk.”

Schilderij: De zondeval - Cornelis Cornelisz (1592)

Robert Pluis (43) voor Willem van de Velde

Vrijwilliger COC Switchboard

“Een jaar geleden ben ik begonnen als vrijwilliger bij COC Switchboard. Dat is een platform voor LHBTI’s die vragen, advies of hulp zoeken ten aanzien van hun seksualiteit en/of identiteit en alles wat daarmee te maken heeft. Iedereen kan bellen, chatten of mailen. Van zij die nog in de kast zitten tot vluchtelingen.

Ik werk bij een media-adviesbureau. Een leuke commerciële baan in een snelle wereld. Het werk bij Switchboard maakt dat ik meer stilsta bij wat er allemaal nog meer in de wereld gebeurt.

Samen met mijn man beantwoord ik een dagdeel per week vragen en geven we advies. Soms zijn het best heftige verhalen. We verwijzen ook door naar gespecialiseerde instanties. Het liefst zet ik de vluchtelingen, die vaak vreselijke ervaringen hebben, persoonlijk op het vliegtuig naar Nederland, maar dat kan helaas niet. Ik probeer mensen mee te geven dat ze trots mogen zijn op hun identiteit. Always be proud.”

Schilderij: De zeeslag bij Terheide - Willem van de Velde (1657)

Verder lezen? De andere zeven portretten lees je in de laatste Winq. Abonneer je hier.

Tekst: Roel Janssen / Fotografie: Oof Verschuren

Powered by Labrador CMS