Netta weigert Russische prijs: ze gaat liever naar de Pride

"In Rusland mag zo'n Pride niet worden gehouden"

17 mei 2018, Winq redactie, 2 minuten

Winnares van het Eurovisie Songfestival Netta heeft Rusland terecht gewezen. In plaats van een prijs op te halen zei ze dat ze liever naar de Pride in Tel Aviv ging en dat er in Rusland geen ruimte is voor dergelijke parades.

De Israëlische Netta Barzilai won afgelopen zaterdag het Eurovisie Songfestival met haar lied 'Toy', dus volgend jaar organiseert Israël het jaarlijkse zangfestijn.

Het lied, een anthem voor iedereen die gepest is en Netta's bijdrage aan de metoo-discussie, werd niet door iedereen begrepen. Zo vond Waylon dat hij had verloren van ‘een zingende kip’ (waar sommigen fijntjes aan toevoegden: en nog zestien anderen). Anderen hadden moeite met de Aziatische uitstraling van de act (‘cultural appropriation’). En dat Netta na haar overwinning “Next time Jerusalem” riep, kon ook niet iedereen bekoren.

Populairste kandidaat
Nu laat Netta opnieuw van zich horen. Ze was dolblij met de OUTtv Award die ze door de zender kreeg uitgereikt. Uit een poll bleek ze veruit de populairste kandidaat. Nu kwam daar nog een andere prijs bij.

Volgens de Russische nieuwssite Super had Netta namelijk ook een prijs gewonnen van Muz-TV, de Russische variant van MTV. Ze wilden Netta belonen met de Transformation Award.

Bedankt
Maar Netta heeft bedankt voor de eer. In Rusland zijn sinds enkele jaren wetten van kracht die het onmogelijk maken om homoseksualiteit in welke vorm dan ook in het openbaar te laten zien.

Netta antwoordde dan ook door te zeggen dat ze liever naar de Tel Aviv Pride gaat op de dag van de uitreiking, op 8 juni. Ze zei dat ze dit veel belangrijker vindt en voegde daar aan toe dat een dergelijk evenement niet eens gehouden kan worden in Rusland.

Overigens is dat laatste niet waar: in Sint-Petersburg werd vorig jaar nog een Pride gehouden, de grootste sinds 2010. Wel gaan die Prides gepaard met veel protest.

Bron: PinkNews

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau