Luister en oordeel zelf

‘Songfestival-lied van Netta is plagiaat’

Lijkt 'Toy' te veel op 'Seven Nation Army'?

04 juli 2018, Winq redactie, 5 minuten

Dat helemaal niemand hier eerder op is gekomen, zegt eigenlijk al genoeg. Nu pas komt er een claim van iemand dat ‘Toy’, het lied waarmee Netta voor Israël het Eurovisie Songfestival won, te veel lijkt op ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes. Luister en vergelijk…

De schrijvers van het winnende lied van het Eurovisie Songfestival zijn aangeklaagd vanwege plagiaat. Volgens Universal Music Group zou Netta’s ‘Toy’ te veel lijken op ‘Seven Nation Army’ van The White Stripes.

De manager van Netta heeft de Israëlische krant Haaretz gemeld dat er nog geen officiële claim is neergelegd. Wel is er een brief binnengekomen waarin de kwestie wordt aangekaart. Songschrijver Doron Medalie, die ‘Toy’ voor Netta schreef, wil nog niet reageren vanwege de juridische aard van de zaak.

In principe kan Netta alsnog worden gediskwalificeerd als winnaar. Inzendingen voor het Songfestival moeten altijd originele nummers zijn. Maar eerst moet blijken of ‘Toy’ daadwerkelijk plagiaat is.

Luister en oordeel zelf: hieronder vind je eerst een mash-up van de twee nummers, gevolgd door beide originele tracks.

Het is overigens niet de eerste keer dat een Songfestival-kandidaat wordt beticht van plagiaat. Eerder lag de Belgische inzending onder vuur. Hier een lijstje met liedjes die op andere liedjes zouden lijken.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 118

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau