Interview

"Er is een reden dat de ballroom scene groeit, het is nodig"

Nachtvlinder Amber Vineyard

05 augustus 2018, Roel Janssen, 7 minuten

De agenda van Amber ‘Ambiance’ Vineyard zit bomvol deze zomer. Ballroom events, optredens tijdens festivals, feesten en debatten. Wij spreken haar over de Ballroom scene die in Nederland steeds groter wordt.

In Club NYX, tijdens Milkshake Festival, op het podium van Superball. Ik heb Amber Vineyard vaak zien optreden. In de meest creatieve outfits stond ze op het podium of vloog ze door de zaal. Nieuwsgierig naar wie ze nou eigenlijk echt is, besloot ik haar te interviewen voor een shoot van Winq in het Rijksmuseum. Je kan het slechter treffen. Het is meteen duidelijk waar Amber haar foto wil maken: voor De zondeval van Cornelis Cornelisz.

“Het thema van het eerste Ball dat ik ooit heb georganiseerd in Nederland was Garden of Eden. Het was het begin van een nieuwe tijd waarin we wilden laten zien hoe anders de wereld zou zijn als wij het voor het zeggen hadden.” Naakt mag ze niet vanwege regels van het museum. Amber: “En dat terwijl er hier zo veel naakt is? Wat is er mis met een naakt lichaam voor een schilderij?” Desondanks tilt ze de sfeer tijdens de shoot naar een hoger niveau.

Amber voor De zondeval van Cornelis Cornelisz / Foto: Oof Verschuren

Amber Vineyard is ‘mother’ van the House of Vineyard. Als je Paris is Burning of Pose hebt gezien, weet je dat het Afro-Amerikaanse en latino LBHTQ-jongeren die geen thuis hebben, een huis biedt binnen de Ballroom community. “Op mijn vijftiende kwam ik vanuit Californië naar Nederland”, vertelt ze. Haar moeder hertrouwde met een Nederlandse man. Zelf raakte ze geïnspireerd door een ontmoeting met Archie Burnett, de grandfather van the House of Ninja. “Ik ontmoette hem in 2008 toen ik door Duitsland reisde.”

“Met mijn werk hoop ik mensen te inspireren met hun gedachtegang jegens heteronormativiteit binnen onze maatschappij”

“Toen heb ik kennisgemaakt met vogue. Archie speelt met zowel vrouwelijkheid als mannelijkheid. Ik zag dat mensen hem niet konden plaatsen: een grote zwarte man die het ene moment een waanzinnig vrouwelijke type was, maar vervolgens de meest masculiene man ooit.” Dat moment heeft haar nooit losgelaten. “Ik doe nu hetzelfde: spelen met de gedachte van mensen. Wie of wat staat daar nou eigenlijk op het podium? Is dat normaal? Wat vind ik hier eigenlijk van?”

Vogue
House of Vineyard deed mee aan Superball, het grootste dragevent van Europa en vogue is te zien in veel series (Pose, RuPaul’s Drag Race).  “De Ballroom scene groeit”, stelt Amber. “Maar er is een reden dat het steeds groter wordt: het laat zien dat er nog steeds te weinig plekken zijn waar mensen zich veilig kunnen voelen.”

“Dat was vroeger al zo”, legt ze uit. “De mensen in de Ballroom scene waren niet welkom in de maatschappij, die hadden geen thuis. Er was sprake van homofobie, maar ook van racisme. Afro-Amerikaanse en latino LBHTQ-jongeren konden geen dragcompetities winnen, gingen nooit met een trofee naar huis. Daarom besloten ze actie te ondernemen en zelf iets te beginnen.”

Foto: Dustin Thierry

Volgens Amber is er nog veel werk aan de winkel: “Op papier is Nederland een veilig land, een veilige haven. Maar is dat wel zo? Als er zoenende mannen worden afgebeeld op posters, worden bushokjes met stenen bekogeld en LHBTQ’s worden regelmatig in elkaar geslagen.”

We kunnen volgens Amber veel van de ballroom scene leren. “De manier hoe je tijdens een ball over een catwalk loopt: zelfverzekerd, met rechte rug. Dat is ook iets wat je kan toepassen in het dagelijkse leven. Het geeft je zelfvertrouwen.”

Ondertussen is haar hele agenda deze zomer volgeboekt. Ze ging van Pink Kwaku naar haar jaarlijkse Ball op Milkshake Festival, van een Ball in Club NYX naar Pride en van het nieuwe Soho House tot een optreden op het Amstelveld. Natuurlijk neemt ze haar familie mee. “Het maakt me trots mijn studenten te zien groeien. Ze komen binnen met een kleine sprankeling en groeien uit tot trotse mensen. Uiteindelijk doen zij al het harde werk.”

“House of Vineyard is mijn familie, de ballroom scene is mijn internationale familie. Ik probeer dat steeds meer naar Nederland te brengen, gelukkig zijn er nu al meer huizen. Die probeer ik een platform te geven om zichzelf te laten zien.”

Coverbeeld: Dustin Thierry

Artikelen in dezelfde serie - Nachtvlinders

In memoriam: Jan Kuipers, ex-eigenaar gaysauna Thermos (1942 - 2021)

“Ik vind het heerlijk om als eerste dj het podium te betreden”

“Het is tijd dat wij iets teruggeven aan de community”

“Voor mij is Conchita geen vrouw meer”

“Ik moest DiVine naar een hoger level tillen”

Thijs Weijland over het succes van The G-Team en zijn solo toekomst

“Twee dagen nadat ik protesteerde voor homorechten werd ik op straat aangevallen”

“Ik benadruk de mannelijkheid van mijn lichaam met drag”

“Toen ik jonger was, kreeg ik voor kerst een boekje met kortingsbonnen!”

“Draag make-up en stap op je fiets: het is tijd onszelf te laten zien op straat”

“Ik wil mensen een reden geven om weer uit te gaan”

“We gaan niet meer naar de gaybar om andere homo’s tegen te komen”

“Ik ben er klaar voor mijn nek uit te steken voor de jongere generatie”

“Ik voelde mezelf altijd een outsider. De creatieve zwarte homo van het dorp”

"Er moet veel meer keuze zijn in het Amsterdamse nachtleven"

Monique de la Fressange werd bedreigd en geslagen na een optreden

“Ik wil niet aangegaapt worden als ik over straat loop in drag”

Diëgo vierde Pride met zijn moeders

"We moeten ons podium heel serieus nemen"

Club NYX geeft zelfverdedigingslessen aan homo’s

"Drag is voor mij een soort therapie"

“Ik herkende mezelf niet in het Amsterdamse nachtleven”

“We moeten eropuit, onszelf laten zien en acceptatie afdwingen”

“Mensen zien mij als heel vrij, maar ik ben niet vrij: jullie zijn gevangen”

"Als dragqueen ben je een veredelde clown"

“Ik zou het saai vinden om alleen een man of een vrouw te zijn”

“Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken als ze mij zien”

“De meeste homo’s zijn beschadigd, ze hebben allemaal een verhaal”

's Lands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher over gays en tattoos

Een openhartig gesprek over overgewicht met Lady Galore

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau