Wat we kunnen leren van Antwerp Pride

Pride report

Leestijd: < 1 min

Uitgedoste dragqueens, kwaliteitsbier tijdens de parade en Mister Gay Belgium met zijn nummers 2 en 3 door heel de stad. Het is duidelijk: we zijn bij de elfde editie van Antwerp Pride in België.

Het was afgelopen week tijd voor de elfde editie van Antwerp Pride. Met ruim honderddertigduizend bezoekers opnieuw drukker dan vorig jaar. Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel kijkt terug op een geslaagde editie.
Het draaide dit jaar allemaal om identiteit, het thema van de Pride. Een woord dat volgens Abeel veel verschillende ladingen dekt: “Je hebt je seksuele identiteit, je afkomst, wat er op je paspoort staat, je huidskleur. Als LHBTQ’s hebben we de afgelopen jaren heel hard voor onze identiteit moeten vechten en onze gemeenschap bestaat uit heel veel verschillende identiteiten.” Hear, hear. Door naar de parade. 

Balletbillen en fietskarren  
Het hoogtepunt van de Pride is natuurlijk de kleurrijke parade. Ruim zestig organisaties trokken zaterdagmiddag langs de Schelde. Volgens de Belgische politie waren er tussen de zestig- en negentigduizend mensen op de been. Deelnemers werd gevraagd zoveel mogelijk barok aan hun praalwagens en outfits vast te maken, omdat het dit jaar het barokjaar van Antwerpen is.

antwerp-pride-2018
Deelnemer van de Pride Parade
antwerp-pride-2018
Zoals je ziet deed ook het Opera Ballet Vlaanderen mee
antwerp-pride-2018
Ouders van Vlaamse gays

Het was allemaal wat braver dan in Amsterdam. Leermannen liepen rond met onderbroeken onder hun jockstraps. Mensen aan de kant werden niet ondergespoten met water, maar kregen informatieve flyers en regenboogstickers.

Belangrijke vraag, ook in Antwerpen: is het allemaal niet te commercieel? Ook in België doen grote bedrijven mee, maar op kleinere schaal dan in Amsterdam. Geen PwC, Netflix en Google, maar Swapfiets en Ben & Jerry’s.  Die laatste deelde later tijdens het festival op het Love United Festival (dit jaar groter dan ooit tevoren) op het Steenplein ijsjes uit, dus hoe erg is het eigenlijk? Grote sponsoren van de Pride als Coca-Cola en Maes Pils waren vooral aan de zijkanten te zien. Lezen we mee, Amsterdam Pride?

Kilometerlange regenboog
Nieuw dit jaar was een laserinstallatie van kunstenares Yvette Mattern. Vrijdag en zaterdagavond verlichtte de installatie Global Rainbow een groot deel van Antwerpen. Zes stralen in, natuurlijk, de kleuren van de regenboog. Een mooi tafereel.

antwerp-pride-2018
Een verlichte voetgangerstunnel

Niet nieuw, maar wel mooi: ook de voetgangerstunnel onder de rivier de Schelde werd verlicht in de kleuren van de regenboog. Dat gebeurde eerder die week al om aandacht te vragen voor de acceptatie van LHBTQ’s in de stad.

Inhoud aan het feest
Om de Pride wat meer gewicht te geven, was er ook dit jaar een symposium in het Auditorium Permeke, georganiseerd door de organisatie van de Pride en Het Roze Huis Antwerpen. Het ging van start met het openhartige en emotionele verhaal van de lesbische vluchteling Lucy uit Tanzania. Zij vertelde hoe ze slachtoffer werd van geweld en aanranding in haar thuisland voordat ze vluchtte naar België. “Hier sta ik dan. Een vluchteling in een nieuw land die worstelt met een taal om zichzelf verstaanbaar te maken in de lokale supermarkt. Een religieuze, lesbische, zwarte vrouw. Ik heb ervoor gekozen deze identiteiten te omarmen.”

Later gingen plaatselijke politici met elkaar in debat. Niet zo heel gek: de gemeenteraadsverkiezingen vinden later dit jaar plaats in Antwerpen. Bijna alle lijsttrekkers waren van de partij, behalve de rechtse partij Vlaams Belang.

antwerp-pride-2018
Meer deelnemers van de Pride Parade op zaterdag
antwerp-pride-2018
Voor de tweede keer ook Vlaamse sportclubs

Gaybashing
Maar het is ook een Pride met een zwart randje: de afgelopen maand waren er drie gevallen van homohaat in België. De laatste nota bene tijdens de Pride.

In Gent werden begin augustus een 59-jarige Belg en een 46-jarige Italiaan in elkaar geslagen. De politie noemde het een ‘duidelijk geval van gaybashing’. De twee slachtoffers raakten zwaargewond in het ziekenhuis. In Antwerpen werd tijdens de closing party van Antwerp Pride een 39-jarige man het slachtoffer van geweld. De man werd aangevallen en uitgescholden voor ‘vuile janet’. Ook hij belandde in het ziekenhuis.

Een 21-jarige man was verantwoordelijk voor het derde incident. Hij plaatste een dreigbericht op Twitter over de Pride in Antwerpen. De Antwerpse politie ging al snel over op een huiszoeking, waarbij verboden messen en een vlag met een hakenkruis werden gevonden. De man is inmiddels op vrije voeten.

Mr Gay campagne
Deze narigheid werd gelukkig ook omgezet in positiviteit: Mr Gay Belgium Bart Hesters lanceerde namelijk tijdens Antwerp Pride de zichtbaarheidscampagne House + Love = Home. “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn, niet alleen tijdens Pride. De recente voorvallen tonen aan dat er nog steeds veel werk aan de winkel is.”

De titelhouder deelde polsbandjes uit en had op zondag tijdens de sluitingsceremonie zijn eigen stand.

antwerp-pride-2018
Vlaamse queen La Tash praat met een deelnemer van de High Heel Race
antwerp-pride-2018
Bram op rechts won de run

Ook Antwerp Pride: de jaarlijkse High Heel Run in de drukke winkelstraat de Meir. De Vlaamse dragqueen La Tash, gehuld in een paars jurkje met enorme zonnebril, wist de blikken van het publiek vanaf de eerste minuut te vangen. Ze babbelde de in totaal zeven rondes vlot aan elkaar waar deelnemers prijzen van lokale winkels konden winnen. Alle toeschouwers met hakken van minimaal zeven centimeter (al twijfelen wij of ze die wel allemaal hadden) mochten meedoen aan de wedstrijd. De 24-jarige Antwerpenaar Bram (in het blauw op de foto) ging er uiteindelijk met de prijs vandoor.

Wie nog energie overhad, kon tijdens de Pride ook naar het jaarlijkse Antwerp Queer Arts Festival of de Pride-tentoonstelling in het prachtige Museum aan de Stroom (MAS), dat in 2011 werd geopend. Tentoonstelling Feest! toonde een mix van wereldwijde feesten. Naast natuurlijk Antwerp Pride ook kunst van Día de Los Muertos en het Ganesha-festival. Er was een vrolijke afspeellijst en je zag (een deel van) de gaygeschiedenis van België. Inclusief 16+-gloryhole-doorkijkjes en een documentaire waar niemand minder dan ‘onze’ Dusty Gersanowitz in te zien was.

Homomoeder Kate
Traditiegetrouw sloot Antwerp Pride af met het Closing Festival. Niet op de Grote Markt dit keer, ze zijn namelijk het Stadhuis aan het verbouwen. Het geheel verplaatste zich ditmaal naar het Steenplein. Op het programma werd een blik lokale artiesten opengetrokken en stond Kate Ryan als hoofdact op het programma.

Behalve het performen van hits als ‘Ella, Elle L'a’ en ‘Désenchantée’, deed ze ook de kniezwengel waarmee ze tijdens het Songfestival in 2006 de finale wilde halen (spoiler met terugwerkende kracht: dat lukte haar niet). Kate Ryan werd aan het einde van de avond door Pride-voorzitter Bart Abeel bedankt voor haar steun aan de Belgische LHBTQ-gemeenschap. Waarom? Omdat Kate best wel gezien mag worden als de homomoeder (of vooruit: vriendin) van België.

Pak de agenda er maar vast bij, want de data van Pride Antwerp 2019 zijn al bekendgemaakt. Het event vindt dan plaats van 8  tot en met 11 augustus.

Maar help! Hoe kom ik snel in Antwerpen?
Geen eigen auto? Met NS International sta je binnen no-time in het centrum van de stad. En dat hoeft niet heel duur uit te pakken: een ticket boek je al vanaf 20 euro.

Powered by Labrador CMS