“IND voert het nieuwe LHBTI-asielbeleid niet uit”

Leestijd: < 1 min

De IND voert het nieuwe asielbeleid voor LHBTI’s niet uit, dat schrijft COC Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Ondanks dat er bij LHBTI-asielzoekers niet meer gekeken zou worden naar het ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’, wordt dat wel nog steeds gedaan.

Nieuw asielbeleid

Afgelopen zomer presenteerde staatssecretaris Harbers een nieuw asielbeleid. Belangrijkste wijziging? Dat van LHBTI-asielzoekers geen ‘proces van bewustwording en zelfacceptatie’ meer verwacht wordt.

Onbegrijpelijk 

“LHBTI-asielzoekers hebben niets aan nieuw beleid als de IND het niet uitvoert”, stelt COC-voorzitter Tanja Ineke. “De IND lijkt geen boodschap te hebben aan een besluit van de eigen staatssecretaris en een royale Kamermeerderheid. Dat is onbegrijpelijk en onacceptabel. Er moet direct verandering in komen.”

Niet gay genoeg

Wij zochten in 2017 al uit hoe de IND te werk gaat bij de beoordeling van LHBTI-asielzoekers. Enes Dedeić, juridisch medewerker bij Hammerstein Advocaten: “De nadruk bij de asielaanvraag van een LHBT-asielzoeker ligt op wat men ‘het proces van bewustwording en zelfacceptatie’ noemt. Dat betekent in de praktijk dat als een asielzoeker in Nederland een homoseksuele relatie heeft, deze niet wordt erkend als geloofwaardig; die wordt bij de aanvraag niet in acht genomen.

Alle persoonlijke ontwikkelingen in Nederland na de asielaanvraag worden door de IND als niet relevant beschouwd. Er wordt niet naar gevraagd. Verklaringen van andere mensen over de geaardheid van de asielzoeker worden simpelweg niet in het oordeel betrokken. In de zaak die wij hebben behandeld, is de asielzoeker zelfs verweten dat hij niet exact kon vertellen wanneer hij wist dat hij homoseksueel is. Ik vraag me met alle ernst af of er überhaupt één homo ter wereld te vinden is die dat exact kan vertellen.”

Lees het hele onderzoek hier

Geen verandering

Maar gelukkig werd het LHBTI-asielbeleid aangepast, nou niet dus. COC: “Uit jurisprudentie van de afgelopen twee maanden blijkt dat de IND zich in rechtszaken nog steeds ten onrechte beroept op het afgeschafte, stereotiepe criterium en daarbij uitspreekt dat het beleid niet is gewijzigd.”

Afwijzigingen 

Er werd in totaal bijna 40% van de door het COC onderzochte LHBTI-asielverzoeken afgewezen. In 85% van de gevallen werd er niet geloofd dat iemand LHBTI zou zijn. Het verzoek van een Afrikaanse asielzoeker werd bijvoorbeeld afgewezen omdat hij ‘zonder enige scrupules zijn homoseksualiteit omarmde.’

Powered by Labrador CMS