Vorige week werd bekend dat de politieleiding Ellie Lust voor het blok had gezet: óf stoppen met tv, óf weg bij de politie. Toen bleek dat de Amsterdamse politiewoordvoerder bij aanblijven op een zijspoor zou worden gezet, koos ze met pijn in het hart voor de tv.

Daarover berichtten we vorige week. Ellie Lust gaf dit weekend een interview aan Het Parool, waarin ze de hele situatie uit de doeken doet. Ook vertelt ze over de weerstand die er nog altijd bestaat tegen Roze in Blauw, een organisatie die binnen de politie opkomt voor de belangen van gays et cetera.

Waarom de politie meedoet aan Pride
Nadat Ellie vertelt dat er collega’s zijn die de deelname van de politie aan de Canal Parade een ‘debiel circus’ noemen, legt Ellie uit waaróm ze meedoen aan de jaarlijkse Pride in Amsterdam:

“We doen elk jaar mee met de Gay Pride, niet voor óns, maar voor de mensen die naar de politie moeten kunnen komen als ze iets overkomen is omdat ze zijn wie ze zijn. De drempel om met zoiets persoonlijks naar de politie te gaan is groot. Daarom worden wij zichtbaar."

Meer dan een feestje
Op het idee dat er toch ook gewoon een feestje wordt gevierd op de boot, zegt Ellie: “Wij zijn niet van de feestpolitie. Als we feest willen vieren, staan we in burger met een glas wijn in ons hand. Ik heb altijd briefings gehouden voordat de boot vertrok: geen zonnebrillen op, verbinding maak je met je ogen. Telefoons in de zak, anders ben je met die telefoon bezig."

"Er wordt niet gegeten aan boord, dat ziet er niet uit. Er wordt niet gerookt aan boord. Pas op je hoofd, want we passeren 25 bruggen... nou, zo. Als je iets toegegooid krijgt - kettinkjes, hartjes, dingetjes - pak het aan, vriendelijk lachen, maar na de volgende brug leg je het weg, want we gaan onszelf niet versieren. Dat soort dingen."

Het complete interview met Ellie Lust lees je bij Het Parool.