Volgens gouverneur Paul Makonda zou er een speciaal team worden ingericht dat op homo’s jaagt. Gays worden opgespoord via sociale media of dating apps, waarna ze moeten worden opgepakt. De plannen leidden tot grote internationale woede.

De Europese Unie heeft zijn ambassadeur in Tanzania inmiddels teruggetrokken. In een verklaring zegt de EU dat de relatie met het Afrikaanse land moet herzien. “De EU betreurt de verslechtering van de mensenrechten en de rechtsstaat in Tanzania.”

Het Tanzaniaanse ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeit zich nu ook met de kwestie. Het zou hier gaan om uitspraken die gouverneur Makonda op eigen titel heeft gedaan, en staan ze niet voor het beleid van de regering. Volgens Makonda zou er al een lijst bestaan met daarop de namen van vermeende homoseksuelen.

Vorige maand berichtten we nog dat er twaalf mannen waren gearresteerd tijdens een bijeenkomst over homoseksualiteit. Voorlichting over homoseksualiteit is verboden in dat land. De mannen hangt een lange gevangenisstraf boven het hoofd.

Vanuit de Verenigde Staten komt de waarschuwing aan Amerikanen in Tanzania om hun social media-accounts goed in de gaten te houden en berichten te verwijderen die in strijd zijn met de wetgeving in dat land. Homoseksualiteit is officieel verboden in Tanzania. Hoewel het tot dusver zelden tot strafvervolging is gekomen, kunnen gays maximaal dertig jaar gevangenisstraf krijgen.

Bron: NOS / Foto Dar es Salaam: Creative Commons