De film had eerder al kritiek gekregen omdat de makers ervan aan ‘straightwashing’ zouden hebben gedaan. Hoewel ze nergens ontkennen dat Freddie Mercury seks had met mannen en ook serieuze relaties, deed Bohemian Rhapsody de werkelijkheid nauwelijks eer aan. Desondanks zagen de autoriteiten in Maleisië kans om er nog eens 24 minuten uit te knippen.

In de verwijderde scènes is bijvoorbeeld te zien hoe Mercury aan Mary Austin, ooit zijn verloofde, vertelt dat hij biseksueel is. Een ander fragment dat is verwijderd, verwijst naar de video voor ‘I Want To Break Free’, waarin de bandleden in drag zijn te zien. Zo draagt Mercury een zwarte minirok.

Plotgaten
Op de sociale media hebben bezoekers van de film hun beklag gedaan. Door alle gay scènes te verwijderen, zit de gecensureerde versie van Bohemian Rhapsody vol plotgaten. Iemand anders zegt, verwijzend naar de eerder genoemde Queen-hit: “When are we going to break free Malaysia?”

Er gelden strikte regels voor film en tv in Maleisië. Zo wilden autoriteiten in 2017 een scène verwijderen uit de film Beauty and the Beast omdat deze gay zou zijn. Disney weigerde de film aan te passen en bracht de film daarom niet uit in het land. Twee weken later kreeg Disney alsnog toestemming de film in ongecensureerde vorm uit te brengen.

Box office hit
Bohemian Rhapsody is niet al te best ontvangen door de recensenten. Ook Winq was niet onverdeeld positief. Filmkijkers hebben zich daar weinig van aangetrokken, want de film is wereldwijd een hit. Ook in Nederland is het de best bezochte film van de laatste tijd. In de eerste week zagen 200.000 mensen de film in de bioscoop.

Bron: GayStarNews