7x Wintershoppen

Dit zijn de zeven leukste steden om deze winter te bezoeken

18 december 2018, Roel Janssen, 5 minuten

Ben je er nog niet helemaal uit waar je dit jaar gaat genieten van glühwein en jezelf gaat vergapen aan mooie kerstspullen? Dat komt goed uit. Wij selecteerden namelijk de zeven winterbestemmingen waar je dit jaar moet zijn.

1. Boedapest

Ga je deze winter een paar dagen naar Boedapest? Neem dan vooral een ritje in de speciale kerstbus en -tram. Een speciaal vervoersmiddel versierd met kerstlichtjes en waar natuurlijk tijdens de hele rit kerstmuziek te horen is. Vanaf begin december tot begin januari een gegarandeerd succes. We hebben ook nog wat leuke shoptips. Ga bijvoorbeeld voor thee naar het Demmers Tea-house. Kun je meteen een cadeautje voor je tante kopen. Ze hebben smaken van over de hele wereld. Voor nieuwe kleding moet je naar de Wampmarkt. Een wekelijkse markt waar jonge designers hun nieuwe collecties laten zien. In december natuurlijk met een kerstthema. Ben je een liefhebber van muziek? Dan moet je ’s avonds zeker naar de opera. Het Budapest Nutcracker Ballet keert deze winter terug naar de Hongaarse Opera. Voor een beetje warmte moet je naar het Széchenyibad. Een beroemd kuuroord in de Hongaarse hoofdstad.

7 keer wintershoppen
Voor een beetje warmte moet je naar het Széchenyibad. Een beroemd kuuroord in de Hongaarse hoofdstad

2. Praag

Praag is misschien niet de eerste plek waar je aan denkt om te gaan kerstshoppen en dat is nou net jammer. Het is namelijk een prima budgetbestemming als je teveel geld aan je kerstboom hebt uitgegeven. Begin je trip bij een van de drie grote muziekpaleizen van Praag. Het is de geboortestad van componisten als Dvorák, Smetana en Janácek. Daar zijn ze in Praag meer dan trots op. Het National Theater is ook prachtig van de buitenkant. Je moet zeker even naar een bekend chocoladewinkeltje aan de Nerudova. Het chocoladebier is een perfect cadeautje voor het thuisfront. Het grote winkelcentrum Arkády Pankrác Praha is leuk vanwege de kerstversiering en als je alles hebt gezien, is er altijd nog een immens grote kerstmarkt in het centrum van de stad. Die kerstmarkt is trouwens ook op kerstavond, de twee Kerstdagen en Nieuwjaarsdag geopend. Eet daar traditionele trdelník, cake met een zoete verrassing van binnen.

7 keer wintershoppen
Praag in kerstsfeer

3. Venetië

Kerst in de meest romantische stad van Europa? Op naar Venetië! Zodra de zomer voorbij is, neemt de miljoenenstroom aan toeristen af. Venetië is een geweldige kerstbestemming: de grachten worden prachtig verlicht en pleinen krijgen grote kerstbomen. Rondom het Campo Santo Stefano-plein verrijst elk jaar de Natale in Laguna-kerstmarkt. Dan ben je dus gewoon glühwein aan het drinken onder een eeuwenoude gotische kerk.

“Een gondeltocht met een kerstmuts op? Dat kun je dus écht boeken in Venetië”

Neem ook even een kijkje bij de bijzondere collectie van het Collezione Peggy Guggenheim-museum. Peggy kreeg op haar 21e verjaardag een miljoenenerfenis en besloot een galerie te openen. Je vindt er werk van Picasso, Dalí en Max Ernst. Wat je het best kunt laten? Een gondeltocht met een kerstmuts op. Geen grap. Je kunt daadwerkelijk een kerst-themed gondeltocht boeken.

7 keer wintershoppen
Wél heel festive, maar ook heel not done

4. Liverpool

De stad van de merseybeat: je moet er een keer geweest zijn. The Beatles werden er in de jaren zestig wereldberoemd mee. Daarom is het misschien wel een goed idee je bezoek te beginnen met een ritje op de Mersey Ferry. Je ziet de stad en krijgt wat mee van de (muziek)geschiedenis. Shoppen kun je bij het Met-kwartier. Een nieuw winkelcentrum in het centrum van
de stad. Verder kun je ook goed kerstinkopen doen in Bold Street. Door de Lonely Planet verkozen als beste winkelstraat van Engeland. Je kunt ook nog naar Urban Decay. Bij die winkel vind je namelijk een enorme kerstboom in de kleuren van de regenboog. Liefhebber van schaatsen? Dan kun je ook nog naar het Liverpool Christmas Ice Festival. Een jaarlijkse schaatsbaan waar je Mariah Carey en Wham uit de speakers hoort knallen. Slapen tussen de beroemde gezichtjes? Dat doe
je in het Hope Street Hotel. Gaga had er een penthouse en het was de favoriete plek van Yoko Ono. Je moet trouwens ook even langs The Shankly Hotel. Dat hotel wordt elk jaar prachtig versierd.

7 keer wintershoppen
Gay kerstboom!

5. Bordeaux

Parijs, Marseille of misschien wel Lyon. Allemaal Franse steden waar je prima kunt kerstshoppen, maar waarom ga je niet naar Bordeaux? Zorg er wel voor dat je wat flesjes rood op de kop tikt. Het thuisfront keurt het natuurlijk nooit goed als jij zonder wijn onder de kerstboom terugkomt uit Bordeaux. Breng daarvoor een bezoekje aan het net gerenoveerde Château La Dominique. Van dinsdag tot zaterdag kun je daar een rondleiding krijgen over het moderne landgoed. Mag je ook nog vier wijnsoorten proberen. Voor je kerstcadeautjes kun je jezelfverderuitleven in de Triangle d’Or. Een gouden driehoek met allemaal mooie merken. Betaalbare winkels vind je rond de Rue Ste Cathérine, dat is eigenlijk een beetje de Kalverstraat van Bordeaux. Nog zin in een drankje? Dan moet je zeker even naar Coco Loko. Een gezellige gay bar in het centrum van de stad.

7 keer wintershoppen
Het net gerenoveerde Château La Dominique in Bordeaux

6. Wenen

Tijdens Kerst heeft de Oostenrijkse hoofdstad heel veel te bieden. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk naar het zesde of zevende district gaat. Dat zijn de homowijken van Wenen. Bij het schattige winkeltje Phil kun je bijna alles kopen. Van de stoelen waar je op zit tijdens een warme lunch tot de boeken in de kast. Het enige dat niet te koop is zijn de toiletten. Voor de leukste kerstmarkt van de stad moet je naar de wijk Neubau. Kun je meteen weihnachtspunsch drinken. Een andere leuke kerstactiviteit
is apfelstrudel maken in het paleis van Sissi. Er zijn het hele jaar door bakkers aanwezig die je leren hoe je dit populaire gebakje zelf kunt maken. Kun je het daarna opeten bij Café Landtmann. Voor een avondje uit kun je het beste naar de Mango of de Red Carpet Bar. En als je het echt te gek wilt maken: designhotel Roomz Vienna heeft roze kamers. Enig!

7 keer wintershoppen
Winterpaleis

7. Zürich

Met twaalfduizend (!) lichtjes in de grote winkelstraat, een ‘zingende kerstboom’ en de grootste kerstmarkt van Europa is er eigenlijk maar een stad waar je deze winter naartoe moet: het Zwitserse Zürich. Op die kerstmarkt vind je een vijftien meter hoge kerstboom bestrooid met Swarovski-kristallen en veel, heel veel warme glühwein. Een van de kerstmarkten bevindt zich voor het Operahuis van Zürich. Dat betekent dus dat je net zo goed een kijkje kunt nemen bij een van de avondshows. Op zoek naar kerstcadeautjes? Voor lekkernijen moet je richting Sprüngli, daar hebben ze verrukkelijke taartjes en koek. Bij de eeuwenoude speelgoedzaak Franz Carl Weber kun je uit je dak gaan voor cadeautjes voor de jongere generatie en voor jezelf zijn er verschillende gespecialiseerde drankzaken in de oude binnenstad. Proost!

7 keer wintershoppen
Maak je Insta-post in 3, 2, 1...

Winq viert Kerstmis!

Meer inspiratie opdoen voor de feestdagen en kans maken op leuke prijzen? Ga dan snel naar onze kerstspecial.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 117

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau