Aanleiding voor het referendum was een besluit van het Taiwanese Hooggerechtshof, dat oordeelde dat mensen van hetzelfde geslacht het grondwettelijke recht hebben om te trouwen. De regering van Taiwan kreeg van de rechters twee jaar de tijd om dat te regelen.

Het tegendeel gebeurde. De bevolking van Taiwan was de afgelopen weken tot op het bot verdeeld over de openstelling van het huwelijk. Zowel voor- als tegenstanders voerden grote campagnes om kiezers te winnen.

Pride-parade
Taiwan geldt als een van de liberalere landen in Azië. In dit land is jaarlijks de grootste Pride-parade van dit werelddeel.

Hoewel de eindresultaten van het referendum nog niet definitief zijn, maakte de Taiwanese kiesraad bekend dat zeker zes miljoen mensen een stem hebben uitgebracht voor de traditionelere definitie van het huwelijk. Daarmee is het referendum rechtsgeldig.

Samenlevingscontract
Dit wil overigens niet zeggen dat de uitspraak van het Hooggerechtshof wordt verworpen. Maar ook niet dat het huwelijk alsnog wordt opengesteld. Verwacht wordt dat het kabinet op korte termijn een alternatief voor het huwelijk zal voorstellen, bijvoorbeeld een samenlevingscontract.

In welke landen mag je als homo trouwen? We maakten hier eerder een overzicht van, dat we telkens als er nieuws is wordt aangepast.

Bron: Nu.nl