Homo’s delen ervaringen met homofobie op Twitter

Sorry Johan Derksen

Leestijd: < 1 min

De hashtag #SorryJohan is al de hele dag trending op Twitter. Gebruikers delen ervaringen met homofobie en hun coming-out onder de hashtag #SorryJohan. De hashtag is een reactie op homofobe uitspraken van Johan Derksen bij voetbalprogramma Veronica Inside.

“#SorryJohan dat ik pas na vier jaar ‘het karakter had’ om tegen mijn ouders te vertellen dat ik jongens leuk vind” en “#SorryJohan dat ik bij geen enkele sportclub waar ik lid van was uit de kast durfde te komen”, het zijn twee van de honderden Tweets die vandaag geplaatst zijn op Twitter. 

Karakter
Aanleiding voor de hashtag is een brief geschreven door twee voetbalfans over homofobie binnen de voetbalwereld.
Johan Derksen en zijn collega’s bespraken de brief vorige week tijdens een uitzending van Veronica Inside. “Ik laat me toch niet gek maken door twee hysterische, jonge homootjes”, reageerde Johan. “Meer is het niet. Twee jochies die een briefje naar de KNVB sturen en helemaal van de leg zijn. Ze moeten eens flinke jongens worden.”

“We moeten ophouden met doen alsof het zo verschrikkelijk moeilijk is om uit de kast te komen. Als je een beetje karakter hebt, kom je daar gewoon voor uit.”

Inmiddels zijn er honderden ervaringen gedeeld. Johan Derksen heeft nog niet op de berichten gereageerd.

#SorryJohan dat ik ooit eens ergens ben aangenomen omdat een homo zo leuk stond tussen de meiden.#SorryJohan dat ik daten via Grindr toch ergens eng vind omdat een stemmetje in mijn achterhoofd zegt dat ik word opgewacht door een groep hetero’s die me in elkaar willen slaan.

#SorryJohan dat ik me jarenlang doodongelukkig heb gevoeld omdat er op me werd neergekeken en ik dagelijks werd uitgemaakt voor mietje/homo/nicht (en erger)#SorryJohan dat ik mijn familie niet durfde te vertellen dat ik op mannen val omdat ik bang was ze daardoor te verliezen

#SorryJohan dat ik zelfs nu soms niet genoeg "karakter" heb om ervoor uit te komen dat ik op mannen val, omdat ik in sommige situaties vrees voor mijn veiligheid als ik dat wel doe.#SorryJohan dat ik daardoor niet altijd en overal met een man hand in hand durf te lopen.

#SorryJohan dat ik meerdere keren per jaar jongens moet bijstaan die slachtoffer zijn geworden van homofoob geweld door daders die - net als jij - beweren dat, ondanks dat ze schelden met ‘homo’, ‘kankerhomo’ en ‘flikker’, ze niet homofoob zijn.

#sorryjohan dat ik juist de hand van mijn vriendin los laat als er een dreigende situatie is. Terwijl ik haar dan juist het liefst vast hou. Maar wéét dat je mensen geen extra motivatie hoeft te geven.

Coverbeeld: Lesly Juarez

Powered by Labrador CMS