Volgens dominee Gremdaat is zowel bij de publieke als de commerciële omroep alles aan banden gelegd. Nergens is meer plaats voor de vrolijke vrijheid zoals we die zagen bij de VPRO en de Vara. Volgens Gremdaat, een typetje van Paul Haenen, liggen die tijden ver achter ons. Satire is sporadisch, Arjen Lubach is een uitzondering. Verder is er alleen maar gevaarloze hobbysatire, aldus de dominee.

'Luister naar voetbalkantinepraat'
Enter Johan Derksen. “Die noemt zijn gebabbel zelf heel relativerend ‘voetbalkantinepraat.’ Het is toch goed om te horen hoe men daar over bepaalde dingen denkt? Luister daar naar. Ook om te horen dat de aanvaarding van homoseksualiteit helemaal niet zo algemeen is. Sterker: dat er in de Nederlandse maatschappij nog sprake is van grote homohaat. Misschien moeten jonge homo’s dat ook maar snel beseffen. Dat die ruimdenkendheid helemaal niet zo groot is als men hoopt. Er hoeft maar een kleinigheidje te gebeuren of je wordt gewoon weer terug in de kast geschopt.”

'Bewaar je tranen voor als het echt pijnlijk wordt'
Tegen jonge homo’s zegt dominee Gremdaat: “Misschien vind je het nu erg wat Johan Derksen zegt, maar het wordt nog veel en veel erger. Ik zou zeggen: bewaar je tranen voor als het echt pijnlijk wordt. Bewaar je strijdlust voor de echte vijanden. En Johan Derksen is geen vijand hè. Hij vindt het leuk om met zijn uitspraken de grenzen op te zoeken. Dat vind ik ook leuk.”

Hij besluit: “En nog wat, ik vind het volslagen idioot dat een minister zich hiermee gaat bemoeien. Ik wens u heel veel uitgesproken meningen. Dat maakt de maatschappij wat levendig. En blijf vooral niet in de kast vanwege Johan Derksen.”

Bekijk de vlog van dominee Gremdaat op BettyAsfalt.tv.