De nieuwe Winq is er! Met Sean Hayes van Will & Grace en zanger Jeangu Macrooy

14 december 2018, Jaap Bartelds, 4 minuten

Buiten is het donker en koud, dus de nieuwe Winq brengt licht en warmte. Met interviews met Sean Hayes (Jack in Will & Grace), zanger Jeangu Macrooy die de kerk verliet vanwege aanhoudende homofobie en alles over de speeltjesoorlog in de seksindustrie. Maar er is meer.

Jeangu

Zanger Jeangu Macrooy is 25 jaar en groeide op in Suriname. Vijf jaar geleden kwam hij naar Nederland om door te breken als zanger en zichzelf verder te ontplooien. "Homofobie zit helaas diep ingebakken in de Surinaamse cultuur", zegt Jeangu. "Ik ben volgens mij de eerste Surinaamse artiest die praat over zijn seksuele oriëntatie." Een openhartig interview.

Jeangu Macrooy
Fotografie: Brigitte Vincken

First Date: Wouter & Niek

Je kunt tijdens je eerste date een filmpje pakken, maar je kunt het ook origineler aanpakken. Zoals PvdA-woordvoerder Wouter (29) en data-analist Niek (24). Zij spraken na een Tinder-gesprek af bij de burcht in Leiden en bleven urenlang plakken op het fijne gras. Hoe dit afliep? Dat lees je in onze vaste rubriek First Date.

Sean Hayes: "Achteraf had ik eerder uit de kast willen komen"

Sean Hayes – Jack uit Will & Grace – vertelt Winq hoe hij zich vroeger schaamde voor zijn homoseksualiteit, maar nu gelukkig getrouwd is, en waarom de timing voor de terugkeer van de comedyserie precies goed was.  “We zijn niet klaar met voorlichting, en er zijn nog genoeg mensen die zelf geen stem hebben, die wij een stem kunnen geven.” En dan is er ook nog kritiek: Will zou niet gay genoeg zijn en Jack juist te campy. Wat vindt hij daarvan?

Sean Hayes
Fotografie: Magnus Hastings

Tanja Ineke neemt afscheid

Ze was de langstzittende voorzitter van COC Nederland, maar daar kwam op 24 november jl. een einde aan. Winq neemt afscheid van Tanja Ineke, met vijf brandende vragen. Wat zijn volgens haar de hete hangijzers van dit moment, waar nog een hoop aan gedaan kan worden in Nederland?

Vijf vragen aan plastisch chirurg Bart Stubenitsky

Wat zijn de populairste ingrepen onder mannen? Wil je iets aan je uiterlijk veranderen, waarop moet je dan letten bij het kiezen van de juiste kliniek? Op deze en andere vragen geeft Bart Stubenitsky antwoord. "Het taboe vervaagt langzaam, meer mannen maken zich zorgen over hun uiterlijk."

Bart Stubenitsky
Fotografie: Geert Snoeijer

7x España

We kunnen je wel zevenhonderd redenen geven om in 2019 een bezoekje aan Spanje te brengen. Toch beperken we ons tot zeven, dan heb je zelf ook nog wat te ontdekken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een heus saffraanfestival? En neem een kijkje in Almería, dat is uitgeroepen tot Gastronomische Hoofdstad van 2019.

Spanje

Vilnus, Litouwen: Hitting the G-spot

Met de opening van het door Daniel Libeskind ontworpen MO Museum voor moderne kunst en een gedurfde campagne waarin de stad wordt vergeleken met de g-spot, hoopt de Litouwse hoofdstad Vilnius de komende jaren meer bezoekers te trekken. Wij gingen alvast vooruit en kwam terug met een verhaal vol moedige coming-outs en vechters voor de vrijheid.

Vilnius
Fotografie: Robert Tukaj

Zoals het klokje in het Swatch Art Peace Hotel tikt...

In Shanghai staat een hotel waar horlogemaker Swatch diverse kunstenaars gratis laat wonen en werken. Meer dan honderd kunstschilders, scenarioschrijvers en videomakers namen reeds hun intrek in deze artist residence. Winq ging kijken en zag meteen: dit is dé nieuwe hotspot van Shanghai, direct om de hoek van de wereldberoemde Bund.

Shanghai

Patentoorlog in de seksindustrie

Met het internet kun je veel meer dan alleen surfen en je sociale media updaten. Teledildonica, oftewel seksspeeltjes die in verbinding staan met het wereldwijde web, voorzien tal van mensen al jaren van dat extra beetje plezier online. Achter de schermen van deze hightech speeltjes gaat het er echter een stuk minder gezellig aan toe. Winq drong diep door in deze schimmige wereld.

Teledildonica
Beeld: Censuur.com

Een terugblik: met de Amsterdam Rainbow Dress de wereld rond

Tweeëneenhalf jaar geleden werd het project rondom de Amsterdam Rainbow Dress gelanceerd. Mattijs van Bergen, Oeri van Woezik, Jochem Kaan en Arnout van Krimpen ontwierpen een jurk met een doorsnede van zestien meter, bestaande uit 75 vlaggen van landen waar homoseksualiteit (of seksuele handelingen tussen twee mensen van hetzelfde geslacht) bij wet verboden is. Steeds wanneer homoseksualiteit wordt gelegaliseerd in een van de landen, wordt de desbetreffende vlag in de jurk vervangen door een regenboogvlag. Arnout van Krimpen, een van de initiatiefnemers, vertelt hoe het project inmiddels verloopt.

Amsterdam Rainbow Dress
Fotografie: Henri Verhoef

Franciscus en Franciscus

Kunstenaars Frans en Rienus Gündel Franciscus zijn 21 jaar samen en gooien sinds zes jaar ook hoge ogen met gezamenlijk werk. Hoewel hun beelden barsten van de Bijbelse verwijzingen, ligt daar bij beiden geen Christelijke opvoeding aan ten grondslag. “We houden gewoon van drama.”

Franciscus en Franciscus
Fotografie: Armando Branco

Het Proust-probleem: waarom lopen we niet warm voor deze grote schrijver?

Marcel Proust is een van de grootste schrijvers ooit. En hij was gay. Toch lijken we als gemeenschap niet erg trots op hem te zijn. Waar gaat het mis? zijn de controversiële ideeën over homoseksualiteit in zijn werk hopeloos voorbijgestreefd óf juist actueler dan we denken?

Marcel Proust

Conversietherapie - een uitgegumd leven

Toen Garrard Conley negentien jaar oud was, dwongen zijn zwaar religieuze ouders hem mee te doen aan een conversietherapie-programma. Hij schrijft erover in zijn aangrijpende boek Boy Erased, dat is verfilmd met Nicole Kidman en Russell Crowe in de rollen van de ouders. In dit interview blikt Conley terug op de periode waarin hij de therapie onderging.

Garrard Conley
Fotografie: Frank Berlin

Grand, plus grand, Grand Marnier

Winq reisde af naar cognac, op zoek naar het verhaal achter Grand Marnier. Master blender Patrick Raguenaud leidde ons rond over het landgoed waar het delicate drankje wordt gemaakt en waar we uiteindelijk bedwelmd door alcoholnevelen in een kelder belandden.

Grand Marnier

Are you sure you are straight, Terence van der Loo?

Acteur Terence van der Loo (28) is tot en met 31 maart te zien in de musical The Addams Family. Hij komt oorspronkelijk uit Den Bosch, maar woont al een paar jaar in Amsterdam. En beter fok je niet met hem, want naast zijn carrière als musicalster deed hij mee aan diverse wk’s en ek’s karate. Maar wat is er waar van het vooroordeel dat alle musicalsterren homo zijn?

Terence van der Loo
Fotografie: Jloo

Nu cadeau bij een abonnement: een Mugler Alien Man eau de toilette, ter waarde van 62,50 euro

Nog geen abonnement? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus: 7 nummers en een digitaal abonnement, plús een flacon Mugler Alien Man van 50 ml, ter waarde van 62,50 euro. Nu samen voor maar 29,95 euro in plaats van 115 euro. Dat is in totaal een korting van 74%.

Dus waar wacht je nog op: word nu abonnee of geef een abonnement cadeau.

Word abonnee
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 115

Onze extra dikke Pride-special!

Neem een abonnement

Geef cadeau