Nachtvlinder

Thijs Weijland over het succes van The G-Team en zijn solo toekomst

Dj en producer Thijs Weijland

12 januari 2019, Roel Janssen, 5 minuten

Negen jaar lang was hij samen met Peter van Vught de helft van DJ-duo The G-Team. Ze draaiden jaren achter elkaar op zo’n beetje ieder gayfeest, maar besloten afgelopen maand te stoppen. Solo gaan ze verder. Peter als Darling Peter en Thijs als MMIV. We spreken die laatste over zijn plannen de komende tijd.

Laten we maar eens beginnen bij het begin: waarom zijn jullie gestopt?
“Veel mensen zoeken naar een juicy verhaal, maar dat is er niet. In de negen jaar dat we samen waren, hebben we vaker op het punt gestaan ermee te stoppen. Dat vind ik ook logisch: als je een relatie hebt kijk je ook zo nu en dan hoe het ervoor staat. Kijken of we er nog wel mee door wilden gaan. We zijn in die jaren heel erg naar elkaar toegegroeid. Hadden bijna nooit ruzie of onenigheid. Peter had al langer soloprojecten en ik doe ook steeds meer alleen, maar het uiteindelijke besluit kwam afgelopen zomer. Toen zouden we samen een week lang DJ’en op een cruise. Helaas werden mijn spullen gestolen en kon ik niet mee. Peter moest het in zijn eentje doen en dat beviel hem wel. Toen hij terugkwam hebben we het erover gehad en in goed overleg besloten alleen verder te gaan.”

Schrok je van zijn besluit?
“Nou, ik had het zelf ook al een paar keer voorgesteld in de afgelopen jaren. Nu kwam hij er vrij resoluut mee, maar ik was het er eigenlijk wel mee eens. Het is natuurlijk vrij definitief als je het dan uitspreekt, maar toen we het hadden besloten hebben we de leukste optredens gehad.”

Peter van Vught en Thijs Weijland
Thijs met Peter van Vught.

Vind je het eng om alleen verder te gaan?
“Meer spannend. We zijn er allebei zo aan gewend op elkaar te steunen, nu moet je het toch zelf gaan uitvogelen. Mijn plan is nu een andere kant op te gaan. The G-Team was natuurlijk commercieel, ik ga meer de house, disco kant op. Ik wil me ook meer op eigen materiaal gaan richten.”

We gaan even terug in de tijd, hoe ben je eigenlijk de muziek ingerold?
“Als klein jochie zat ik op pianoles, dat moest van mijn moeder. Ik vond het verschrikkelijk. Ze zei dat ik spijt zou hebben als ik ermee zou stoppen en daar heeft ze gelijk in gekregen. Op de middelbare school ging ik naar zangles, dus de interesse voor muziek was er altijd wel. Ik was ook groot fan van het verzamelen van cd’s. Uiteindelijk ben ik na de middelbare school een toneelopleiding gaan doen. Toen ik daarmee klaar was, kon ik geen werk vinden en zat ik al snel zonder geld. Ik kwam mensen tegen die dansers zochten voor feesten, daar ben ik als gogodanser en performer aan het werk gegaan. Daar leerde ik ook Peter kennen: hij had een wekelijkse avond in Paradiso. We begonnen heel veel met elkaar op te trekken en ik werd een van de vaste performers van zijn feest. Op een gegeven moment bedachten we dat we samen verder wilden.”

“Ik zei: ‘Geloof er nou eens in! Een moddervette gaybar op jullie festival’”

“Zo is The G-Team begonnen. Een podiumbeest ben ik altijd geweest, ik vind het enorm leuk om op een podium te staan.”

Je bent onlangs de feesten Supernature en Adonis gestart.
“Klopt. Dat is begonnen met Adonis, een feest dat ik organiseer tijdens Lowlands. Ik organiseer al een paar jaar lang feesten voor dat festival, maar twee jaar geleden is daar mijn eigen gayfeest bijgekomen. Dat was in de tijd van de woman marches en dat al het nieuws ging over gelijkheid op de werkvloer. Ik zei: ‘We roepen om meer vrouwelijkheid, waarom vieren we dat dan niet op jullie festival. Geloof er nou eens in: een moddervette gaybar op het terrein. Niet met boa’s en hoedjes, maar terug naar de oorsprong met dragqueens en zweten op discomuziek’. Nu is Adonis uitgegroeid tot Supernature: een discofeest dat we ook buiten Lowlands organiseren.”

En het werd een succes.
“We zaten het hele weekend stampvol en er stond altijd een rij. Vorig jaar kregen we een grotere ruimte en dit jaar gaan we het opnieuw doen.

Thijs en Juno bij Lowlands Adonis
Thijs tijdens Adonis.

Hoe reageerden de Lowlands bezoekers op die moddervette gaybar? Jullie hadden afgelopen jaar een jongen in een jockstrap voor de deur staan.
“Ik vind het publiek van Lowlands over het algemeen heel open-minded. Ik denk dat het goed is dat er een gaybar was bij dit, van oudsher, rockfestival. ‘Heteroboeren’ waren meer dan welkom, maar als je vervelend doet, dan trap ik je er in een minuut uit. Dit is onze veilige plek. Je mag komen, maar je gedraagt je wel. Onze doorhost zei tegen de mensen in de rij wat voor een feest het was. En of ze daar klaar voor waren. Anders moesten ze nog maar een nachtje slapen en daarna terugkomen.”

Discofeestjes zijn hot. Met Adonis, Supernature, Disco Total en zelfs sets van Job Jobse in De School. Hoe kan dat denk je?
“Ik zie het niet echt als een trend. Als er een muziekstijl echt groot is de laatste jaren in Amsterdam, dan is dat house en techno. Er zijn heel veel goeie technofeesten in Amsterdam en maar een paar kleine discofeesten. Job Jobse draait wel eens een Italo Set in De School, maar daarna weer andere stijlen. In Londen zijn er veel meer discofeesten zoals Glitterbox, Savage Disco en Horse Meat Disco. Ik hoop dat disco ook bij ons gaat groeien, dat lijkt me enig. Maar voor nu zijn er vooral heel veel goeie technofeesten.”

“We draaiden tijdens WorldPride voor meer dan 10.000 mensen. Dat was heel erg onwerkelijk”

Ik ben ook nog benieuwd wat je het meest bij is gebleven na negen jaar The G-Team?
“Dat zijn toch echt de snoepreisjes. Het is zo heel erg leuk dat als je op een gegeven moment op het punt staat dat mensen het aandurven je te boeken in een ander land. Dat was wel altijd heel erg spannend: je denkt dat ze in andere landen zitten te wachten op buitenlandse acts, maar dat is echt niet zo. Je moet gewoon extra hard werken.”

Waar zijn jullie allemaal geweest?
“De allereerste keer gingen we naar Istanbul, voor Pink Istanbul. We zijn ook vaak naar Berlijn geweest voor Pride en hebben gedraaid op Ibiza, in Engeland, Noorwegen, Zwitserland, Madrid… Dat was bizar: we draaiden tijdens WorldPride voor meer dan 10.000 mensen. Dat was heel erg onwerkelijk.”

Artikelen in dezelfde serie - Nachtvlinders

In memoriam: Jan Kuipers, ex-eigenaar gaysauna Thermos (1942 - 2021)

“Ik vind het heerlijk om als eerste dj het podium te betreden”

“Het is tijd dat wij iets teruggeven aan de community”

“Voor mij is Conchita geen vrouw meer”

“Ik moest DiVine naar een hoger level tillen”

“Twee dagen nadat ik protesteerde voor homorechten werd ik op straat aangevallen”

“Ik benadruk de mannelijkheid van mijn lichaam met drag”

“Toen ik jonger was, kreeg ik voor kerst een boekje met kortingsbonnen!”

“Draag make-up en stap op je fiets: het is tijd onszelf te laten zien op straat”

“Ik wil mensen een reden geven om weer uit te gaan”

“We gaan niet meer naar de gaybar om andere homo’s tegen te komen”

“Ik ben er klaar voor mijn nek uit te steken voor de jongere generatie”

“Ik voelde mezelf altijd een outsider. De creatieve zwarte homo van het dorp”

"Er moet veel meer keuze zijn in het Amsterdamse nachtleven"

Monique de la Fressange werd bedreigd en geslagen na een optreden

“Ik wil niet aangegaapt worden als ik over straat loop in drag”

Diëgo vierde Pride met zijn moeders

"Er is een reden dat de ballroom scene groeit, het is nodig"

"We moeten ons podium heel serieus nemen"

Club NYX geeft zelfverdedigingslessen aan homo’s

"Drag is voor mij een soort therapie"

“Ik herkende mezelf niet in het Amsterdamse nachtleven”

“We moeten eropuit, onszelf laten zien en acceptatie afdwingen”

“Mensen zien mij als heel vrij, maar ik ben niet vrij: jullie zijn gevangen”

"Als dragqueen ben je een veredelde clown"

“Ik zou het saai vinden om alleen een man of een vrouw te zijn”

“Ik hoop dat mensen geïnspireerd raken als ze mij zien”

“De meeste homo’s zijn beschadigd, ze hebben allemaal een verhaal”

's Lands bekendste tatoeëerder Henk Schiffmacher over gays en tattoos

Een openhartig gesprek over overgewicht met Lady Galore

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau