Amnesty beschikt over geloofwaardige bewijzen dat de autoriteiten van Tsjetsjenië een nieuwe aanval hebben geopend op mensen van wie wordt verondersteld dat ze homoseksueel of lesbienne zijn, zo schrijft de organisatie op haar website. Sinds december 2018 zouden ten minste twee mensen zijn doodgemarteld.

Paspoorten vernietigd
Het Russische LHBT Netwerk heeft bevestigd dat de Tsjetsjeense autoriteiten ongeveer veertig mensen hebben opgesloten in een regeringsgebouw in de stad Argun. Daar zijn ze gemarteld. Volgens bronnen zijn de paspoorten van de slachtoffers vernietigd zodat ze het land niet kunnen verlaten.

Getraumatiseerd
“Veel LHBT’s in Rusland zijn nog steeds getraumatiseerd door de acties in 2017 waarbij tientallen homomannen in Tsjetsjenië werden ontvoerd en gemarteld en sommigen werden gedood", zegt Marie Struthers van Amnesty International. "Het nieuws dat de autoriteiten opnieuw met de onderdrukking zijn begonnen, is gruwelijk. We zijn ontzet over de berichten dat zeker twee mensen zijn overleden door verwondingen die het gevolg zijn van marteling. Nu levens in gevaar zijn, is er dringend behoefte aan een internationale reactie om homo’s en lesbiennes in Tsjetsjenië te beschermen.”

Niemand is berecht
“Het feit dat nog niemand is berecht voor de aanvallen in 2017, toont aan dat homoseksuelen en lesbiennes in Tsjetsjenië er niet op kunnen vertrouwen dat de Russische autoriteiten hen beschermen", zegt Struthers. "Het uitblijven van het onderzoek moedigt de Tsjetsjeense autoriteiten aan om LHBT’s opnieuw te vervolgen. Ze weten dat de Russische autoriteiten hen zullen steunen bij hun ontkenningen en het verdoezelen van de feiten.”

Amnesty’s oproep
Amnesty roept de internationale gemeenschap op om onmiddellijk in actie te komen om homoseksuelen en lesbiennes in Tsjetsjenië, een deelrepubliek in het zuiden van Rusland, te beschermen. Ook moet zij de druk op de Russische autoriteiten opvoeren om de misdrijven die zijn begaan te onderzoeken.

Twee jaar geleden
Winq ging eerder in gesprek met het Russische LHBT Netwerk en COC Nederland over de situatie in Tsjetsjenië, enkele maanden nadat het nieuwe naar buiten kwam dat homomannen waren opgepakt en opgesloten in Tsjetsjeense gevangenissen. Dat verhaal lees je hier: Tsjetsjeense homo’s lopen dagelijks gevaar.

Coverbeeld: Geert van Tol voor COC Nederland