Verschillende organisaties zijn petities gestart waarin ze oproepen tot een boycot van het Eurovisie Songfestival. Onder die organisaties zijn Palestijnse groepen die zich queer noemen, de belangenorganisatie ACT UP in Frankrijk en Groot-Brittannië, het Gay Liberation Network en UNISON, ook een LHBTQ belangenorganisatie.

Pinkwashing
Haneen Maikey van alQuaws, een Palestijnse organisatie die zich inzet voor genderdiversiteit, zegt dat hij een vuist wil maken tegen de ‘pinkwashing agenda’ van Israël en dat het hem goed doet dat steeds meer organisaties zich bij hem aansluiten. Hij benadrukt dat Palestijnen worden onderdrukt en dat Israël het Songfestival gebruikt als een pr-instrument. “Ze benadrukken hoe pro-queer ze zijn, terwijl ze aan de andere kant de Palestijnen mensenrechten ontzeggen.”

Leven en laten leven
De Eurovisie-organisatie heeft niet gereageerd op de uitspraken van Maikey. Presentator Assi Azar wel. Hij is zelf gay en vertelt: “Een boycot zal nooit leiden tot begrip. Voordat mijn man naar Israël kwam, dacht hij dat het de ergste plek op aarde was, vol met racistische mensen die elkaar bestrijden. Maar overal heb je goede en slechte mensen. We willen graag in vrede samenleven. Daar gaat Eurovisie ook over: leven en laten leven, laat de liefde zegevieren.”

Azar kijkt kritisch naar wat er in zijn land gebeurt. Maar een boycot is niet de manier om die kritiek te uiten, aldus de presentator. “Het is een boodschap die alleen maar haat brengt. Waarom zou je mensen zoals mij willen boycotten, waarom zoek je het niet in de politiek?”

Salaris
Eerder al liet Azar weten dat hij zijn Songfestival-salaris zal doneren aan LHBTQ-organisaties. De halve finales zijn op 14 en 16 mei in Tel Aviv, gevolgd door de finale op 18 mei.

Bron: GayStarNews