Winq ♥︎ Het hout

Win kaarten voor de voorstelling Het hout van Internationaal Theater Amsterdam

Winq geeft 2x2 kaarten weg

25 maart 2019, Winq redactie, 3 minuten

Michiel van Erp maakt zijn regiedebuut met Het hout, een voorstelling over de wantoestanden in een klooster annex jongenspensionaat. Winq geeft 2x2 kaarten weg. Doe mee en win.

Michiel van Erp is o.a. bekend van zijn met prijzen overladen tv-serie Ramses, en won heel recentelijk een Dutch Directors Guild Award voor zijn eerste speelfilm Niemand in de stad. In 2018 maakte hij zijn regiedebuut bij ITA, waar hij Het hout van Jeroen Brouwers regisseerde, een verhaal over wantoestanden in een klooster annex jongenspensionaat.

De voorstelling – met o.a. Aus Greidanus jr., Gijs Scholten van Aschat, Maria Kraakman, Thomas Cammaert en Jules Croiset – ging 4 november in wereldpremière en is van 17—25 april opnieuw te zien in Internationaal Theater Amsterdam.

Bekroonde roman
Jeroen Brouwers verblijft als kind in een jappenkamp in Indonesië. Na de oorlog komt hij in Nederland in een pensionaat terecht. Het is strafkamp en concentratiekamp in één. Vele jaren later schrijft hij met de bekroonde roman Het hout (2015) deze ervaringen van zich af. Hij ontving daarvoor in 2015 de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire boek, de ECI-Literatuurprijs.

Het hout speelt zich af in de dagen voorafgaand aan het Paasfeest en heeft een dubbele betekenis: het is zowel de stok waarmee de leerlingen slaag krijgen alsook het kruis waaraan Christus stierf. Brouwers doopt zijn pen in gif als hij het beeld schetst van een rooms klooster annex jongenspensionaat waarin een volkomen verziekte mannengemeenschap straffeloos haar gang kan gaan. In de aanloop naar Pasen bezint de jonge broeder Bonaventura zich op hoe het met zijn leven verder moet. Aanvankelijk was hij een blijmoedige leraar Duits in een met harde hand bestuurd jongenspensionaat. Maar zonder dat hij er erg in had, transformeerde hij langzaamaan in een broeder die in de studie- en slaapzalen surveilleert en allerlei klusjes opknapt. Met lede ogen kijkt Bonaventura toe hoe leerlingen er door de broeders niet alleen worden gebrutaliseerd maar ook misbruikt. Hij staat voor een verlammende keuze: weglopen uit protest of blijven zodat hij de leerlingen voor erger kan behoeden?

Brouwers: "Wat bezielde die mensen om te blijven en om te zwijgen? Dat was ook de uitdaging voor me: geloofwaardig maken dat Bonaventura niet weg kán, niet spreken kán."

Collectief verzwijgen
Michiel van Erp: "Voor mij staat het jongenspensionaat waar het verhaal van Het hout zich afspeelt voor veel meer gesloten gemeenschappen. We leven in een wereld waar onthullingen over machtsmisbruik en seksuele intimidatie aan de orde van de dag zijn. Het hout gaat over de mechanismen die schuil gaan achter het collectief verzwijgen van wantoestanden. Over de dilemma’s waar je als individu voor komt te staan als je er wat tegen wilt doen en over de moed die nodig is om naar voren te stappen. En dat uiteindelijk liefde overwint. Het hout is ook een ode aan het schrijverschap van Jeroen Brouwers. In de theaterbewerking door Jibbe Willems is zijn taal in stand gebleven. De woorden van Brouwers schieten als kogels door de kerk."

Wil jij naar Het hout?
Winq geeft 2x2 kaarten weg. Wil jij naar Het hout? Stuur dan een e-mail naar win@winq.com en kies een datum: 18 of 19 april. Vermeld deze datum duidelijk in je e-mailbericht.

Foto: Henri Verhoef

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: vier verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awar

Neem een abonnement

Geef cadeau