Ewout & is een nieuwe reportageserie van Ewout Genemans, waarin hij wekelijks een ander fenomeen onderzoekt. In de derde aflevering, die gisteravond werd uitgezonden op RTL5, duikt hij in de wereld van de ‘homogenezing’.

Het verhaal van Femke
Aan het woord komt Femke, die als kind verliefd werd op een meisje. Ze groeide op in een streng christelijke gemeenschap, waar homoseksualiteit gezien werd als iets zondigs. Naar aanleiding van de uitzending werd Femke geïnterviewd door RTL Nieuws. In dat interview vertelt ze hoe er werd gesproken over homoseksualiteit:

“Het was slecht, vies, pervers. Je wordt echt gehersenspoeld. In zo'n homofobe omgeving word je zelf ook homofoob gemaakt. Ik was al geconditioneerd om slecht over homoseksualiteit te denken voordat ik mijn eigen geaardheid ontdekte.”

Femke zat bij de Vrije Baptistengemeente. Toen ze een jeugdwerker in vertrouwen nam, zei die: “Je bent niet zo, God heeft je niet zo gemaakt, het is een leugen van de duivel om je bij God vandaan te houden.” Vervolgens deed hij een poging om Femke los te maken van haar homoseksuele gedachten en gevoelens: in pastorale gesprekken en door te bidden wilde men haar verlossen van ‘demonische invloeden’.

Pinkstergemeente
Ook bij de Pinkstergemeente wordt homoseksualiteit gezien als iets wat moet veranderen. Jeugdbegeleider Jasper vertelt: “De kerk praat over liefde, iedereen is welkom. Je mag komen zoals je bent. Maar als je er bent moet je veranderen. Dat doen ze heel sneaky. Als je die zondige gevoelens nog steeds hebt, maken ze je wijs, dan heeft de heilige geest je nog niet aangeraakt. Dan ga je heel erg twijfelen aan jezelf en aan je identiteit.”

Het hele interview met Jasper en Femke is hier te lezen. Eerder sprak Winq met Ennio en Jeffrey. Ook Jeffrey kreeg te maken met conversietherapie. Zijn verhaal lees je hier.

Maak 'homogenezing' strafbaar
Intussen heeft het COC een oproep gedaan om ‘homogenezing’ strafbaar te maken in Nederland. Dat deden ze in het progamma van Ewout Genemans. COC Nederland wil dat regering en Tweede Kamer ‘homo- en transgender genezingstherapieën’ verbieden.

In een persbericht schrijft COC Nederland: “Homoseksualiteit of transgender-zijn is geen ziekte en het is een fabeltje dat je er van kunt ‘genezen’”, aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Mensen gaan kapot aan dit soort ‘therapieën’. Ze raken in depressies of krijgen zelfmoordgedachten. We roepen de Kamer en de regering op om zulke therapieën te verbieden, net zoals bijvoorbeeld in Groot Brittannië, de Verenigde Staten, Malta en Spanje.”

Nashville-verklaring
Het COC pleit sinds 2013 voor een verbod op ‘homo- en transgender genezingstherapieën’. In 2012 bleek dat de evangelische organisatie Different-Tot Heil des Volks ‘homogenezingen’ aanbood met vergoeding van zorgverzekeraars.

Op aandringen van het COC en de Tweede Kamer maakte voormalig minister Schippers (VWS) een einde aan die vergoedingen. Ook de opstellers van de Nederlandse versie van de Nashville verklaring, die in januari verscheen, menen dat LHBTQ-gevoelens ‘gedood’ kunnen worden.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp pleitte in februari 2019 voor een verbod op ‘homogenezing’. Bergkamp wil vooral minderjarigen tegen zulke behandelingen beschermen. Ook de vereniging van jeugdartsen AJN pleit voor een verbod.

Bekijk Ewout & Homogenezing
De uitzending van Ewout & Homogenezing is terug te zien bij RTL.nl

Beeld: RTL5