“Ik wil een goede gast­heer zijn en kunnen praten met de mensen die ik op bezoek heb”

De 'signature dish' van Jan

Leestijd: < 1 min

In deze nieuwe rubriek vragen we onze lezers welk gerecht zij op tafel zetten wanneer ze écht indruk willen maken. Bijvoorbeeld bij een eerste date, als ze voor het eerst gaan koken voor hun schoonouders, of wanneer ze gewoon goede culinaire sier willen maken. Jan Roelants (45) is momenteel zoekend naar een baan in de duurzaamheid. Voor de Utrechtse eetclub ‘Wat schaft de poot’ maakte hij een vegetarische lasagne.

De eetclub is tien jaar geleden opgericht en we bestaan inmiddels uit dertig leden die in verschillende samenstellingen elke tweede dinsdag van de maand bij elkaar komen. Het is een gezellige, informele manier om mensen met elkaar in verbinding te brengen. Er is ook een lesbische evenknie, ‘Wat schaft de pot’, en eens per jaar eten we met z’n allen gemixt samen. Dit jaar vieren we ons tienjarig bestaan in Café Kalff. Vorige maand was ik aan de beurt om voor een groepje te koken.

Ik koos een gerecht waarvoor ik niet de hele avond in de keuken hoef te staan. Ik wil een goede gastheer zijn en kunnen praten met de mensen die ik op bezoek heb. Verder vind ik het toch ook belangrijk om iets vegetarisch te koken. Niet alleen omdat ik vind dat het beter voor het milieu is om wat minder vaak vlees te eten, maar natuurlijk ook omdat een aantal van onze leden vegetariër is.

Vegetarische lasagne

(voor 4 personen)

Als voorgerecht maakte ik een caprese salade, en als hoofdgerecht een vegetarische lasagne. Ik maak mijn lasagne altijd een beetje uit de losse pols, maar bij een goede bechamelsaus komt het toch vaak aan op precisiewerk. De saus mislukte helaas, dus heb ik sneaky saus uit een pakje gebruikt. Daar ben ik gewoon heel eerlijk in. Verder was de lasagne heel goed gelukt: hij bleef mooi rechtop staan, was niet te nat. We hadden thee met cantuccini toe.

Ingrediënten
Lasagnebladen • 500 gram vegetarisch gehakt • 4 uien • 2 knoflooktenen • 2 x 500 gram passata di pomodoro (gepureerde tomaten) • 2 blikjes tomatenblokjes • 2 kleine courgettes • 2 kleine aubergines • 3 groentebouillonblokjes • oregano • tijm • rozemarijn • olijfolie • bechamelsaus (50 gram bloem, 50 gram boter, 500 milliliter volle melk, 100 gram geraspte kaas of koop dit kant-en-klaar)

Bereidingswijze
Snipper de uien en kneus en snijd de knoflook klein. Fruit deze gezamenlijk in een voorverwarmde hapjespan met olie (middelhoog vuur). Voeg zodra deze combi glazig is, de in blokjes gesneden courgette en later ook de aubergine toe. Als deze redelijk gaar zijn voeg je geleidelijk de passata en tomatenblokjes toe. Licht laten ontzuren en daarna goed doorverwarmen met het vegetarische gehakt. Voeg daarna de kruiden en bouillonblokjes toe. Verwarm geheel nog even door op laag vuur.

Bereid ondertussen de bechamelsaus. Hiervoor smelt je de boter tot het bruisen stopt en het nét niet bruin wordt, en voeg dan goed roerend de bloem toe. Er ontstaat een papje dat ongeveer dertig seconden op laag vuur nodig heeft. Je ruikt nu een koekjeslucht. Voeg dan geleidelijk de melk toe tot er een gladde saus ontstaat, terwijl je het vuur langzaam verhoogt. Roer de geraspte kaas door deze saus en als deze opgelost is, heb je een bechamelsaus.

Pak een grote glazen schaal en begin met een laagje saus, dan een laagje bladen en zo door tot de saus op is (of de schaal vol is). Eindig met een laagje bladen. Stort over de bovenste laag bladen de bechamelsaus. Kom je bechamelsaus tekort? Strooi er dan nog wat extra geraspte kaas over. Zet het geheel in de oven. Als je de tijd hebt, verwarm de lasagne dan één uur op 160 graden (heteluchtoven) of 180 graden (gewone oven). Dan trekt de saus goed in de bladen en heb je alle tijd om met je gasten te praten.

Meer info over deze Utrechtse eetclub vind je op www.watschaftdepoot.nl.

Foto: Bete Photography

Powered by Labrador CMS