Er zijn verschillende religieuze kringen in Nederland waar homo’s, biseksuelen en transgender personen te maken krijgen met mensen die ze behandelingen willen geven om van geaardheid te veranderen.

Onderzoek
Vorige week riepen GroenLinks, PvdA en D66 nog op tot een onderzoek, om in kaart te brengen in welke mate conversietherapie of soortgelijke behandelingen worden aangeboden in Nederland. Zij stelden vragen naar aanleiding van een uitzending van Een Vandaag en een programma van Ewout Genemans.

Nu zeggen VVD, GroenLinks, PvdA en D66 in een motie dat dergelijke behandelingen kunnen leiden tot fysieke en psychische schade en om die reden in enkele Europese landen al verboden zijn. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft voor het verbod gestemd.

Etalagepolitiek
De christelijke partijen CDA, CU en SGP stemden tegen de motie. Ook de PVV en Forum voor Democratie zijn tegen. FvD-Kamerlid Hiddema licht toe waarom zijn partij tegen de motie heeft gestemd: "Er worden allerlei delicten omschreven die al strafbaar zijn. Dit is etalagepolitiek, en daarom hebben wij tegen gestemd. Iedereen op seksueel terrein mag van ons zijn hobby's, als instincten, als overtuigingen beoefenen zoals hij of zij kiest. Het zal ons volledig worst zijn."

Bekijk hier de aflevering van Ewout Genemans en ‘homogenezing’.