Dit staat er allemaal in de nieuwe Winq

50 jaar Stonewall, Axel Rüger verlaat Van Gogh en een reis naar de Oost-Kaap

04 juni 2019, Jaap Bartelds, 6 minuten

New York was 50 jaar geleden de plek waar gays en transgenders hun rechten bevochten. Hoe gaat het nu, na die beruchte Stonewall-rellen? In de nieuwe Winq blikken we er uitgebreid op terug. Verder gingen we kijken in Malta en de Zuid-Afrikaanse Oost-Kaap. Met Axel Rüger blikken we terug op zijn tijd als directeur van het Van Gogh Museum en we hebben een nieuwe rubriek: Openhartig. Deze keer: “Mijn kinderen passen niet bij mijn nieuwe leven.” Maar er is meer, hier een overzicht.

Horrorauteur Thomas Olde Heuvelt gaat voor gay hoofdpersonage

Horrorthriller Hex van schrijver Thomas Olde Heuvelt (36) stond in 2016 wekenlang in de Bestseller 60 en werd een groot succes in de Verenigde Staten, China en Brazilië. Onlangs kwam zijn nieuwste boek Echo uit, met een gay personage in de hoofdrol. "Het komt niet vaak voor in populaire fictie, maar mijn Nederlandse uitgever zei meteen dat het geen probleem was."

Thomas Olde Heuvelt

Axel Rüger: "Ik heb veel opgeofferd voor mijn carrière"

Dertien jaar lang hielp directeur Axel Rüger het Van Gogh Museum stijgen tot grote hoogten. Op 1 juni verruilt hij Amsterdam voor Londen, waar hij ceo wordt van de Royal Academy of Arts. Onder zijn bewind kende het museum een sterke groei van het aantal bezoekers, hij bouwde een nieuwe entree en organiseerde prachtige tentoonstellingen. Nu blikt hij terug én hij kijkt vooruit.

Axel Rüger
Beeld: Ruud Baan

Johan Goossens hoort mannen aan: "Ik heb seks gehad met Allen Ginsberg"

In zijn column schrijft cabaretier en auteur Johan Goossens dat ik regelmatig wordt aangesproken door heteromannen die seksueel gezien met hun ziel onder de arm lopen. Hij deelt een paar wonderlijke verhalen en revelaties.

"Mijn kinderen passen niet bij mijn nieuwe leven"

Johan (53) kwam op zijn veertigste uit de kast. Voor die tijd leefde hij het leven zoals van hem verwacht werd: met vrouw en kinderen. In onze nieuwe rubriek Openhartig deelt hij zijn verhaal. “Als ik de tijd terug kon draaien, zou ik geen kinderen willen. Ze hebben geen meerwaarde in mijn leven.”

Mijn kinderen passen niet...
Beeld: Anna Whittle

OOST-KAAP: BAKERMAT VAN MANDELA

De ruige schoonheid van Mandela’s geboorteprovincie geeft een uniek kijkje in de multi-etnische ziel van Zuid-Afrika. “Elke Zuid-Afrikaan mag Mandela op z’n blote knieën danken dat hij als president vol heeft ingezet op verzoening en het ideaal van een regenboognatie, en zo een rassenoorlog wist te voorkomen.” Maar het is er ook best gevaarlijk in de natuur. “Als een boomslang in je vinger bijt, zoek dan niet naar een mes, daar is geen tijd voor. Je enige kans op overleven is dat je je vinger er zo snel mogelijk afbijt.”

Oost-Kaap
Beeld: Jurriaan Teulings

Malta, land van RIDDERS EN KASTELEN

Dwergstaat Malta laat Nederland ver achter zich op het gebied van vrijzinnige LHBTQ-wetgeving. Wat is er aan de hand op het uiterst Katholieke eiland dat uit zijn voegen barst van erfgoed? Winq ging er kijken en viel van de ene historische verbazing in de andere. Op iedere straathoek staat een kerk, kathedraal of minstens een beeld van een lijdende Jezus of Maria op een sokkel. Toch heeft dit zeer religieuze land de meest homovriendelijke wetten van heel Europa aangenomen.

Mdina op Malta

New York: van Stonewall tot stalen vessel

Queer in tijden van Trump. Hoe is het nu gesteld met de Verenigde Staten? Winq reist naar vier steden, kriskras door Amerika, op zoek naar een antwoord. Voor het tweede deel van ons vierluik bezochten we New York. Dit jaar is de stad het toneel van de World Pride. Een bijzonder evenement, omdat hierbij wordt stilgestaan bij de Stonewall-opstand die precies vijftig jaar geleden plaatsvond.

Stonewall Inn

De Servische premier Ana Brnabić : degendrager of desillusie?

Sinds 2017 heeft servië de openlijk lesbische Ana Brnabić als premier. Best opmerkelijk voor een land dat nog steeds bekendstaat als behoorlijk homofoob. Toen de partner van Ana Brnabić, Milica Durdić, afgelopen februari beviel van een zoon, waren de reacties vanuit de LHBTQ-gemeenschap niet bepaald positief. Want wat doet deze premier eigenlijk voor hén?

De Servische paradox

Binnenkijken: ALS GOD IN BRABANT

De 57-jarige Peter was 23 jaar getrouwd met een vrouw en samen kregen ze vier kinderen. Uiteindelijk kwam-ie uit de kast en ruilde hij Eindhoven in voor een boerderij in een klein Brabants dorp. Winq keek bij hem binnen en zag een huis met twee gezichten: vanaf de straatkant zie je een Brabantse langgevelboerderij, de achterkant heeft de uitstraling van een moderne villa. En dat ziet er prachtig uit.

Als God in Brabant

Thank u, Ariana Grande. Next?

Ariana Grande kreeg er van LHBTQ’s flink van langs op sociale media toen ze als headliner werd aangekondigd van het Manchester Pride-concert. Zo tweette iemand dat ze aan pinkwashing zou doen. Journalist Bo Hanna buigt zich in zijn column over de vraag welke plek straight allies horen te hebben, of die vraag al dan niet misplaatst is.

LA PALME R🎈SE

Dit jaar wordt tijdens het prestigieuze Filmfestival in Cannes voor de tiende keer de Queer Palm uitgereikt aan een sterk staaltje queercinema. Filmjournalist Robbert Bblokland, die alle jaren aanwezig was, blikt terug op de winnaars. Ballonkunstenaar Gilles Tytgat nam de posters opnieuw onder handen.

Girl
Beeld: Gilles Tytgat

Vijf vragen aan Peter van Berckel, fermentatieleraar

Het fermenteren zit Peter van Berckel letterlijk in de genen. Hij stamt uit een familie van jeneverdestilleerders en bierbrouwers. In zijn eerste boek doet deze enthousiaste ‘fermenteerqueer’ de kneepjes van de japanse fermenteertechniek tsukémono uit de doeken. “Dit is fermented fast food, perfect voor onze haastcultuur.”

No taste like home

Winq nodigde vier lezers uit om samen met SVH-meesterkok Michèl Lambermon een ‘evergreen’ gerecht te bereiden: een gerecht dat altijd hoge ogen gooit wanneer je het op tafel zet. ze gebruikten hiervoor de big green egg, een keramische barbecue die tevens functioneert als oven en gerechten een heerlijke, unieke smaak geeft. Dit zijn de beef short ribs van Bas.

Beef short ribs
Beeld: Francisco Paramos

Nu cadeau bij een abonnement op Winq: The Ritual of Samurai-verzorgingsset ter waarde van € 82,10

Nog geen abonnement? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus: 7 nummers en een digitaal abonnement via onze app. Als welkomstcadeau ontvang je een The Ritual verzorgingsset. Nu samen voor maar € 29,95 in plaats van € 134,60. Dat is in totaal een korting van 78%.

Dus waar wacht je nog op: word nu abonnee of geef een abonnement cadeau.

Word abonnee

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau