Lekker foute muziek: drie video’s in ruimteschepen

Winq's quirky corner 😜 met de mafste muziekvideo's

Leestijd: 10 minuten - door Jaap Bartelds op 16 juli 2019

Dat is het leuke van muziekvideo’s: je kunt allerlei onzin verzinnen. Opvallend veel video’s spelen zich af in de ruimte, met allerlei buitenaards gespuis dat drie minuten lang komt spoken. Bekijk bijvoorbeeld de video van The Darkness, met de zanger als bizar sekssymbool. Of de Rah Band, met een smeekbede van heb ik jou daar. Maar het bontst maakt The Firm het, met een parodie op Muppets in Space – maar dan met een Star Trek-thema.

Uit de krochten van YouTube borrelen allerlei gekke, lachwekkende, bizarre en superslechte muziekvideo’s op. Die verzamelen we iedere dinsdag voor je in Winq's Quirky Corner. Elke week komen er een paar nieuwe (oude) liedjes bij. Dit is deel twee, het eerste deel vol met lekker foute muziek vind je hier. Veel plezier!

The Darkness – ‘I Believe In A Thing Called Love’

Best opvallend hoeveel muziekvideo’s een ruimtevaartthema hebben. Vaak pakt dat nogal belachelijk uit, zoals we eerder lieten zien in deze rubriek: Armi & Danny tolden rond in een soort ruimteschip waar ze allerlei gekke dansjes deden. Daarom deze week een themaatje met vier verschillende liedjes die gaan over ruimtereizen of met een video die zich afspeelt in de ruimte. We beginnen bij The Darkness, die in 2003 op de proppen kwam met een album dat je zou kunnen interpreteren als parodie op traditionele hardrock. Zanger Justin Hawkins landt spiernaakt met zijn ruimteschip op aarde en verschijnt dan in een kanten glitteroutfit met een tiara op zijn hoofd. Er zijn reuzenkrabben, lichtgewicht maanstenen, een worst die fungeert als microfoon, kortom: het is nogal een zooitje in dat ruimteschip. En dan komt er ook nog eens een doodenge poliep tot leven.

Rah Band – ‘Clouds Across The Moon’

De ruimtewereld van de Rah Band ziet er weer heel anders uit dan die van The Darkness. Het verhaaltje van dit lied gaat over een vrouw die fantaseert over het telefoongesprek dat ze voert met haar man, die op een Marsmissie is. Een keer per jaar mag ze hem heel even spreken. Ze wil weten wat voor weer het is, of er iemand anders bij hem is, dat ze hem zo mist en dat alles misgaat omdat hij er niet is. Maar als het dan eindelijk zover is en ze mag haar man bellen: dan hapert de verbinding en zegt ze wanhopig: “I’ll try again next year…” Zo zielig! Overigens ziet de wereld waar mevrouw vertoeft er bijkans nog futuristischer uit dan het ruimteschip. Let ook op haar glitterpruik en dito outfit. Ook leuk: dit lied stamt uit 1983, en de zangeres draagt hier al Madonna’s iconische punt-bh. Al zal deze niet door Jean-Paul Gaultier zijn ontworpen.

The Firm – ‘Star Trekkin’

Als een kinderliedje op hol slaat, dan klinkt dat ongeveer als deze track, die wonderwel de nummer negen-positie wist te behalen in de Nederlandse Top 40. In het geheugen van de schrijver dezes waren het pluche poppen die deze video bevolkten, maar bij het terugzien blijkt het te gaan om ruimtewezens die door kleuters lijken geknutseld, terwijl de ruimteschipbemanning bestaat uit stop-motion aardappelpoppetjes. Geinig wel. Tot het lied ontspoort en dan denk je: hou nu maar weer op met je hysterische gekrijs.

Madonna – ‘I’m Going Bananas’

Even een mindfuckje uit ons hoofd weghalen: in de herinnering waren dit de beelden die hoorden bij ‘I’m Going Banana’s’. Maar dat blijkt een fragment te zijn uit de Who’s That Girl Tour, dus ver voordat Madonna haar bananenlied uitbracht.

Dat was in 1990, toen ze schitterde in Dick Tracy. Geheel in de stijl van het cartooneske retrogevoel van die film kwam Madonna met een conceptalbum, ‘I’m Breathless’ genaamd. Het was een tweeslachtige, nee zelfs drieslachtige onderneming. Enerzijds stonden er torch song-achtige ballads op als ‘Something to Remember’, anderzijds kwam je in een vrolijke musicalwereld terecht met hysterische liedjes als ‘Hanky Panky’, ‘More’ en ‘Cry Baby’. En dan was er als buitencategorie ook nog eens ‘Vogue’ achteraan geplakt, dat totaal uit de toon viel. Nu was ‘Vogue’ ooit bedoeld als b-kant voor ‘Keep It Together’, maar zo goed bevonden dat het als single werd uitgebracht. En op ‘I’m Breathless’ diende het als extra verkoopvehikel.

In categorie twee valt ‘I’m Going Bananas’, een clownesk nummer van nog geen twee minuten dat ongetwijfeld is bedoeld als grap. Hier zingt Madonna het tijdens haar Girlie Show-tour in 1993, vlak nadat ze een Marlene Dietrich-versie had gezongen van de hit ‘Like A Vrigin’.

Donna Summer – ‘The Hostage’

Bij Barend Servet en Sjef van Oekel wist je nooit wat je kon verwachten. Vooral Dolf Brouwers was heerlijk ontregelend in zijn rol. In Sjef van Oekel’s Discohoek, een programma van de VPRO, wist een piepjonge Donna Summer niet wat haar overkwam toen ze haar lied ‘The Hostage’ kwam vertolken. Met het lied zelf is niets fouts aan de hand, maar kijk wat er om Donna heen gebeurt en lees de angst, verbazing of wat het ook is in haar ogen.

Sin With Sebastian – Shut Up and sleep with me

Let eens op die styling: dit is dus meer dan tien jaar voordat O-Zone goede sier maakte met dit soort brillen, kapsels, kragen en luipaardprints. Midden jaren negentig was Sin With Sebas zijn tijd ver vooruit als stijlicoon.

Sauvage – ‘Do You Want Me’

Om meteen maar antwoord te geven op de vraag uit de titel van het lied: ja natuurlijk willen we deze meneer! De act uit de Pin Up Club begint met een totaal ongeloofwaardige droogneuk-act tussen de twee in het wit geklede leden van Sauvage. De meneer heeft mooie make-up op en een paardenstaart in zijn haar gevlochten, maar het mooist vinden we de jarretels in combinatie met de jockstrap. Let ook op de prachtige hondenriem van de mevrouw.

Fergie – ‘Fergalicious’

Toen Fergie de Black Eyed Peas verliet voor een solocarrière, maakte ze met ‘Fergalicious’ precies hetzelfde als ze met haar voormalige groepje had gedaan. Sterker nog: dit lied klinkt eigenlijk precies als ‘My Humps’ en dergelijke wanstaltige hitjes. Oprichter van de Peas, Will.I.Am, maakt zelfs een cameo in de video. Verder is de clip één grote sollicitatie naar een kandidaatschap voor RuPaul’s Drag Race.

*Nsync – ‘I Drive Myself Crazy’

Wat een goed idee: een lied dat ‘I Drive Myself Crazy’ heet, heeft een video die zich afspeelt in een inrichting. De jongens van de boyband dragen dwangbuizen en hebben het leuk in een isoleercel. Voeg daar een lading ‘crazy hair’ aan toe en het beeld is compleet. Let ook op de figuranten die is verteld dat ze in een gekkenhuis zitten. Lachen wel, JC die vastgebonden op een brancard dat gekkenhuis wordt uitgereden. En dan is er óók nog een sletterig zustertje met een pearl necklace.

Sabrina – ‘Boys’

Veel mannen keken opgewonden naar de twee boys van Sabrina zelf, wij keken met verbijstering naar het witte bikinitopje dat de jongens van Sabrina ternauwernood op hun plek hielden. Of eigenlijk net níét… In de video van ‘Boys’ waren er nauwelijks lekkere mannen te bekennen, maar wat geeft het. Het is fout, het is grappig, en Sabrina Salerno is inmiddels 51 jaar maar nog immer megasexy.

Tatjana – ‘Chica Cubana’ & ‘Awaka Boy’

Ze acteerde de sterren van de hemel als Kees in Flodder, stond in 2018 voor de twaalfde keer in de Nederlandse Playboy. Maar naast acteren en poseren bleek Tatjana Šimić ook nog eens prachtig te kunnen zingen. We moeten helemaal terug naar 1988, maar dan heb je ook meteen de twee hoogtepunten uit haar zangcarrière. Alhoewel: het allermooist is eigenlijk haar duet met Bart de Graaff uit 1989, waarin ze de tekst ‘Dat was dom van me’ liet rijmen op ‘Ik zie nog hoe hij drukte op het stopknopje’. Deze cover van ‘Baby, Come To Me’ vind je hier.

Hier onder zie je officiële muziekvideo van ‘Chica Cubana’, waarin Tat het afgeknipte jeansje en het leren jack van Samantha Fox leek te hebben geleend. Over Sam Fox gesproken: die bespraken we al eens in een eerder deel van dit lekker foute muziekoverzicht. Het tweede hoogtepunt van Tatjana is ‘Awaka Boy’, dat voortborduurt op de stijl van ‘Chica Cubana’. Let ook even op het kapsel van Tatjana, dat zien we binnenkort in iets steilere vorm terugkeren bij Madonna in haar nieuwe video voor 'God Control'.

Baba & Roody – ‘Hacka Tacka Music’

Dit heerlijke kreunnummer bevat de door mevrouw Roody (of is het mevrouw Baba, het is nooit helemaal duidelijk geworden welke naam bij wie hoort) gezongen uitroep: “It’s big! It’s big!”, waarna de twee het op een kreunen zetten. Dit zijn liedjes die je door een open raam naar buiten wilt horen schallen zodat je je schalks kunt afvragen: wat zouden die mensen binnen toch aan het dóén zijn? Dan het optreden (even de eerste tien seconden afwachten, ze komen daarna pas in beeld) waarbij mevrouw Roody (of Baba) haar topje onbedoeld naar beneden laat zakken, ver voor Janet Jacksons nipplegate. Maar in 1979 kon dat nog gewoon.

LMFAO – ‘Sexy and I Know It’

Het is bijna porno hoe de heren tekeer gaan in hun glitterslips. Maar of het ook sexy is? LMFAO vond van wel. En wij stiekem ook wel een beetje, als je om de griezelige outfits en het rare haar heen kijkt. “I’ve got passion in my pants and I ain’t afraid to show it.” Juist.

Whigfield – ‘Saturday Night’

“Dee dee na na na?” Oké mevrouw Whigfield, is goed joh. ‘Saturday Night’ begint met deze vragende woorden, maar wat zou ze ermee bedoelen? Het was de eerste in een lange rij niemendalletjes van Whigfield, met allemaal dezelfde stuiterende beat. Hierna volgden nog hits als ‘Another Day’, ‘Think of You’ en ‘Sexy Eyes’. Vorig jaar kwam ze onder haar echte naam (Sannie) op de proppen met ‘Boys on Girls’, dat een stuk relaxter klonk. Maar eerst nog een keer stuiteren op ‘Saturday Night’.

David Hasselhoff – ‘Hooked on a Feeling’

Hoe kan het toch dat iemand die ooit zo cool was dat hij een pratende auto had (KIT in de serie Knight Rider), op een gegeven moment in de categorie ‘fout’ is beland? David Hasselhoff is het summum van fout als het gaat om muziek, en daar heeft hij het helemaal zelf naar gemaakt. Met rare ‘hooks’ zoals in het begin van deze track (“Hooga Hooga Ooga Chakka”), een hondensample in het begin en dan verschijnt David himself in beeld. Eerst in een nepleren blazer, daarna in een soort berenpak. Het is bijna mooi van lelijkheid. Bekijk ook even deel één van ons Foute Muziekoverzicht, waar The Hoff ook al opdook.

De Electronica’s – ‘De Vogeltjesdans’

Wat nu volgt zijn zeven liedjes waar een raar, doch eenvoudig te leren dansje bij hoor. Laten we meteen maar beginnen met de ergste van allemaal: de Vogeltjesdans. Geef toe: ook jij hebt je ergens op een uit de hand gelopen bruiloftsfeest of op het vijftigjarige huwelijk van je grootouders wel eens uit jezelf getreden omdat je dacht dat je het vogeltje was uit deze dans. Leuke bijkomstigheid: het trekharmonikadeuntje krijg je NOOIT meer uit je hoofd. En o ja, er is ooit een hiphopvariant bedacht: 'Check Out The Chicken'.

Baauer – ‘Harlem Shake’

We maken een enorme sprong naar een ander uiterste. Waar het op ‘De Vogeltjesdans’ nog gezellig meedeinen dan wel –hossen was, maakte Baauer een lied dat van vormloosheid aan elkaar hangt. Het dansje dat op YouTube stond en massaal werd gedeeld was al net zo onsamenhangend, maar omdat iedereen uiteindelijk hetzelfde doet, is er in zekere zin toch sprake van een routine. De originele song van Baauer vind je hier, maar voor het overzicht kiezen we voor de viral video.

Fast Food Rockers – ‘Fast Food Song’

Een lied met de titel ‘Fast Food Song’ zegt je wellicht niet zoveel, maar dan hoor je het refrein en dan denk je: “Oh nee! Ik ken het wel!”
A Pizza Hut a Pizza Hut Kentucky Fried Chicken and a Pizza Hut
McDonald's McDonald's Kentucky Fried Chicken and a Pizza Hut
En daar hoort dus een dansje bij dat aanstekelijk is in al zijn eenvoud. Er is ook een Nederlandse versie van gemaakt, maar die is ons iets te carnavalesk.

Village People – ‘Y.M.C.A.’

Het is een van de grootste klassiekers uit de Homo Top 100 en iedereen kan het meezingen. Maar weet je het bijbehorende dansje nog? Is niet zo moeilijk hoor, let gewoon even op de vorm van de letters uit de titel van het lied. En in de officiële video deden de Village People eigenlijk alleen maar de eerste letter. Handen omhoog als het refrein begint en je bent er al.

Los Del Rio – ‘Macarena’

Aanvankelijk hadden de heren van Los Del Rio een bescheiden hitje met de traditionele versie van de 'Macarena'. Maar het werd een veel grotere hit toen een DJ er een beat onder zette en er een vrouw doorheen liet jengelen.  Voor de video kwam er bovendien een complete dansroutine bij. Het zou die twee heren verder worst wezen, die deden gewoon hun eigen dansje. Maar dat valt nu pas op…

Las Ketchup – ‘Ketchup Song’

Lees dit eerste couplet eens van de allereerste hiphophit ooit:
I said a hip hop
Hippie to the hippie
The hip, hip a hop, and you don't stop, a rock it out
Bubba to the bang bang boogie, boobie to the boogie
To the rhythm of the boogie the beat

En vertaal dit nu in je hoofd naar fonetisch gezongen Engels in het Spaans. Juist, daar heb je het refrein van de ‘Ketchup Song’. Het lied heeft niets met ketchup te maken verder, maar de drie zussen die het zingen hadden een vader die onder de naam ‘El Tomate’ een beroemd flamencogitarist was. Er hoort een best ingewikkeld dansje bij, zeker als je het vergelijkt met de andere liedjes hier.

Psy – ‘Gangnam Style’

Toen Psy vanuit het niets een wereldhit scoorde met ‘Gangnam Style’, had niemand kunnen bevroeden dat dit een hele tijd de best bekeken muziekvideo op YouTube zou worden. Het dansje had je na één keer kijken wel onder de knie, dus daar ligt het niet aan. Wellicht dat deze ietwat ordinaire zijsprong in het genre K-Pop in 2012 vernieuwend was? Of vonden de mensen het grappig om iemand die op Kim Jong-Un lijkt een raar paardensprongetje te zien maken? Psy is allang weer onder de radar verdwenen, maar gelukkig hebben we het dansje nog.

Meer behoefte aan lekker foute muziek? Bekijk dan de vorige pagina van deze vaste dinsdagmiddagrubriek.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 96

Deze keer: Van Gogh-directeur Axel Rüger en 10 jaar Queer Palm

Neem een abonnement

Geef cadeau