Winq ♥ Beeld en Geluid

Zie jij jezelf terug in de media? Discussieer mee

LHBTI+ mediadag - 29 juni

26 juni 2019, Winq redactie, 2 minuten

Zie jij jezelf terug in de media? Blik op Roze Zaterdag (29 juni) samen met Beeld en Geluid in Hilversum terug op meer dan vijftig jaar lesbiennes, homo’s, bi’s en transpersonen op radio, televisie en online.

Precies 55 jaar geleden besteedde het Nederlandse tv-programma Achter het Nieuws voor het eerst aandacht aan homoseksualiteit. Sindsdien zijn er talloze radio-, tv- en online programma's gemaakt; óver, vóór en dóór LHBTI+. Van In de Vlaamsche Pot tot Hij is een zij, en van Het Roze Rijk tot ANNE+.

bram-de-wijs-lhbti-mediadag
Vlogger Bram de Wijs presenteert tijdens de LBHTI+ Mediadag een talkshow met queer vloggers. (foto: Zora Solange)

In de Nederlandse media lijken we aardig op weg met de erkenning en representatie van LHBTI+ personen. Of valt er nog steeds veel te veranderen en verbeteren?

Op Roze Zaterdag nodigt Beeld en Geluid makers en publiek uit om terug te blikken en in gesprek te gaan over de geschiedenis, het heden en de toekomst van LHBTI+ representatie op de buis, de radio en het wereldwijde web.

Het programma

Op deze dag vol ontmoetingen, debatten en activiteiten, praat en denk je met verschillende mediamakers en betrokkenen mee over dit onderwerp. Zo gaat presentator Sipke Jan Bousema met onder andere Nicolaas Veul en Kevin Hassing in gesprek over uit de kast komen en rolmodellen in de media.

Presentator Bram de Wijs praat in een talkshow met Kenrick’s life, Dook van Dijck en Eva Kroes over de manier waarop zij YouTube inzetten om onderwerpen rond hun geaardheid bespreekbaar te maken. Ook onderwerpt hij ze aan een Q&Gay, met anonieme vragen, ingebracht door het publiek.

victor-luis-van-es-lhbti-mediadag
Cabaretier Victor Luis van Es sluit de dag af met een komische terugblik. (foto: Rik Engelgeer)

Acteur/regisseur Raymi Sambo, winnaar van de Winq Culture Diversity Award, vertoont zijn film Aan Niets Overleden, over de schaamtecultuur rond homoseksualiteit in de Surinaams-Antilliaanse gemeenschap.

Cabaretier Victor Luis van Es sluit de dag af met een komische terugblik en speelt fragmenten uit zijn theaterprogramma Stille Strijd. Daarin vertelt hij openhartig zijn persoonlijke verhaal over zijn afkomst, biseksualiteit en de representatie van biseksuelen in de media.

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.beeldengeluid.nl.

Zaterdag 29 juni - 11.00 - 17.00 uur - Beeld en Geluid, Hilversum

 

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau