Meer dan achtduizend mensen liepen mee in de Oekraïne Pride Parade in de hoofdstad Kiev. Onder de mensen die meeliepen, bevonden zich politici, buitenlandse diplomaten en de Britse ambassadeur Judith Gough.

Demonstranten
Er waren ook een hoop tegenstanders naar de Pride Parade gekomen. Zo waren er honderden extreemrechtse demonstranten. De beveiliging was dit jaar gelukkig zo sterk verbeterd dat de Pride dit jaar ‘de rustigste ooit’ is genoemd.

Met de mensenrechten is het in Oekraïne iets beter gesteld. Sinds 2015 is het verboden om werknemers te discrimineren op basis van hun seksuele oriëntatie. Ook mogen homo- en biseksuele mannen bloed doneren sinds 2016.

Zondig
Desondanks krijgen LHBTQ’s nog vaak te horen dat ze zondig zijn, zo ook tijdens deze Pride Parade. Daarnaast is conversietherapie voor minderjarigen legaal en ben je transgender, dan wordt dat gezien als geestesziekte.

Er valt dus nog een hoop te verbeteren. Of zoals de 17-jarige Eduard het verwoordt, die dit jaar voor de vijfde keer meeliep: “Het is onze wens dat een meerderheid van de mensen LHBTQ’s normaal gaan vinden.”

Hier de foto’s van de Oekraïne Pride Parade.