Het ultieme gay Videoland-overzicht

Alle films en series die je moet zien

13 januari 2022, Winq redactie, 5 minuten

Klaar voor een nieuwe reden om op de bank te blijven hangen? In dit artikel vind je de queer films en series op Videoland.

Altijd al Loiza

Model en presentatrice Loiza Lamers heeft sinds oktober een eigen documentaire op Videoland. In Altijd al Loiza vertelt Loiza openhartig over haar liefdesleven en transitie. “Net als iedereen vind ik dat een spannend en moeilijk onderwerp.”

Breaking Meth

In 2020 werden er maar liefst 32 Methamfetamine labs opgerold in Nederland, terwijl er twee jaar eerder nog maar nauwelijks methlabs werden aangetroffen. Hoe vernietigend deze drugs zijn, laat de 53-jarige Rick in deze documentaire zien. Hij is al 20 jaar verslaafd aan wat hij ‘Tina’ -een koosnaampje voor Crystal Meth- noemt. De documentaire geeft een 360 graden blik op dit voor Nederland redelijk nieuwe fenomeen, van gebruiker tot aan de speciale eenheden die deze labs nu bijna wekelijks leegtrekken.

Breaking Meth documentaire

Carol 

Cate Blanchett en Rooney Mara spelen in Carol, een film over een lesbische liefde in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De film kreeg in 2015 de Queer Palm op het Filmfestival van Cannes.

Dallas Buyers Club

Deze film met Jared Leto en Matthew McConaughey (die beiden een Oscar in de wacht sleepten voor hun rollen) gaat over een moment in de aidscrisis, toen de eerste medicijnen wel gemaakt werden, maar deze nog niet beschikbaar waren voor de groep die ze het hardst nodig hadden. 

Devils

Voor iedereen die wil weten waar Grey’s Anatomy’s dr.  McDreamy is gebleven: die is ondergedoken op Videoland. of nou ja: acteur Patrick Dempsey speelt een genadeloze bankier in Devils, die de italiaanse tophandelaar Massimo Ruggero binnenhaalt op zijn kantoor. wat volgt is een keiharde, financiële oorlog in het bankwezen van londen, die uiteindelijk heel Europa meesleept. Alessandro Borghi speelt Massimo Ruggero en de chemie met Dempsey spat ervanaf.

Drag Race Holland

In 2020 was het dan eindelijk zo ver: er kwam een Nederlandse versie van RuPaul's Drag Race. Fred van Leer presenteerde het eerste seizoen met verve, en de deelnemende queens kregen de wereld aan hun voeten. Maar wíe ging er met de kroon vandoor? Wij verklappen niets!

Ellis in Glamourland 

Een echte cult classic. Linda de Mol zoals je haar nog nooit gezien hebt in Ellis in Glamourland. De film stelt niet zoveel voor, maar moet je wel gezien hebben. 

Fred: Het andere gezicht

We kennen Fred van Leer van programma's als Dames in de Dop en Holland's Next Topmodel. In deze openhartige documentaire geeft de stylist een kijkje in z'n privéleven en laat hij ook zijn onzekerheden en moeite om 'in het nu te leven' zien.

Glow Up: The Next Dutch Make-Up Star

Roxeanne Hazes presnteert de zoektocht naar het grootste make-up talent van Nederland. Ze wordt in Glow Up: The Next Dutch Make-Up Star bijgestaan door twee grootheden uit de make-up wereld, Nikkie de Jager en Pernell Kusmus.

Gordon gaat trouwen 

Gordon gaat trouwen was, ondanks de slordige ontknoping, een mijlpaal, omdat zo veel mensen wekenlang meeleefden met een groep homoseksuele mannen die elkaar het hof maakten. 

The Handmaid’s Tale

The Handmaid’s Tale is misschien wel de beste titel op Videoland. Drie seizoenen zijn er nu, over een grimmige dystopische samenleving waarin vruchtbare vrouwen worden opgeleid tot babyfabriek. Homo’s komen er ook niet goed vanaf: die worden opgehangen.

The Imitation Game

Biofilm over Alan Turing, een van de helden van de Tweede Wereldoorlog, die gecodeerde berichten van de Duitsers wist te ontcijferen. In plaats van gelauwerd en geridderd, werd hij na de oorlog gecastreerd vanwege zijn homoseksualiteit.

In de Vlaamsche Pot

Deze komedieserie, over een homostel dat een restaurant runt, was vanaf begin jaren 90 vijf seizoenen te zien. De serie was destijds een enorme kijkcijferhit en baanbrekend door een homostel op te voeren als hoofdpersonages.

Killing Eve 

De Britse Eve raakt geobsedeerd door de ongrijpbare huurmoordenaar Villanelle in Killing Eve. Vier seizoenen staan er inmiddels op Videoland. 

Leer van Fred van Leer

In 2021 ging de goedgehakte Fred van Leer de Nederlandse theaters in met zijn theatervoorstelling Leer van Fred van Leer. De voorstelling gemist? Dan kun je het ook online bekijken. 

Make up your mind

In Make up your mind worden zeven bekende Nederlandse mannen omgetoverd tot beeldschone dragqueens. Onder leiding van presentator Carlo Boszhard gaan Fred van Leer, Nikkie de Jager, Edsilia Rombley en Ruben Nicolai in twee teams de strijd met elkaar aan. Aan hen de lastige taak om te raden wie er schuilgaan achter deze beauty's. In bonusprogramma 'Make Up Your Mind: De weg naar de Catwalk' krijg je een kijkje achter de schermen. Dit eenmalige programma was met 1,2 miljoen kijkers zo'n groot succes dat er volgend jaar een vervolg komt. "En dan blijft het zeker niet bij één aflevering", aldus Peter van der Vorst, Directeur Content bij RTL Nederland.

Nieuwe buren

Jorrit Ruijs speelt een transvrouw in het vierde seizoen van Nieuwe Buren. Annebert is de buurvrouw van het personage van Anna Drijver en Benja Bruining en woont al lange tijd in Italië. Nieuwe Buren is gebaseerd op het gelijknamige boek van Saskia Noort en gaat over, niet geheel verrassend, buren in een Almeerse wijk, die nu dus ook internationaal gaan. 

Om Alles!

De theatervoorstelling Om Alles! van Richard Groenendijk is uiteraard ook te zien op Videoland. Wij spraken hem er afgelopen jaar over. 

OnlyFans Uncovered

In OnlyFans Uncovered, een driedelige documentaire op Videoland, vertelt een aantal rijzende sterren van het populaire platform OnlyFans over waarom ze zichzelf bloot geven voor geld, hoeveel ze daarmee verdienen en wat ze ermee hopen te bereiken.

Payboys

In Videoland-documentaire Payboys gaat regisseur Willem Timmers in gesprek met vier voormalige ‘payboys’ over de verborgen wereld van jongensprostitutie. “Ik wil ze een gezicht geven.”

The Perks of Being a Wallflower

Coming-of-age film met Ezra Miller en Emma Watson, over buitenbeentje Charlie, die het moeilijk vindt om vrienden te maken op de middelbare school. Dat verandert allemaal wanneer de homoseksuele Patrick en zijn vriendin Sam hem opnemen in hun vriendengroep.

Prince Charming (drie seizoenen)

Hoewel het eerste seizoen van de Videoland realityserie Prince Charming op emancipatoir gebied flink te wensen overliet, zorgde het gay datingprogramma toch wekenlang voor entertainment. In het tweede seizoen is Chris het middelpunt van deze gay datingcompetitie, waarin single mannen in een Siciliaanse villa zijn hart proberen te veroveren. Voor wie van hen is hij de prins op het witte paard?

The Real Housewives of Amsterdam

Van Beverly Hills tot Salk Lake City en van Dubai tot Sydney: de Real Housewives zijn niet weg te denken uit het realitylandschap. Zo ook de nieuwste aanwinst: the Real Housewives of Amsterdam. Exclusief te bekijken op Videoland. Smullen!

Spice Girls: How Girl Power Changed the World

Spice Girls is 25 jaar oud. Dat viert de populaire meidengroep eerder dit jaar al met nieuwe versies van oude liedjes. Videoland doet daar nog een schepje bovenop met de documentaire Spice Girls: How Girl Power Changed the World. We zien hoe Ginger, Baby, Scary, Sporty en natuurlijk Posh de wereld veroveren én veranderen. 

Vette pech!

In 2018 ging Paul de Leeuw met zijn theatervoorstelling het land door. De registratie daarvan is nu te zien op Videoland. 

Vrouwenvleugel

Deze Orange is the new Black avant la lettre begint goed, met de lesbische Teun (Bea Meulman) die bij wijze van crime passionel de echtgenoot-met-losse-handjes van haar vriendin Anna (Leontine Borsato) omlegt. Later moet ook het transgender personage Marjan Daal (Samantha Bennis) een tijdje zitten, en ontmoeten we Jacqueline Karstens (Liz Snoijink), een van de eerste personages met hiv op de Nederlandse televisie.

Wat vindt een kind

In het programma Wat vindt een kind, speciaal gemaakt voor Videoland, gaan bekende gezichten uit de LHBTQ-gemeenschap in gesprek met kinderen om erachter te vinden wat zij van hen vinden. Wat vindt een kind bijvoorbeeld van een leerman? En wat vinden ze van modeontwerper Janice. Vijf mooie afleveringen van tien minuten. 

Younger

In Younger doet Liza Miller (gespeeld door Broadwayster Sutton Foster) zich 14 jaar jonger voor om een baantje bij een uitgeverij te krijgen. Alleen haar beste vriendin, gevatte lesbische kunstenares Maggie Amato (gespeeld door Madonna’s gal pal Debi Mazar) weet van haar geheim. Met bijrollen van Hilary Duff en Nico Tortorella.

Heb jij nog een leuke aanvulling? Neem dan contact op met redactie@winq.nl. 

Hoofdbeeld: Jasper Suyk

Artikelen in dezelfde serie - Winq kijktips!

Bekijk de trailer van Nimona, een queer animatiefilm op Netflix

Kijktip: Twee verliefde jongens in Turn It Around

“Mensen vinden het moeilijk om naar homoseks te kijken”

Bekijk de korte film Dino At The Beach

Bekijk de gay webserie Open to It

Het ultieme gay Netflix-overzicht

Het ultieme gay HBO Max-overzicht

Laatste seizoen Love, Victor gaat over zoektocht naar identiteit

Het ultieme gay Disney+ overzicht

Bekijk de teaser van Uncoupled, over een man die gedumpt wordt door z’n echtgenoot

Dit is de top tien van gay films met een happy end

Zaterdag bij Ik Vertrek: Sean en Martijn beginnen gay resort op Curaçao

Bekijk de trailer van Legendary, een afvalrace waarin de ballroomcultuur centraal staat

Nieuwe Netflixserie ‘Heartstopper’ vooral heel zoet

Kijktip: Canadese comedy Sort Of met Bilal Baig vanaf 12 mei te zien op NPO

Heartstopper op Netflix: bekijk de eerste beelden

Nieuw op Ziggo: Yelllowjackets, bekijk hier de trailer

Nu op Netflix: Queer Eye Germany

Laat álles uit je handen vallen: The Golden Girls staan op Disney+

Nieuw op Netflix: The Invisible Thread, over een tiener met twee vaders

Bekijk de trailer van Nan, The Movie

Binnenkort op Netflix: Heartstopper, over twee klasgenoten die elkaar meer dan leuk vinden

Janet Jackson docu eindelijk in Nederland te zien

Deze romantische films en series op Netflix mag je niet missen

Nieuwe docu: wat gebeurt er als een profvoetballer uit de kast komt?

Deze prachtige queer films vind je op CineMember

De ver’gay’ten films van de afgelopen jaren

Het ultieme gay en queer NPO Plus-overzicht

Michiel van Erp: “Ik ben een laatbloeiende activist”

Loiza Lamers krijgt eigen docuserie op Videoland

Jamie-acteur Max: “Ik dacht niet dat ik de rol echt zou krijgen”

Vrijdag op Netflix: het derde seizoen van Sex Education

Enfant terrible: Seks, drugs en bonje

Bekijk de trailer van The Male Gaze: Three’s Company

Roze Filmzomer: Rafiki nu te zien op Picl

Roze Filmzomer: The Miseducation of Cameron Post nu op Picl

Roze Filmzomer: moderne western Cowboys nu te zien op Picl

Billy Porter schittert in nieuwe trailer van Cinderella

Nieuwe YouTube-serie X-Y-SEX: seksuele voorlichting volgens je eigen letter

Roze Filmzomer: Are We Lost Forever nu te zien op Picl

'Rocketman' is extravagant, expliciet en oprecht

“Ik heb in rare uithoeken naar liefde, aandacht en acceptatie gezocht”

Onthullende docu over wereld achter OnlyFans

Bekijk de Braziliaanse film Dry Wind, over een broeierige affaire in de bossen

Kijktips: 5x vakantiegevoel vanuit je luie stoel

Bekijk de trailer van gay kerstfilm The Christmas Setup

Nieuw op Videoland: deze Prince Charming zoekt een man

Oreo komt met regenboogkoekjes én een korte film: Proud Parent

Bekijk deze vijf korte gay-films uit Italië

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 122

De nieuwe Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau