Het ultieme gay Videoland-overzicht

Alle films en series die je moet zien

09 september 2020, Winq redactie, 5 minuten

Klaar voor een nieuwe reden om op de bank te blijven hangen? In dit artikel vind je de queer films en series op Videoland. Onlangs toegevoegd: Breaking Meth, een schokkende documentaire over crystal meth-gebruik in Nederland.

Adam zkt Eva VIPS

In het tweede seizoen van dit realityprogramma, waarin vips in hun nakie daten op een onbewoond eiland, is o.a. voormalig turner Jeffrey Wammes te zien. De állereerste keer dat Adam naar Adam zoekt, is trouwens niet heel erg woke: Jeffrey en zijn match zijn beiden erg blij dat de ander ‘niet te verwijfd’ is.

A'dam & E.V.A.

In drie seizoenen leren we het stel Adam & Eva kennen in een serie die eigenlijk ook een liefdesbrief aan Amsterdam is. We volgen ook Eva's collega Harm-Jan en zijn zoektocht naar een leuk vriendje. Lees ook ons interview met de makers!

America’s Next Top Model

Het bloedknappe model Nyle Dimarco was te zien in het 22e seizoen van America’s Next Top Model. Dat seizoen, samen met twee latere seizoenen, staat op Videoland.

Breaking Meth

In 2020 werden er maar liefst 32 Methamfetamine labs opgerold in Nederland, terwijl er twee jaar eerder nog maar nauwelijks methlabs werden aangetroffen. Hoe vernietigend deze drugs zijn, laat de 53-jarige Rick in deze documentaire zien. Hij is al 20 jaar verslaafd aan wat hij ‘Tina’ -een koosnaampje voor Crystal Meth- noemt. De documentaire geeft een 360 graden blik op dit voor Nederland redelijk nieuwe fenomeen, van gebruiker tot aan de speciale eenheden die deze labs nu bijna wekelijks leegtrekken.

Breaking Meth documentaire

Carol 

Cate Blanchett en Rooney Mara spelen in Carol, een film over een lesbische liefde in de jaren vijftig van de vorige eeuw. De film kreeg in 2015 de Queer Palm op het Filmfestival van Cannes.

Dallas Buyers Club

Deze film met Jared Leto en Matthew McConaughey (die beiden een Oscar in de wacht sleepten voor hun rollen) gaat over een moment in de aidscrisis, toen de eerste medicijnen wel gemaakt werden, maar deze nog niet beschikbaar waren voor de groep die ze het hardst nodig hadden. 

Drag Race Holland

In 2020 was het dan eindelijk zo ver: er kwam een Nederlandse versie van RuPaul's Drag Race. Fred van Leer presenteerde het eerste seizoen met verve, en de deelnemende queens kregen de wereld aan hun voeten. Maar wíe ging er met de kroon vandoor? Wij verklappen niets!

Ellis in Glamourland 

Een echte cult classic. Linda de Mol zoals je haar nog nooit gezien hebt in Ellis in Glamourland. De film stelt niet zoveel voor, maar moet je wel gezien hebben. 

Fred: Het andere gezicht

We kennen Fred van Leer van programma's als Dames in de Dop en Holland's Next Topmodel. In deze openhartige documentaire geeft de stylist een kijkje in z'n privéleven en laat hij ook zijn onzekerheden en moeite om 'in het nu te leven' zien.

Gaycation 

In Gaycation gaat Ellen Page op reis door heel de wereld om erachter te komen hoe gayfriendly sommige landen nou echt zijn. 

Gordon gaat touwen 

Gordon gaat trouwen was, ondanks de slordige ontknoping, een mijlpaal, omdat zo veel mensen wekenlang meeleefden met een groep homoseksuele mannen die elkaar het hof maakten. 

The Handmaid’s Tale

The Handmaid’s Tale is misschien wel de beste titel op Videoland. Drie seizoenen zijn er nu, over een grimmige dystopische samenleving waarin vruchtbare vrouwen worden opgeleid tot babyfabriek. Homo’s komen er ook niet goed vanaf: die worden opgehangen.

The Imitation Game

Biofilm over Alan Turing, een van de helden van de Tweede Wereldoorlog, die gecodeerde berichten van de Duitsers wist te ontcijferen. In plaats van gelauwerd en geridderd, werd hij na de oorlog gecastreerd vanwege zijn homoseksualiteit.

In de Vlaamsche Pot

Deze komedieserie, over een homostel dat een restaurant runt, was vanaf begin jaren 90 vijf seizoenen te zien. De serie was destijds een enorme kijkcijferhit en baanbrekend door een homostel op te voeren als hoofdpersonages.

Is homoseksualiteit te behandelen?

Programmamaker en dokter Christian Jessen gaat in de documentaire Is homoseksualiteit te behandelen in gesprek met mensen die zichzelf ‘ex-homoseksueel’ noemen. Christian, zelf gay, ondergaat ook zelf conversietherapie.

Kevyn Aucoin: Beauty and the beast in me

In de jaren 90 was hij dé visagist van de sterren. Hij werkte met alle supermodellen, en artiesten als Tina Turner, Madonna en Janet Jackson belden hem als ze er écht goed uit moesten zien voor een shoot, videoclip of concert. De docu gaat ook in op de worstelingen die hij meemaakte: hij voelde zich als geadopteerd kind nooit écht gewild, en kwam uiteindelijk te overlijden door een overdosis pijnstillers.

Marvel Harris: Alles is Nu

Marvel Harris werd geboren als vrouw, maar voelt zich geen vrouw. Maar Marvel voelt zich ook geen man. Daarom kiest Marvel voor een borstverwijderende ingreep. Filmmaker Jessica Villerius volgde Marvel en kreeg daarvoor in 2019 de Zilveren Camera.

Nieuwe buren

Jorrit Ruijs speelt een transvrouw in het vierde seizoen van Nieuwe Buren. Annebert is de buurvrouw van het personage van Anna Drijver en Benja Bruining en woont al lange tijd in Italië. Nieuwe Buren is gebaseerd op het gelijknamige boek van Saskia Noort en gaat over, niet geheel verrassend, buren in een Almeerse wijk, die nu dus ook internationaal gaan. 

OnlyFans Uncovered

In OnlyFans Uncovered, een driedelige documentaire op Videoland, vertelt een aantal rijzende sterren van het populaire platform OnlyFans over waarom ze zichzelf bloot geven voor geld, hoeveel ze daarmee verdienen en wat ze ermee hopen te bereiken.

The Perks of Being a Wallflower

Coming-of-age film met Ezra Miller en Emma Watson, over buitenbeentje Charlie, die het moeilijk vindt om vrienden te maken op de middelbare school. Dat verandert allemaal wanneer de homoseksuele Patrick en zijn vriendin Sam hem opnemen in hun vriendengroep.

Prince Charming

Hoewel de Videoland realityserie Prince Charming op emancipatoir gebied flink te wensen overliet, zorgde het gay datingprogramma toch wekenlang voor entertainment. De 29-jarige Marvin uit Tegelen is het middelpunt van deze gay datingcompetitie, waarin tien twaalf single mannen in een Siciliaanse villa zijn hart proberen te veroveren. Voor wie van hen is hij de prins op het witte paard?

Project Runway 

17 seizoenen van Project Runway zijn inmiddels de revue gepasseerd. De Nederlandse versie van het programma, Project Catwalk, waar ook modeontwerper Janice aan mee heeft gedaan, was drie seizoenen op de buis. Anyway, genieten van mode en drama kan opnieuw met het 16e en 17e seizoen op Videoland.

Roy Donders: Stylist van het Zuiden

In 2013 raakte heel Nederland in de ban van de huispakken van Roy 'harde krullen' Donders. In zes seizoenen van zijn eigen realityserie (waarvan er vier op Videoland te zien zijn) leerden we Roy en zijn familie kennen. Later haakte ook zijn (inmiddels ex-)vriend Marvin aan.

Vrouwenvleugel

Deze Orange is the new Black avant la lettre begint goed, met de lesbische Teun (Bea Meulman) die bij wijze van crime passionel de echtgenoot-met-losse-handjes van haar vriendin Anna (Leontine Borsato) omlegt. Later moet ook het transgender personage Marjan Daal (Samantha Bennis) een tijdje zitten, en ontmoeten we Jacqueline Karstens (Liz Snoijink), een van de eerste personages met hiv op de Nederlandse televisie.

Wat vindt een kind

In het programma Wat vindt een kind, speciaal gemaakt voor Videoland, gaan bekende gezichten uit de LHBTQ-gemeenschap in gesprek met kinderen om erachter te vinden wat zij van hen vinden. Wat vindt een kind bijvoorbeeld van een leerman? En wat vinden ze van modeontwerper Janice. Vijf mooie afleveringen van tien minuten. 

Westwood: Punk, Icon, Activist

Vivienne Westwood is inmiddels 78 jaar, maar nog immer ontwerpt ze mode. Ze is een van de grondleggers van de punkbeweging en geldt als een van de grote namen van de Britse modewereld. De koningin van de punk werd twee jaar lang gevolgd door regisseuse Lorna Tucker. Toen Westwood de film onder ogen kreeg, riep ze haar fans op niet naar het ‘middelmatige werk’ te gaan kijken. Hoewel ze haar medewerking had verleend aan de documentaire, was ze niet tevreden over het resultaat van Westwood: Punk, Icon, Activist.

Younger

In Younger doet Liza Miller (gespeeld door Broadwayster Sutton Foster) zich 14 jaar jonger voor om een baantje bij een uitgeverij te krijgen. Alleen haar beste vriendin, gevatte lesbische kunstenares Maggie Amato (gespeeld door Madonna’s gal pal Debi Mazar) weet van haar geheim. Met bijrollen van Hilary Duff en Nico Tortorella.

Heb jij nog een leuke aanvulling? Neem dan contact op met redactie@winq.nl. 

Advertentie
Advertentie
Artikelen in dezelfde serie - Winq kijktips!

Videoland komt met onthullende docu over wereld achter OnlyFans

Het ultieme gay Disney+/Star-overzicht

Deze prachtige queer films vind je op CineMember

Het ultieme gay Netflix-overzicht

Bekijk de Braziliaanse film Dry Wind, over een broeierige affaire in de bossen

Kijktips: 5x vakantiegevoel vanuit je luie stoel

Bekijk de trailer van gay kerstfilm The Christmas Setup

Nieuw op Videoland: deze Prince Charming zoekt een man

Oreo komt met regenboogkoekjes én een korte film: Proud Parent

Bekijk deze vijf korte gay-films uit Italië

Dook van Dijck krijgt eigen talkshow

Nu op Netflix: The Boys in the Band

Drag Race Holland aflevering 1: dit vonden we ervan

Bekijk de nieuwe extra lange trailer van Ratched

Fred van Leer presenteert Drag Race Holland

Nieuw op Netflix: (Un)Well, over controversiële wellness-therapieën

Nieuw op Netflix: het derde seizoen van High Seas

Nu op Amazon Prime Video: Watch Me

Nu op Netflix: seizoen twee van The Umbrella Academy

Nu op Netflix: Down to Earth met Zac Efron

Rob Jetten, Ellie Lust en Jurre Geluk in Pride-editie van Nu We Er Toch Zijn

Nieuw op Netflix: Dating Around Brazil

Nieuw op Netflix: The Old Guard, met twee queer superhelden

Nu streamen: het epische familiedrama Years and Years

Songfestivalfilm Netflix is het nét niet

“Deze film toont hoe intens jongens bevriend kunnen zijn”

Love, Victor is wel érg braaf

Bekijk de documentaire Is geluk te koop?

Nu op Netflix: flamboyant bloemschikken in The Big Flower Fight

Pete en de bananen: over daten tussen twee culturen

Kijk naar Babylon Berlin op Lumiereseries.com

Bekijk de trailer van Legendary, een afvalrace waarin de ballroomcultuur centraal staat

5 juni op Netflix: het vijfde seizoen van Queer Eye

Nieuw in Nederland: GagaOOLala, met Aziatische LHBTQ-films

Nieuw op Netflix: het tweede seizoen van Dead To Me

Kijktip: Pride is Protest!, een docu over de zin van Pride

Nieuw op Netflix: A Secret Love

Nieuwe Netflixserie Hollywood meer dan interessante 'period piece'

Ik kan blijven kijken: A’dam - E.V.A. nu op Videoland

Kijktip: De Kennis Van Nu – over het kiezen tussen man en vrouw zijn

Kijktips van Winq: deze films en series mag je niet missen

“Mensen vinden het moeilijk om naar homoseks te kijken”

Tim den Besten en Nicolaas Veul staan 100 dagen voor de klas

Nog meer kijktips: deze films en series raden wij je aan

Films en series: met deze kijktips kun je weer een tijd vooruit

Kijktip: The New Pope, met Jude Law en Sharon Stone

Kijktip: Bauhaus - Die Neue Zeit, een dramaserie met een sterrencast

Bekijk de trailer van Making the Cut (de opvolger van Project Catwalk)

Nieuw op Netflix: de bizarre docuserie Tiger King

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 108

Deze keer: Michiel van Erp, de dragscene van Taiwan en de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau