Regenbooggezin

Belangenorganisaties ‘uiterst bezorgd’ over kabinetsplan voor meeroudergezinnen

12 juli 2019, Winq redactie, 3 minuten

COC Nederland en Stichting Meer dan Gewenst zijn ‘uiterst bezorgd’ over de mogelijke kabinetsplannen voor meeroudergezinnen. Volgens RTL Nieuws maakt het kabinet vrijdagmiddag bekend dat er slechts een beperkte vorm van meeroudergezag komt, in plaats van erkenning van vier ouders. 

Een voorbeeld: bij co-ouderschap heeft een kind bijvoorbeeld vier ouders. Twee gay vaders, twee moeders. Op dit moment heeft het kind wettelijk gezien slechts twee juridische ouders. In 2016 riep de  staatscommissie Herijking Ouderschap het kabinet op meerouderschap in het belang van het kind bij wet te regelen. Het lijkt er nu op dat ze dat niet volledig gaan doen. 

Stichting Meer dan Gewenst spreekt van ‘min-ouders’ en COC Nederland noemt het besluit ‘onacceptabel’. 

Onacceptabel 
“We horen veel onrustige reacties van ouders die onderdeel zijn van een meerouderconstructie”, zegt Luc Nibbeling, voorzitter van Stichting Meer dan Gewenst. “Alleen het deelgezag biedt voor hen namelijk geen oplossing. Doordat slechts twee ouders het kind kunnen erkennen, worden de andere twee ouders nooit volgens de wet familie. Het kabinetsvoorstel lijkt hiermee slechts een volledig uitgeklede versie van de adviezen van de staatscommissie te zijn. Het voorstel gaat dus voorbij het doel van de commissie: het aanpassen van de wet naar de realiteit.”  

“Als het hier bij blijft, dan laat het kabinet meeroudergezinnen ongenadig in de kou staan”, stelt COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. “Meerouders mogen dan straks wel mee naar een ouderavond, maar hun kind wordt wees als de officiële ouders overlijden. Dat vind ik onacceptabel.” 

Wij spraken eerder al drie mensen die uitleggen waarom de wet er wél moest komen. Steven bijvoorbeeld, hij is vader van een zoon en een dochter, maar juridisch gezien maar van één. “Samen met mijn echtgenoot Frank ben ik vader van twee kinderen. Wij hebben de kinderen met twee vrouwen, dat wil zeggen: door middel van co-ouderschap met een lesbisch stel. Onze twee kinderen zijn geen bloedverwanten van elkaar. In de praktijk zijn we alle vier de ouders, op papier is dat echter nog niet zo. Ik heb het gezag over een van de kinderen samen met een van de vrouwen, Frank heeft dat over het andere kind met de andere vrouw. Voor ons is het heel belangrijk dat de meerouderschapswet er komt, dat is een stukje erkenning. Het voelt heel scheef dat we nu niet alle vier de ouders zijn van onze kinderen. Het levert ook problemen op met reizen. Met een van mijn kinderen mag ik gewoon reizen naar het buitenland, maar met mijn andere kind moet ik een toestemmingsverklaring van Frank hebben.

“Het kost veel geld om een testament op te laten maken”

Dat is natuurlijk makkelijk geregeld, maar twee-ouderstellen hoeven dat niet te doen. Bovendien moesten wij naar de notaris om vast te leggen waar de kinderen heen gaan als wij zouden overlijden. Als we dat niet hadden gedaan, gingen de kinderen automatisch naar onze familie, en niet naar de ouders. Het kost veel geld om een testament op te laten maken.”

Meer weten over meerouderschap?
Op deze pagina vind je een overzicht van artikelen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld een interview met Meer dan Gewenst-woordvoerder Sara Coster, een overzicht van moderne vormen van vaderschap en een interview met Geer, hij kreeg samen met zijn beste vriendin een dochter.

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau