De Pride Walk begint met een manifestatie bij het Homomonument, waarna een demonstratieve en activistische mars van start gaat richting het Vondelpark. De route van de Pride Walk gaat dit jaar richting het Concertgebouw, door de P.C. Hooftstraat, onder het Rijksmuseum door en dan richting het Vondelpark.

Erfgoed
Eenmaal aangekomen in het Vondelpark wordt Pride Amsterdam officieel bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed van Nederland, waar we eerder over hebben geschreven.

De afgelopen jaren is de belangstelling voor de Pride Walk flink toegenomen. De organisatie verwacht dat ook dit jaar enkele duizenden mensen zullen meelopen. “Met de Pride Walk protesteren we tegen onrecht en vervolging in meer dan 70 landen en geven we aan dat we het niet langer pikken dat anderen vinden dat zij kunnen bepalen hoe wij moeten leven. We laten zien dat we een prachtige community zijn in al onze diversiteit en veelkleurigheid”, Aldus organisator Hans Verhoeven van de Pride Walk.

Verbondenheid en solidariteit
Hij vervolgt: “Zes jaar geleden werd de eerste Pride Walk gelopen. De Pride Walk is voor en van iedereen. We nodigen mensen uit hun boodschap of mening kenbaar te maken. Pak een stuk karton en schrijf daarop wat je vindt dat moet veranderen, waar je voor of tegen bent of wat beter kan. Maar met een regenboogvlag wapperen is ook een statement. Door de jaren heen lopen steeds meer organisaties en groepen mee, die de Pride Walk gebruiken om de doelen die ze willen bereiken kenbaar te maken en kracht bij te zetten. Veel mensen lopen ook mee vanuit een gevoel van verbondenheid en solidariteit.”

Remember the past, create the future
Het thema van Pride Amsterdam 2019 is ‘Remember the past, create the future’, vanwege de herdenking van de Stonewall-rellen die vijftig jaar geleden uitbraken in New York. Dit moment wordt gezien als de start van de LHBTQ-rechtenbeweging. Om dit zichtbaar terug te laten komen tijdens de Pride Walk worden er 75 borden meegedragen waarop de mijlpalen en helden uit het verleden en de doelen die nog bereikt moeten worden, worden weergeven. Verhoeven: “Die borden geven een mooi overzicht van het verleden, en zijn tegelijkertijd ook een spoorboekje voor datgene waar we ons de komende jaren nog voor in moeten zetten.”

Flags of Shame
In het internationale gedeelte van de Pride Walk worden onder de noemer 'Flags of Shame’, de vlaggen meegedragen van de meer dan zeventig landen waar homoseksualiteit in het wetboek van strafrecht staat, in sommige landen zelfs met de dood als straf.

Leger des Heils
Bijzonder is dat het Leger des Heils, dit jaar zelfs met een orkest, wil meelopen. “Verhoeven: Daarmee is de ‘hele’ kerk nog niet ‘om’, maar het is een begin.” Het Amsterdamse Leger des Heils wil hiermee wel het signaal afgeven dat zij een organisatie is voor alle mensen, zonder enige vorm van discriminatie. “Gods liefde is er voor ieder mens. In onze wereldwijde ‘mission statement’ geven we dat ook aan. En dan moet je het als organisatie ook laten zien”, vindt Margot Merts van het Leger des Heils. “Daarom lopen we mee. Maar we vragen ook aan de LHBT-gemeenschap om ons tijd te geven om dit verder wereldwijd te ontwikkelen.”

Pride Walk opgedragen aan vermoorde activiste
De Pride Walk 2019 zal worden opgedragen aan de vermoorde LHBTI-activiste Yelena Grigoryeva (41). Yelena werd afgelopen zondag, 21 juli, vermoord in haar woonplaats Sint Petersburg. Yelena ontving al enige tijd doodsbedreigingen omdat zij zich inzet voor de Russische LHBTQ-beweging. Haar naam stond ook op een doodslijst van een anti-LHBTQ website en werd genoemd in een brief ondertekend door ‘a liquidator of gays’ gericht aan het LGBTI resource Centre in Ekaterinburg. Zij werd zondag gewurgd en met steekwonden gevonden vlak bij haar huis. De organisatie wil haar nu herdenken door de Pride Walk aan haar op te dragen.

Programma
De Pride Walk gaat op zaterdag 27 juli om 11:00 uur van start bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam. Om 12:00 uur vertrekt de stoet richting het Vondelpark. Om half twee begint daar een programma genaamd Pride Park, met sport, een informatiemarkt, muziek en andere activiteiten. Deze duren tot ’s avonds 22:00 uur. Kijk voor meer informatie op de website van Pride Walk, of op de Facebookpagina.