Interview

Galore: "Ik wil af van het gebitch binnen de scene"

Hoe een docu over een Nederlandse dragqueen de wereld verovert

Gepubliceerd
Leestijd: < 1 min

Met Galore maakte regisseurstweeling Lazlo en Dylan Tonk een intiem portret over dragqueensensatie Lady Galore. Hun film ging de hele wereld over en is nu geselecteerd voor het Nederlands Film Festival.

“Een ontzettende eer!” Zo reageerden de twee broers Lazlo en Dylan Tonk toen ze hoorden dat hun film Galore was geselecteerd voor het Nederlands Film Festival dat volgende week van start gaat in Utrecht. En zeker niet alleen omdat tweelingbroers Lazlo en Dylan – die toevallig allebei homo zijn – ook in de Domstad wonen en werken.

Hun film over dragqueensensatie Lady Galore (een creatie van Amsterdammer Sander den Baas) draaide sinds de wereldpremière op de Roze Filmdagen dit voorjaar met veel succes op internationale queer filmfestivals. Ook Winq organiseerde een vertoning. “Maar dat is voor veel mensen toch een drempel. Terwijl we willen dat ook mensen buiten de gemeenschap de film zien en kennismaken met het fenomeen drag. Bijvoorbeeld op het Nederlands Film Festival”, zeggen de broers als ik ze een paar dagen geleden spreek op een terras in Amsterdam-Oost.

Ook Sander den Baas schuift aan, net terug van een optreden in Kroatië als Lady Galore. “Tijdens een lange stop-over op het vliegveld raakte ik aan de praat met een stoere elektrotechneut”, vertelt Sander. “Niet iemand waarvan je verwacht dat hij de dragscene omarmt. Maar hij was meteen nieuwsgierig naar mijn optredens in drag. En daarna heb ik hem zelfs naar een gaykroeg meegenomen!” Sander lacht breeduit om het voorval.

"Voor we Galore leerden kennen, wisten we niets af van drag"

Het is tekenend voor de manier waarop het drietal zich bewust is van hun voorbeeldrol als het gaat om drag en de LHBTQ-acceptatie. “We wilden echt wat doen voor de LHBTQ-gemeenschap”, motiveert Dylan hun plan voor de documentaire over Galore. Ook Sander is als Lady Galore al sinds 2011 bezig om met initiatieven als Drag Queens United de hokjesgeest binnen de dragscene te doorbreken. “Ik wilde af van het onderlinge gebitch”, zegt Sander. Zijn enorme gedrevenheid om drag professioneler te maken door meer samen te werken, nieuwelingen te coachen en vooral gezamenlijk de creativiteit van drag te vieren, straalt van hem af als hij erover vertelt. Maar de film is vooral een persoonlijk portret geworden, waarin naast de extravagantie van Lady Galore Sander in al zijn kwetsbaarheid te zien is.

“Wij wisten voordat we Sander en Lady Galore leerden kennen eigenlijk niets van de dragwereld af”, zeggen Lazlo en Dylan bijna in koor. Hun samenwerking begon met een aantal viral lib-dub-video's die de broers met Sander en zijn Drag Queens United maakten. “In die tijd kenden we elkaar nog niet heel erg goed”, zegt Sander. “Pas toen we met Galore begonnen, ontstond er naast een hechte samenwerking een echte vriendschap.”

Die vriendschap heeft gelukkig geen zoetsappige of adorerende film opgeleverd. Integendeel, het is een eerlijk en ontroerend portret van een transformatie op meerdere niveaus. Niet alleen van een boy-next-door naar een extravagante dragqueen, maar over de verandering van een wat onzeker persoon met overgewicht en een slechte gezondheid naar een veel zelfverzekerder mens die na een maagverkleining ineens zestig kilo lichter is. Om vervolgens maar af te wachten of zijn publiek ook op een slanke Lady Galore zit te wachten.

Galore is vooral een portret van het gezicht achter de diva is en toont hoe Sander zich in een turbulente fase van zijn leven staande probeert te houden. Zo zegt hij in de film: “Juist als je in drag gaat, krijg je heel veel aandacht. Iedereen vindt je enig als Galore. Als je een keer als Sander naar een feestje gaat, dan hoor je: ‘O, ben je niet in drag?’ Nee, ik ben gewoon als mezelf. Is dat niet leuk genoeg dan?”

"Ook als Sander zeg ik nu: rechte rug en schouders naar achteren"

De Sander die tegenover me zit, ziet er zelfverzekerd uit, ook zonder de felle make-up en de glitterjurken. Sinds de laatste draaidag van de film is hij nog meer afgevallen en voelt hij zich nog fitter. “Vroeger liep of zat ik vaak wat voorovergebogen. Nu zeg ik tegen mezelf: rechte rug en schouders naar achteren!” Al is de stap om ook op Grindr als Sander een profiel te hebben er nog een te ver. Voorlopig blijft hij nog als Galore op de datingapp staan. “Ik gebruik Grindr dan ook vooral als sociaal medium, om mijn bekendheid te vergroten”, zegt hij met een glimlach. Al zit er misschien nog altijd wat onzekerheid. Aan het eind van de film zegt Sander: “Ik ben heel blij met mijn lichaam nu. Ik weet wat het was en ik weet hoe het nu is. En dan denk ik: nou, niet verkeerd. Maar nu moet ik er ook nog even in geloven. O ja, dat ben ik.”

Galore op tournee

Sinds de film uit is, heeft-ie op veel buitenlandse festivals gedraaid. Zo was Galore te zien in Zwitserland, Brazilië én in China. Vooral dat laatste was voor Sander, Dylan en Lazlo een indrukwekkende ervaring. “Je had echt het gevoel dat je wat betekende voor de mensen daar”, zegt Dylan. De vertoning vond plaats in het Britse consulaat; een screening in een gewone bioscoop bleek daar nog een brug te ver. “Maar het enthousiasme van het publiek was zo bijzonder”, zegt Sander, nog altijd zichtbaar geraakt.

Galore met Lazlo en Dylan op filmfestival in Shanghai
Galore met Lazlo en Dylan op een queer filmfestival in Shanghai.

Met alles wat er na het draaien is gebeurd, ligt de vraag of er een vervolg komt voor de hand. “Ja, een Galore 2!”, roept Sander als grap. “Er zou zomaar een vervolg op dit project kunnen komen, al kan dat ook in een andere vorm zijn”, zegt Dylan. “Voorlopig richten we ons op de festivals en daarna op een vertoning op tv of een streaming platform.” “Ook omdat we daar een publiek kunnen bereiken dat niet naar gayfilmfestivals komt”, vult Lazlo aan. "Ja, Netflix!", zegt Sander enthousiast.

Vooralsnog houden de omroepen de boot af. Jammer, want deze mooi gemaakte documentaire verdient een zo groot mogelijk publiek. In elk geval krijgt Galore tijdens het Nederlands Film Festival een spetterende vertoning. Op 2 oktober draait de film gratis en voor niets in De Helling in Utrecht, inclusief een Q&A, drag-performances en – op verzoek van Sander en Galore – een cocktailbar. Uitbundig en overvloedig, precies waar Galore voor staat.

Powered by Labrador CMS