Je zou het misschien niet zeggen, maar gays zijn er maar weinig in de wereld van K-pop. Wij vonden er toch een − die zichzelf naar ons land vernoemd heeft − en spraken Holland voorafgaand van zijn eerste show in Amsterdam.
First things first, waarom heb je jezelf vernoemd naar ons land?
“Dat heb ik gedaan toen ik erachter kwam dat Nederland het eerste land is waar koppels van hetzelfde geslacht mogen trouwen. Dat was voor mij een heel belangrijke reden. Handig meegenomen was dat Netherlands rijmde op mijn eerste single ‘Neverland’ en als derde reden heb ik mezelf zo genoemd omdat ik vrijheid heel belangrijk vind en dat in jullie land vind.
Ben je hier al een keer geweest?
“Nee, nog nooit. Maar op 11 december kom ik naar Amsterdam voor een optreden tijdens mijn eerste wereldtournee.”
Je hebt inmiddels een aantal nummers uitgebracht, ze verschillen behoorlijk van elkaar. Hoe zou je jouw stijl omschrijven?
“Het zijn er inderdaad nog niet zoveel en ik heb van alles uitgeprobeerd: van een elektronische sound tot R&B en van een meer bubbly popsound tot een K-pop nummer.”
“Toen ik jong was, waren er geen gay K-pop artiesten”
Ben je nog op zoek naar jouw sound?
“Ja. Zo zou je dat wel kunnen noemen.”
Hoe is het om gay te zijn in de wereld van K-pop?
“Een behoorlijk avontuur. Ik ben de eerste muzikant die uit de kast is gekomen. Om daar open over te zijn, is best wel een ding. Maar het voelt ook heel goed dat ik er open over kán zijn. Toen ik opgroeide, zag ik geen artiesten op tv die uit de kast waren. Ik denk dat ik daarom ook veel support krijg van mensen dat ik dat wel ben. Dat vind ik heel mooi om mee te maken.”
Je had zelf geen rolmodellen?
“Er was niemand uit de kast toen ik opgroeide. Mijn muziek is daardoor niet geïnspireerd op anderen, het is mijn verhaal en zijn mijn eigen ervaringen. Toen ik mezelf meer met muziek ging bezighouden, leerde ik David Bowie kennen. Ik zie hem nu als mijn rolmodel.”

Noem je jezelf een activist?
“Voor mij is muziek het belangrijkste. Ik wil als artiest gezien worden, maar ik kan niet ontkennen dat mijn teksten en muziek een relatie tot activisme hebben. Dat vind ik alleen maar positief. Ik ben blij dat ik een bericht over kan brengen en mensen kan helpen die in de kast zitten en hetzelfde meemaken als dat ik heb meegemaakt.
K-pop komt voor mij oven als een harde wereld. Hoe overleef je in die wereld?
“In Korea ontving ik gemixte reacties op mijn eerste EP. Ik heb veel support gekregen, maar ook veel negatieve reacties. Ik probeer me daar niet te veel van aan te trekken, maar het is wel lastig. Ik kan veel minder promo doen in Korea dan anderen. Daarom ben ik veel minder zichtbaar en doe ik meer promotie buiten Korea.”
Omdat je gay bent en daar niet over liegt?
“Het is niet dat ik verboden ben op tv, maar we moeten wel oppassen hoe mensen reageren. Het is nog steeds een gevoelig onderwerp.”
Op 11 december treedt Holland op in Q-Factory Amsterdam. Wil jij kans maken op tickets? Vul dan het formulier in onder dit artikel of bestel je kaartjes via deze link.