Vooruitblik

Wat wordt het roze nieuws in 2020?

We werpen een blik in onze glazen bol

29 december 2019, Winq redactie, 2 minuten

2020 wordt het jaar dat Noord-Ierse homo’s eindelijk mogen trouwen en Rotterdam het grootste muziekfestival ter wereld gaat organiseren. Welk gaynieuws gaat de komende 12 maanden het nieuws domineren? We werpen een blik in onze glazen bol. 

Love = love

 • Vanaf Valentijnsdag mogen koppels van hetzelfde geslacht met elkaar trouwen in Noord-Ierland. Daarvoor nam het Britse kabinet afgelopen jaar een nieuwe wet aan.
 • Het lijkt er ook op dat koppels van hetzelfde geslacht in 2020 met elkaar mogen trouwen in Costa Rica. Eerder verklaarde het Hooggerechtshof van Costa Rica een wet die het huwelijk tussen twee personen van hetzelfde geslacht verbood, ongrondwettelijk en discriminerend. Homo’s mogen daardoor vanaf 2020 met elkaar trouwen in Costa Rica.
 • Mannen die seks hebben met mannen zijn nog steeds strafbaar in het Aziatische Bhutan, maar daar komt in 2020 waarschijnlijk verandering in. In juni 2019 is besloten de wet in Bhutan aan te passen, waardoor homo’s niet meer strafbaar zijn. 
gay koppels tijdens hun bruiloft

Party with pride

 • Op 27 juni kun je naar Superball: het grootste drag ball van Europa. Acht drag houses strijden voor de zesde keer om de titel ‘House of Superball’ 2020.
 • Ook dit jaar weer genoeg prides om je op te verheugen. In het eerste weekend van augustus de Amsterdamse en een week later is het feest in Antwerpen. Check hier het complete pride-overzicht.
 • Roze Zaterdag trekt dit jaar in de zomer naar Leeuwarden, voor het eerst vindt het event plaats in Leeuwarden. 
Catwalkronde tijdens Superball
Foto: Bete Photography

Cultuur

 • Van 12 tot 22 maart kun je weer naar de Roze Filmdagen, hét cinematografische diversiteitsevenement van het jaar, dat elf dagen lang de beste internationale LHBTQ-films vertoont.
 • Het Eurovisie Songfestival strijkt dit jaar neer in Rotterdam. Duncan Laurence zorgde ervoor dat wij het dit jaar mogen organiseren. In januari 2020 kun je nog kaartjes kopen voor het gigantische event. 
 • En over dat Songfestival: verschillende artiesten kun je dit jaar zien. Conchita Wurst treedt op 7 februari op in Amsterdam en Salvador Sobral, de Portugese winnaar uit 2017, komt op 24 maart naar Groningen. 
Duncan wint het Songfestival
Foto: Thomas Hanses

Het roze doek

 • Vanaf 2 januari kun je in de bioscoop naar de film Bulbul Can Sing. Bulbul groeit met twee vrienden op in India. Samen proberen ze er achter te komen wie of wat ze zijn. In het bekrompen dorp waar ze wonen is dat niet altijd even makkelijk. Bulbul Can Sing belooft een ingetogen, maar indrukwekkend drama te worden.
 • En in april verschijnt de nieuwste film van Xavier Dola: Matthias & Maxime. Het gaat over een groep hechte vrienden waarvan er twee een relatie met elkaar krijgen, maar gaat dat wel goed?
 • We moeten er nog even op wachten, maar in de zomer van 2020 gaat de Spaanse film Fin de Siglo in première. De film gaat over Ocho, een dichter die op vakantie is in Barcelona. Niet veel later komt hij de knappe Javi tegen en als ze met elkaar het bed induiken, komen ze erachter dat ze elkaar twintig jaar geleden ook al ontmoet hebben...

Het team van Winq wenst jullie allemaal een fantastisch 2020! 

Volg je ons al op Instagram?

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 116

De nieuwste editie van Winq is uit!

Neem een abonnement

Geef cadeau