A Primeira Tentação de Cristo is de naam van een satirische kerstspecial, waarin Jezus Christus wordt neergezet als een homoseksueel personage.

Mannelijke liefdespartner
De film wordt in het Engels aangekondigd als The First Temptation of Christ, wat een verwijzing is naar de film The Last Temptation of Christ uit 1988. Te zien is hoe de zoon van God terugkeert naar zijn ouders Jozef en Maria, en zijn mannelijke liefdespartner Orlando aan ze voorstelt.

De film is gemaakt door Porta dos Fundos, een Portugees collectief dat bekendstaat vanwege de comedies die ze maken. Ze worden wel eens vergeleken met de sketches van Monthy Python.

Molotov-cocktails
Nadat miljoenen christenen een petitie hadden getekend, werd bekend dat het kantoor van Porta dos Fundos in Rio de Janeiro is aangevallen. Onbekende daders gooiden molotov-cocktails naar het gebouw.

Nu is bekend geworden dat een rechter uit Rio de Janeiro, Benedicto Abicair genaamd, heeft geoordeeld dat de kerstspecial godslastering is en dat hij Netflix heeft gesommeerd de show in Brazilië van het platform te verwijderen.

Offensief
Het besluit komt op een moment dat Brazilië onder leiding van de extreemrechtse president Jair Bolsonaro een offensief is gestart waarbij ze alles willen verbieden wat de ‘christelijke waarden’ van het land in twijfel trekt of belachelijk maakt.

De makers van A Primeira Tentação de Cristo beriepen zich op hun recht op vrije expressie, maar dat mocht niet baten. Netflix zelf heeft niet op de zaak gereageerd.

Update: rechter is teruggefloten
Nu is bekendgemaakt dat het Hooggerechtshof in Brazilië heeft besloten dat de special toch mag worden uitgezonden. De reden: het verhaal van Jezus is tweeduizend jaar oud, en je kunt er vanuit gaan dat humor of satire het geloof niet zomaar zullen verzwakken.