Heel even was Nikkie gewoon vrouw

Mounir Samuel over de gedwongen coming-out van Nikkie de Jager

15 januari 2020, Mounir Samuel, 2 minuten

Ik heb de afgelopen dagen niet geschreven over Nikkie. Met een duidelijke reden. Ze is een vrouw. Althans dat was ze, voor de meesten. Heel even mocht ze voelen hoe het kan zijn gewoon vrouw te heten. Voor velen zal ze het vanaf nu een stuk minder zijn.

Haar oude jongensnaam duikt overal weer op, evenals analyses dat je "het" toch dik kan zien. Frappant ook dat ik juist dit "nieuws" van alle kanten krijg toegestuurd. Blijkbaar ben ik ook maar een eendimensionaal gegeven.

Op de chantage en noodzaak tot de coming-out richten (sociale) media zich een stuk minder. Wel op waarom ze het zoveel jaren geheim zou hebben gehouden en hoe goed het is dat "transgenders" – voor de duidelijkheid, het is: transgender personen – er nu een rolmodel hij hebben. Eigenlijk was het dus maar goed dat Nikkie gedwongen is tot deze coming-out, want o, wat is de community blij met een boegbeeld erbij, zo lijkt de teneur. Nou ik jubel #not.

O ja, is Nikkie zichzelf nu, door gedwongen haar "ware identiteit" te onthullen?

De hele storm aan aandacht en blijdschap over haar (indirect door chantage afgedwongen) coming-out toont namelijk maar één ding aan: dit land is geïndoctrineerd met het beeld van transgender personen als lijdend aan een oplichterssyndroom.

"Eindelijk is ze helemaal zichzelf", werd er trots op de NOS gezegd. O ja, is Nikkie zichzelf nu, door gedwongen haar "ware identiteit" te onthullen? Is haar fysieke reis haar ware identiteit? Nikkie leefde al jaren als zichzelf: een vrouw die extreem succesvolle tutorials maakt op YouTube. Daar zou geen kanttekening, bijvoeglijk naamwoord, voorzetsel, toevoeging of opgeëiste zelfonthulling voor nodig moeten zijn. En wanneer dat toch gedwongen gebeurt, zouden we dat niet moeten vieren als overwinning en tot wereldnieuws verheffen, maar het moeten hebben over de cisgender neiging iedere transgender persoon (een leven lang!) tot emotionele, mentale en zelfs fysieke naaktheid te strippen om maar te begrijpen "hoe het allemaal zit".

Coverbeeld: Anke van der Meer

LEES OOK: Nikkie de Jager: "Ik ben transgender"

Magazine 114
Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 114

Deze keer: 4 verschillende covers, met de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau