In het bericht van gisteren was te lezen dat John McEnroe de organisatie van de Australian Open opriep niet langer aandacht te besteden aan Margaret Court. Deze dame heeft weliswaar een enorme staat van dienst als het om tennis gaat, maar staat de laatste tijd vooral in de belangstelling vanwege haar negatieve uitspraken over gays, lesbiennes en transgender personen.

Spandoek
Nu heeft McEnroe de daad bij het woord gevoegd. Samen met een andere tennislegende die het moest ontgelden omdat ze lesbisch is, Martina Navratilova, droeg hij een spandoek bij zich tijdens een tenniswedstrijd van de Australian Open, waarop een oproep was te lezen om de naam van de Margaret Court Arena te veranderen. Hun suggestie was om deze de Evonne Goolagong Arena te noemen.

Toen Navratilova daarna de stoel beklom van de wedstrijdleider en via de microfoon het woord nam, werd ze afgekapt door Tennis Australian, de organisatie achter de Australian Open.

Record
Het protest van McEnroe en Navratilova kwam een dag nadat de organisatie Margaret Court uitgebreid had geëerd vanwege de vijftigste verjaardag van haar record dat ze vier Grand Slams in één jaar had gewonnen.

Tennis Australian heeft eerder afstand genomen van de uitspraken van Court, maar zegt ook: “We omarmen diversiteit en het recht van mensen om een mening te hebben en die te mogen ventileren.”

Protocol
Waarom dat niet geldt voor McEnroe en Navratilova? Omdat hun actie indruist tegen het protocol: een tennisevenement mag niet worden gebruikt om een statement te maken.

Overigens is Navratilova zelf ook niet onomstreden als het gaat om uitspraken over transgender vrouwen. Vorig jaar zei ze dat ze het oneerlijk vond dat die meespeelden in de vrouwencompetitie. Daarvoor heeft ze later haar excuses aangeboden.