Vet lekkere muziek: de totale zorgeloosheid van M-People

Herinnert u zich deze nog-nóg-NÓG?

Leestijd: 8 minuten - door Jaap Bartelds op 24 maart 2020

Ultieme feelgoodmuziek, dat is waar menigeen aan toe is in deze opgehokte dagen. Search daarom for the hero inside yourself en zing mee met M-People, met hits zonder zorgen over morgen: ‘One Night In Heaven’, ‘Moving On Up’ en nog veel meer.

In de krochten van YouTube zijn de mooiste dingen te vinden. Complete concertregistraties, live-optredens van weleer, al dan niet door de artiesten zelf online gezet. Iedere twee weken doen we een greep uit het overweldigende aanbod en proberen daar een thema bij te bedenken. De eerste keer nog niet: daarvoor hebben we ons eigen archief geplunderd.

‘One Night In Heaven’

Gek genoeg scoorde M People in Nederland maar één Top 40-hit, terwijl hun liedjes toch massaal zijn blijven hangen. Luister maar eens naar deze internationale doorbraaksingle uit 1993. Het is een opwekkend dansniemendalletje met invloeden uit disco, house en philly soul, en werd gezongen door zangeres Heather Small, met een kapsel dat haar achternaam geen eer aandeed (en best wel wat weghad van het haar van Marge Simpson). In Engeland hadden ze voor ‘One Night’ al een paar matige succesjes op hun naam staan, en een compleet album: Northern Soul. Deze wereldhit die in ons land slechts de Tipparade haalde, was afkomstig van album nummer twee, Elegant Slumming.

‘Moving On Up’

Dit groeide in de herfst van 1993 uit tot de grootste hit van M People. Het lied kreeg vier jaar later een politiek tintje, toen Tony Blair het gebruikte voor zijn campagne in 1997. Luister naar de warme vocalen van Heather Small, die aanvankelijk alleen als sessiezangeres zou meedoen, maar omdat ze zo mooi kon zingen, werd ze het vaste geluid én gezicht van de groep.

‘Don’t Look Any Further’

Het origineel van deze track was een duet tussen Temptations-zanger Dennis Edwards en Siedah Garrett (achtergrondzangeres van o.a. Madonna en Michael Jackson) uit 1984. Het lied dook daarna op als sample in tracks als ‘City Lights’ van William Pitt (1986) en Eric B. & Rakims ‘Paid In Full’. De cover van M People blijft dicht bij het origineel.

‘Sight For Sore Eyes’

Door het succes van Elegant Slumming kwam M People in 1994 razensnel met het nieuwe album Bizarre Fruit. De leadsingle was funky en had gospelinvloeden. In Nederland kwam Total Touch met Tjeerd en Trijntje Oosterhuis met een soortgelijke sound.

‘Search For The Hero’

De jazzy hip-hopbeat doet denken aan het werk van Soul II Soul, enkele jaren daarvoor. Dit is een heerlijk feelgood mantra.

‘Itchycoo Park’

Na de Bizarre Fruit-periode slaat M People een weg in die meer richting triphop en breakbeat gaat. Dat is op de laatste single van Bizarre Fruit nog niet te horen. ‘Itchycoo Park’ is een cover van de 1967-hit van The Small Faces, een liedje dat iedereen meteen kan meezingen. In de versie van M People is het een regelrechte dansvloervuller. Hierna droogden de hits van M People helaas op. En hoewel ze nooit officieel uit elkaar zijn gegaan en tot in de jaren nul bleven optreden, verschenen er na 1999 geen nieuwe singles meer. Dit was het laatste hoogtepunt.

Vorige keer: de leukste van de Scissor Sisters

Dit zijn vijf bijzondere singles uit het oeuvre van de Scissor Sisters. Wie wil er een Kiki?

5. Scissor Sisters – ‘She’s My Man’

Als liedje staat ‘She’s My Man’ uit 2007 misschien niet per se in de Scissor Sisters Top 5. Maar kijk eens naar die video? Die is heel bijzonder. Hier is de Japanse Kuroko-techniek gebruikt, waarbij min of meer onzichtbaar gemaakte figuren de objecten in een ruimte bewegen. Dit zorgt voor handgemaakte special effects.

4. Scissor Sisters – ‘Laura’

Een nog piepjonge Jake Shears wordt gestyled en geschoren door Ana Matronic in een kapsalon vol vintage spullen. Later zou hij zich ontpoppen tot een mannelijk sekssymbool dat niet zou misstaan in de strips van Tom of Finland, met z’n leren broeken, opengewerkte shirts  en fetisj-achtige accessoires. Hier in 2003 ziet hij eruit alsof hij zo uit Take That is gestapt.

3. Scissor Sisters – ‘I Don’t Feel Like Dancin’’

Hier waren de Scissor Sisters vol op stoom, in full glam bovendien. Dit stamt uit 2006 en is de grootste hit uit hun carrière. Gek genoeg wil je hier juist keihard op dansen. En dan lijkt het intro ook nog eens heel erg op Franki Valli’s ‘Oh what a night… Late December 1963, what a special time for me…’.

2. Scissor Sisters – ‘Any Which Way’

In totaal hebben de Scissor Sisters niet meer dan zestien singles uitgebracht, waarvan de eerste in 2002 en de laatste in 2017. Daar zat disco tussen, glamrock, blues light, powerpop en dance. De ene keer klonken ze als Slade of de Bee Gees, dan weer als Sylvester uit de seventies. In ‘Any Which Way’ gooien ze de turbo erop en mixen ze al die invloeden door elkaar. Uit 2010.

1. Scissor Sisters – ‘Let’s Have A Kiki’

Op hun album Magic Hour leken de Scissor Sisters hun best te doen om zoveel mogelijk op bands als The Killers te lijken (luister maar eens naar ‘Only The Horses’). Maar gelukkig stond ‘let’s Have A Kiki’ ook op die plaat, een track vol gay slang en een lied dat in menig kroeg of club nog vaak gedraaid wordt. En wie kent dat dansje nog uit het hoofd en kan het helemaal meedoen?

Vorige keer: 5 hoogtepunten uit het Winq-archief

Elke dinsdag brengen we je de rubriek ‘Lekker foute muziek’. Maar er is ook zat muziek die alleen maar lekker is. Dus daarom wisselen we die rubriek nu af met iets nieuws: ‘Vet lekkere muziek’. Sorry alvast voor die titel, maar het bekt zo, eh, lekker. We trappen af met enkele toppers uit ons archief.

Robbie Williams

Ongeveer een jaar geleden werd Robbie Williams 45 jaar. Wij vierden dat met een chronologisch overzicht vanaf de beginjaren van Take That, zijn eerste soloprobeersels, gevolgd door een reeks grote hits en bijzondere duetten. Met Kylie bijvoorbeeld, en Nicole Kidman. Nog altijd leuk om te zien hoe Robbie van een brutaal blaagje veranderde in een volwassen Rob. Hier onder zijn 'morning after'-video na een avond wild feesten. 45x Robbie Williams vind je hier.

Diana Ross

‘I’m Coming Out!’ Dat riep Diana Ross ergens begin jaren tachtig en al ging het hier volgens Lady Di niet om een letterlijke coming-out, het lied is menigeen op het lijf geschreven. Vorig jaar brachten we een eerbetoon aan de enige echte Motown-diva, met een overzicht van haar grootste hits. Hier kiezen we voor haar ballad ‘Muscles’. Want: muscles.

Donna Summer

Veertig jaar na ‘I Feel Love’ herdachten we Donna Summer. De ultieme discoqueen werd in Nederland bekend vanwege een legendarisch rampzalig optreden in Sjef van Oekel’s Discohoek. Het mocht allemaal zo bedoeld zijn, maar die arme Donna keek als een konijn in de koplampen van een tegemoetrazende auto. Gelukkig kwam daarna alles goed, op een relidipje na. Maar ook die kwam Donna weer te boven. Hier haar ultieme hitoverzicht, met speciale aandacht voor ‘I Feel Love’, natuurlijk.

ABBA

Voor deze lijst zetten we niet Agnetha, Benny Björn en Anni-Frid in het zonnetje, maar de artiesten die ooit in hun carrière ABBA hebben gecoverd. Met dank aan Cher, die op dat moment haar eerste album vol ABBA-covers uitbracht. Maar wat dacht je van Metallica en hun versie van ‘Dancing Queen’? Tanita Tikaram die ‘The Day Before You Came’ naar haar hand zette? Sinéad O’Connor met ‘Chiquitita’? Zelfs Madonna waagde zich aan een cover, en dan hebben we het niet over de ‘Gimme Gimme’-sample voor ‘Hung Up’. Het overzicht staat nog altijd als een huis. Hier zijn The Carpenters met ‘Thank You For The Music’.

Madonna

Tot slot de Queen of Pop. Voor haar zestigste verjaardag waagden we ons aan een haast onmogelijke klus: we hebben Madonna's beste singles gerankt van zestig tot één. ‘Celebration’ haalde de lijst maar net, gevolgd door ‘Who’s That Girl’, ‘Bedtime Story’ en ‘Keep It Together’. Als we de lijst nu opnieuw hadden moeten maken, hadden we ‘Bitch I’m Madonna’ een stuk naar beneden geschopt en het na het verschijnen van deze lijst uitgebrachte ‘Crave’ en ‘Medellin’ een mooie plek gegeven. Maar dat kan uiteraard niet, dus laten we het bij de bestaande Top 60, waarvan het eerste deel hier is te vinden. Op welke positie stond ‘Justify My Love’ ook alweer?

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 101

Deze keer: de winnaars van de Winq Diversity Awards

Neem een abonnement

Geef cadeau