Muziek op vrijdag: Madonna’s Blond Ambition-concert duikt op

Thank God It's Friday!

17 april 2020, Jaap Bartelds, 8 minuten

Verrassing! Precies dertig jaar nadat Madonna geschiedenis schreef met haar Blond Ambition Tour, duikt er een compleet concert op. En dat is best bijzonder, aangezien die Tour nooit officieel op dvd is verschenen. Er is ook écht nieuwe muziek, van Beyoncé, Kygo en Sam Smith. En er is meer… Goed weekend!

Madonna – ‘Blond Ambition Tour’

Deze week dertig jaar geleden, om precies te zijn op 13 april 1990, ging Madonna’s Blond Ambition Tour van start. De Queen of Pop zette een nieuwe standaard voor concerten van dit formaat, met een show die bestond uit meerdere segmenten, talloze kostuumwissels en een wonder aan techniek. Madonna zal altijd herinnerd blijven worden aan de iconische punt-beha en de masturbatiescène tijdens de duizend-en-één-nacht-uitvoering van ‘Like A Virgin’. Hoewel concertbeelden waren verwerkt in Madonna’s film Truth Or Dare (of in het Nederlands: In Bed With Madonna), is er nooit een officiële dvd verschenen van de Blond Ambiton Tour. (Wel een laserdisc met opnames uit Nice en een beperkte release in Japan met beelden uit Yokohama). Nu duikt er dus een compleet concert op uit New Jersey, dat destijds aan HBO was gegeven, omdat die zender later het concert in Nice op tv zou uitzenden. En iemand heeft dat eerste concert nu online gezet. Voor zolang het duurt: hier zijn de beelden.

Kygo – ‘Freedom’

Zanger Zak Abel is te horen op de nieuwe single van Kygo. Het idee was om een video op te nemen op de Malediven, maar corona gooide roet in het eten. Dus is er nu een lockdown-video, met beelden van de heren thuis. Waardoor de titel van het lied ineens een ironische lading krijgt.

Sam Smith & Demi Lovato – ‘I’m Ready’

Sam en Demi zingen het themalied van de Queer Olympics, maar of die nog doorgaan? We zullen het zien. De video van ‘I’m Ready’ is lekker homo-erotisch en tegelijkertijd een ode aan (drag-)queens.

OG3NE – ‘Bee Gees Medley’

Vorige week hadden we Robbie Williams die ‘Staying Alive’ zong, in zijn eigen woorden een ‘coronaokeversie’. OG3NE pakt het een stuk professioneler aan en hebben meteen maar een complete medley in elkaar gezet, meerstemmig uiteraard. Het resultaat is weer prachtig.

The Skivvies & Timothy Hughes – ‘Freedom Medley’

Een maand of twee oud alweer, maar moet hier toch even worden gedeeld. Al was het maar om het onderstaande commentaar: “This got me pregnant. And I’m a MAN!”.

Chromatics – ‘Teacher’

Al jaaaaaaren wordt het nieuwe album van Chromatics aangekondigd. Zou het na zes jaar wachten eindelijk zover zijn? Onder de video van ‘Teacher’ staat namelijk een nieuwe tracklist van het album Dear Tommy. ‘Teacher’ zelf is een lekker dromerige track met een duistere tekst.

Beyoncé – ‘When You Wish Upon A Star’

Disney organiseert een Sing Along voor de mensen die zich inzetten in de strijd tegen het coronavirus. Ariana Grande doet mee, en ook Beyoncé. Haar lied draagt ze op aan mensen die werkzaam zijn in de zorg. Hier alvast een voorproefje.

Kehlani – ‘Everybody Business’

Deze fraaie R&B-track leunt op een hit van Pharrell Williams en Jay-Z, ‘Frontin’. In de video is Kehlani te zien die in haar eentje in een park staat te zingen, het is alleen niet duidelijk of deze is opgenomen voor of tijdens de coronacrisis.

The Streets & Tame Impala – ‘Call My Phone’

Goeie combi, dit: de esoterische zang van Tame Impala in de refreintjes, die wordt afgewisseld met de droge raps met Britse tongval van The Streets. Ook hier alleen maar grote leegtes. Je zou bijna zeggen dat het een trend is, als je niet beter wist.

Dua Lipa – ‘Physical (Initial Talk Remix)’

Tot slot een lekker foute eighties remix van Dua Lipa’s hit ‘Physical’. We hoopten eigenlijk op een mashup met ‘Let’s Get Physical’ van Olivia Newton-John, maar dit is net zo leuk. Met beelden uit Chers fitnessvideo.

Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 110

Deze keer: Oscar and the Wolf, Everybody's Talking About Jamie en Tim & Nicolaas

Neem een abonnement

Geef cadeau