Milk vertelt het verhaal van de politicus en LHBTQ-activist Harvey Milk, de eerste openlijk homoseksuele man die werd verkozen in een publieke functie in de Amerikaanse staat Californië.

Scenarioschrijver Dustin Lance Black haalt herinneringen op aan 2008, het jaar dat de film verscheen. Het is nog maar twaalf jaar geleden dat het hem onmogelijk leek om zijn film ook echt in de bioscopen te krijgen.

Oscar
Milk
, met Sean Penn en James Franco in de hoofdrollen, is inmiddels uitgegroeid tot een moderne klassieker en won bovendien de Oscar voor Beste Originele Script. Maar voor het zover kwam, heeft de totstandkoming heel wat voeten in aarde gehad.

Nadat hij met veel bloed, zweet en tranen aan zijn script had gewerkt, was het hem gelukt om Gus Van Sant te strikken als regisseur. Ook de acteurs Sean Penn, James Franco en Emile Hirsch zagen heil in het project. Black had dus zo’n beetje alles voor elkaar, behalve een studio die zich achter Milk schaarde zodat het ook daadwerkelijk tot een film zou komen.

Gay thema
“Niemand zag iets in films met een gay thema. Studio’s zaten zelfs niet te wachten op gay personages of verhaallijnen. Er waren maar een paar succesvolle series die daarover gingen in die tijd, dank de heer voor Ellen en Will & Grace. Tegenwoordig heb je platforms als Netflix die juist mikken op diversiteit. Maar dat was toen nog heel anders.”

Uiteindelijk was er slechts één studio die toehapte, Focus Features genaamd. Die hadden vlak daarvoor een enorm succes behaald me de film Brokeback Mountain (waar we vorige week nog over schreven in onze Very Vintage-rubriek). “Gelukkig zagen zij er iets in, en hebben ze er iets geweldigs van gemaakt.”

Podcast
Luister hier naar de podcast met Dustin Lance Black over de totstandkoming van Milk. En hier zie je de trailer.