De geschiedenis van vogue gaat terug naar het midden van de vorige eeuw, toen in steden als New York een ballroomcultuur ontstond. Vanaf de jaren tachtig namen verschillende ‘houses’ het tegen elkaar op, op een als catwalk ingerichte dansvloer. Aan de hand van een thema verschenen dansers, dragqueens en alle verschillende letters van de LHBTQ-gemeenschap in de spotlights, in prachtige, veelal zelfgemaakte kostuums, om te dansen, te poseren en te imponeren.

Voguing
Hieruit ontstond de kunst van voguing, waarvan de naam is afgeleid van de bekende modeglossy Vogue. Hoewel Malcolm McLaren op zijn album Waltz Darling uit 1989 als een van de eerste mainstream artiesten gewag maakte van de stijl in zijn track ‘Deep in Vogue’ (het nummer was ook te horen in de 1990-docu over de ballroomcultuur in New York, Paris is Burning), was het Madonna die vogue bekend maakte bij het grote publiek toen ze in 1990 een van haar grootste hits scoorde met ‘Vogue’. We schreven onlangs nog een artikel over dertig jaar ‘Vogue’.

Pose
Recentelijk was te zien hoe Ryan Murphy de ballroom-cultuur als inspiratie gebruikte voor zijn serie Pose. Ook in RuPaul’s Drag Race wordt er regelmatig gerefereerd aan voguing. Niet gek dus, dat er nu een nieuwe afvalrace is bijgekomen die volledig in het teken staat van vogue: Legendary.

Bij Legendary zijn MC Dashaun en DJ MikeQ betrokken. In de jury zitten celebs als Law Roach, Jameela Jamil (rond haar bijdrage ontstond nog een relletje: wat had zij in hemelsnaam te maken met vogue en de bijbehorende underground-cultuur?), Leiomy Maldonado en Megan Thee Stallion.

HBO Max
Legendary is te zien via HBO Max en begint op 27 mei. Hier alvast de spectaculaire trailer.