Het nieuwe nummer van Winq is uit!

Hier een overzicht van editie #102

12 mei 2020, Jaap Bartelds, 6 minuten

Hoe hou jij het vol in tijden van corona? Iedereen krijgt te maken met de crisis, in de nieuwe editie van Winq maken we de balans op: wat kan nog wel, wat voorlopig niet? Verder een aangrijpend verhaal over zelfdoding, een reportage over de onveilige situatie voor LHBTQ’s in Polen en nog veel meer. Hier een overzicht met de hoogtepunten uit de nieuwe Winq.

Happy Couple: Rick Paul & René

Rick Paul (38) is acteur en René (34) is beeldend kunstenaar van beroep. Samen met hun twee kinderen vormen ze een gezin. In de rubriek Happy Couple vertellen ze over hun eerste ontmoeting, hun huwelijk en hun kinderwens. Inmiddels zijn ze twaalf jaar samen en dat is hartstikke leuk. Maar ze zeggen ook: mijn gezin is niet mijn enige leven.

Happy Couple

Queer in tijden van corona

De gevolgen van corona zijn voor heel Nederland voelbaar. Welke impact heeft het virus op de LHBTQ-gemeenschap? Het uitgaansleven zit op slot. Niet-acute zorg wordt opgeschort, waaronder ook geslachtsbevestigende operaties. En wat doe je als je geen partner hebt, wel daten of juist niet? Winq sprak met mensen uit de gemeenschap over allerlei zaken die voorlopig even anders gaan.

Queer in tijden van corona

“We moeten de dood dichterbij brengen”

Journalist Maarten Dallinga maakte Verstrikt, een invoelbare podcast over zelfdoding. Voor mensen als hijzelf, die ermee worstelen of hebben geworsteld, voor hen die er iemand aan zijn verloren en hen die het proberen te voorkomen – maar vaak niet weten hoe. Chef redactie van Winq Martijn Kamphorst, die zijn moeder vorig jaar verloor aan suïcide, gaat met hem in gesprek. "Wanneer iemand mij vraagt wat ik met Moederdag ga doen, lieg ik mijn moeder soms levend."

Maarten Dallinga
Illustratie: Esther Dijkstra

Johan Goossens: “Mijn homo-schap is geen issue, maar toch wringt er iets”

Onze vaste Winq-columnist vraagt zijn jeugdvrienden in zijn oude dorp: "Denken jullie dat we vrienden waren gebleven als ik toen uit de kast was gekomen? Als ik op mijn vijftiende tegen jullie had gezegd dat ik homo ben?"

Helden op het veld

Activist Bowi Jong en Mr. Gay Belgium Matthias de Roover (foto) strijden al anderhalf jaar voor hetzelfde doel: een eind aan discriminerende spreekkoren op het voetbalveld. Een gesprek tussen twee jonge activisten. “Ik denk dat we klaar zijn voor de eerste openlijk homoseksuele profvoetballer.”

Matthias de Roover

Vogelvrij - Poolse queers over wonen in een ‘LHBT-vrije zone’

Ze zijn er inmiddels al een jaar, de zogeheten ‘LHBT-vrije zones’ in Polen. Een stuk of negentig gemeenten, met name in Zuidoost-Polen, hebben ‘homopropaganda’ officieel de oorlog verklaard. De Europese Unie keurt af wat er op haar grondgebied plaatsvindt, maar dat lijkt nog geen zoden aan de dijk te zetten. Intussen heeft een grote Poolse krant stickers uitgedeeld met de tekst ‘LHBT-vrije zone’, vallen duizenden hooligans pride-demonstranten aan en vindt de conservatieve PIS-regering dat Brussel zich niet zo moet bemoeien met het katholieke Polen. Wij vroegen drie jonge queers hoe het is om in zo’n zone te wonen. 

Polen

Vrijzinnig Vancouver

Vanwege Covid-19 moeten we binnenblijven en kunnen we nog niet op reis. Hopelijk kunnen wij allemaal toch binnenkort wel weer ergens naartoe. Naar Vancouver bijvoorbeeld, waar we voor de lockdown op bezoek gingen bij de queer scene in deze Canadese stad. En waar we nog het een en ander van kunnen leren. Het is namelijk een soort 'Amerika voor gevorderden': het land heeft de gezondheidszorg op orde, een intelligente premier – die ’s zomers vrolijk meeloopt in Pride-optochten door het hele land – en in plaats van een grote muur langs de landsgrenzen te bouwen, worden vluchtelingen juist verwelkomd.

Vancouver

Binnenkijken bij Paul en Ruben in hun Amsterdamse grachtenpand

Een 370 jaar oud huis, schatten die van generatie op generatie zijn doorgegeven en moderne kunst. Het lijkt misschien een ongewone combinatie, maar in het Amsterdamse grachtenpand van Paul (42) en Ruben (25), waar zij de geschiedenis op hun eigen manier herschrijven, heeft het een adembenemend effect. "Je moet een hoop lef hebben om een gebouw te kopen dat dateert uit 1649." In Winq een fraaie fotoreportage.

Binnenkijken
Fotografie: Luuk Geertsen

Wie zijn wij eigenlijk nog? 

Gewapend tegen het individualisme van Instagram, zou choreograaf Bill T. Jones tijdens het Holland Festival op zoek gaan naar ‘het streven naar wij’. Zelfs nu het fysieke festival is afgelast, lijkt dit thema couranter dan ooit. "Ik denk dat de werking van sociale media onze hersenen heeft aangetast."

Holland Festival

DJ Diplo & Orville Peck

DJ Diplo en de gemaskerde countryster Orville Peck vertellen over hun speciale band en over die queer cowboyesthetiek. "Voor mij zijn queer en country intrinsiek verbonden. Ik ben echt trots op mijn muziekgeschiedenis en ik ben een country- muzieknerd. Ik praat het liefst over obscure artiesten, omdat ik echt van countrymuziek houd." En even verderop in het interview: "Natuurlijk zijn mijn over-the-top cowboybeelden een pastiche. Veel van die beelden zijn afkomstig uit spaghettiwesterns die werden geregisseerd door superhomoseksuele, Italiaanse regis- seurs uit de jaren vijftig. Er zit daarom veel homo-erotiek ingebouwd in de cowboycultuur."

Diplo & Orville Peck
Fotografie: Taylor Miller

Boris Dittrich over Terug naar Tarvod: "Ik creëer personages die ik als jonge homo miste"

Vlak voor zijn terugkeer naar de politiek schreef Boris Dittrich zijn eerste literaire roman. Een zeer persoonlijke, al laat hij de grens tussen feit en fictie fijntjes in het midden. “Ik heb getwijfeld hoe expliciet ik kon zijn, gezien mijn plek in de Eerste Kamer.”

Boris Dittrich
Fotografie: Merlijn Doomernik

"Ik ben hetero, maar wil het met een man doen"

Luuk (30) uit Amersfoort weet het zeker: hij valt alleen op vrouwen, maar fantaseert erover om een keer seks te hebben met een man. “Ik wil gewoon weten hoe het is.”

Openhartig
Illustratie: Hanna Whittle

Nu cadeau bij een abonnement op winq: The Ritual of Samurai- verzorgingsset t.w.v. € 85,20

Nog geen abonnement? Word lid en je krijgt een jaar lang Winq in de brievenbus: 6 nummers en een digitaal abonnement via onze app. Als welkomstcadeau ontvang je deze Rituals verzorgingsset van € 85,20. Nu samen met het abonnement op Winq voor maar € 29,95 in plaats van € 130,20. Dat is in totaal een korting van 77%.

Dus waar wacht je nog op: word nu abonnee of geef een abonnement cadeau.

Word abonnee van Winq

Los nummer van Winq bestellen?

Voor € 8,50 (incl. portokosten) krijg je het nieuwste nummer van Winq thuisbezorgd.

Klik hier om een los nummer van Winq na te bestellen.

Alleen geldig binnen Nederland. Een los nummer nabestellen in het buitenland kost € 14.

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 107

Deze keer: een queer trouwspecial, It's a Sin en alles over de verkiezingen

Neem een abonnement

Geef cadeau