Interview

“Deze film toont hoe intens jongens bevriend kunnen zijn”

Acteur Gabriel D’Almeida Freitas over Matthias & Maxime

Leestijd: 4 minuten - door Martijn Kamphorst op 24 juni 2020

In zijn nieuwste film Matthias & Maxime, over een intieme vriendschap tussen twee twintigers, neemt regisseur Xavier Dolan zelf een van de hoofdrollen voor zijn rekening. Wij spraken met tegenspeler Gabriel D’Almeida Freitas over zijn rol, werken met Xavier en typecasting. “Ik heb in mijn carrière vijf gay personages gespeeld en daar heb ik nooit over getwijfeld.”

Met Matthias & Maxime belandde Xavier Dolan vorig jaar voor het eerst in de competitie om de Gouden Palm. In zijn nieuwste film verliest titelpersonage Matthias (D’Almeida Freitas) een weddenschap met zijn vrienden. Als gevolg daarvan belandt hij samen met zijn beste vriend Maxime (Dolan) in een afstudeerfilm, waarin het tweetal wordt gevraagd met elkaar te zoenen. Dat maakt bij deze laat-twintigers veel meer gevoelens los dan verwacht. Liefde, maar ook twijfels. Matthias stelt ineens vragen bij zijn carrière en relatie; Maxime staat op het punt te vertrekken naar Australië en vraagt zich af of hij daar wel verstandig aan doet.

Hoe ben je betrokken geraakt bij deze film?
“De meesten van ons, waaronder ikzelf, zijn persoonlijk gevraagd door Xavier. Toen hij het script schreef, had hij al bedacht wie hij voor de hoofdrollen wilde vragen. Slechts een paar mensen in de film hebben daadwerkelijk geauditeerd.”

Was je bekend met Xaviers werk voordat je voor deze rol werd gevraagd?
“Ik ken hem al meer dan zes jaar en heb bijna al zijn films gezien. Ik bezocht hem op de set van zijn vorige film, The Death & Life of John F. Donovan. Daar zag ik hoe hij te werk ging, hoe betrokken hij is, maar bovenal hoe gepassioneerd, zowel qua regie als in de omgang met de acteurs.”

Wat was het fijnste aan werken met Xavier, zowel voor als achter de schermen?
“De manier waarop hij werkt. Hij heeft een werkwijze die je niet vaak ziet bij regisseurs. Wanneer hij blij wordt van een take, springt hij een gat in de lucht – hij schreeuwt letterlijk van vreugde. Xavier is een uitstekende acteur en regisseert andere acteurs precies zoals hij zelf geregisseerd wil worden. Het is fijn om met een regisseur te werken die je heldere, nauwkeurige aanwijzingen geeft.”

Wat was het moeilijkste aan deze film?
“Zonder twijfel de scène die we schoten in het meer. Het was vroeg in de ochtend, buiten was het 8 graden en het water was ijskoud. In fysiek opzicht vroegen die opnames ontzettend veel van me.”

“Een acteur moet worden beoordeeld op zijn talenten en niets anders”

Wat ging er door je heen toen je het script voor het eerst las?
“Ik vond het prachtig en verschrikkelijk goed geschreven. Xavier heeft een onmiskenbare gave voor schrijven. Alles was glashelder. We begrepen allemaal direct de humor, het ongemak, maar bovenal de momenten van tederheid, zowel tussen de twee hoofdpersonen als binnen hun vriendengroep.”

Heb je zelf ooit een vriendschap gehad zo intens als die tussen Matthias en Maxime?
“Zonder verliefd op hen te worden, heb ik met een aantal vrienden ontzettend sterke vriendschappen ontwikkeld. De film voelt voor mij daarom heel waarheidsgetrouw en oprecht. Xavier heeft weten te verbeelden hoe intens een groep jongens met elkaar bevriend kan zijn. Ik geloof dat iedereen, ongeacht de generatie waar ze toe behoren, zich kan herkennen in deze vriendengroep.”

Er was een tijd dat acteurs, ongeacht hun seksuele oriëntatie, aarzelden om rollen met een queer invalshoek te spelen, uit angst om vervolgens te worden getypecast. Hoe was dat voor jou bij deze rol? Heb je getwijfeld?
“Nooit. Ik ben acteur. Andere karakters spelen is mijn werk. Dat is het mooie aan deze baan. Ik heb in mijn carrière tot nu toe vijf gay rollen gespeeld en daar heb ik nooit over getwijfeld. Dat gezegd hebbende, het personage Matthias is niet gay.”

Still uit Matthias & Maxime
Xavier Dolan (links) en Gabriel D'Almeida Freitas in 'Matthias & Maxime'. © Shayne Laverdière | September Film

Er woedt momenteel veel discussie over hetero acteurs die queer rollen spelen. Met name in grote Hollywoodproducties, waarin gay personages zelden door gay acteurs gespeeld lijken te worden. Hoe denk jij hierover, zouden queer rollen vooral naar queer acteurs moeten gaan?
“Nee, net zoals een heteroseksueel personage niet per se gespeeld hoeft te worden door een heteroseksuele acteur. Een acteur moet worden beoordeeld op zijn talenten en niets anders. Als een regisseur een witte acteur voor ogen heeft om een rol te spelen, maar een zwarte acteur vindt die beter acteert, dan zou die de rol moeten krijgen.”

Wanneer Matthias zijn beste vriend Maxime in de film kust, maakt dat allerlei emoties bij hem los. Deze nieuwe dimensie in hun vriendschap, lijkt voor hem moeilijk te accepteren, zeker binnen de hechte mannelijke vriendengroep waar de twee jongens deel van uitmaken. Spraken jullie veel over dit thema met de cast en crew achter de schermen?
“Nee, niet echt. Ik denk dat we ons allemaal erg comfortabel voelen bij dit onderwerp, voor iedereen op de set was het een vanzelfsprekend iets. Ik denk dat de cast en crew allemaal deel uitmaken van een generatie waar iets als dit, twee mannen die elkaar kussen, gebeurt zonder dat iedereen daar direct vragen bij stelt of labels op plakt.”

”Het steeds verder toenemende ongemak dat Matthias ervaart, maakte hem interessant om te spelen”

Waarin verschilt deze rol van de personages die je eerder speelde?
“Matthias is een ontzettend interessant karakter, omdat hij veel van zijn emoties uit zonder woorden. Er gebeurt heel veel in stilte. Natuurlijk explodeer je soms wanneer je je emoties opkropt. Het steeds verder toenemende ongemak dat Matthias ervaart, maakte hem interessant om te spelen.”

Was er in jouw beleving een hoofdboodschap die Xavier met deze film probeerde over te brengen?
“Dat zouden we aan hem moeten vragen, maar volgens mij is de belangrijkste boodschap die deze film overbrengt er een van onvoorwaardelijke liefde. In een vriendschap, een familie en in relaties. Deze vrienden houden zoveel van elkaar, dat ze er altijd voor elkaar zullen zijn, wat er ook gebeurt.”

Wat is het meest belangrijke dat je van deze film hebt geleerd?
“Mezelf toestaan om fouten te maken en de tijd te nemen om iets uit te proberen. Ik speel normaal vooral in tv-series. Daarbij ligt het tempo meestal zo hoog dat er geen ruimte is voor aanpassingen. Bij deze film hadden we de tijd om rustig te spelen en experimenteren.”

Matthias & Maxime is vanaf 25 juni te zien in de bioscoop.

Hoofdfoto: © Julie Perreault

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 103

Deze keer: een speciale Pride-editie

Neem een abonnement

Geef cadeau